Annonce
Randers Onsdag

Lotte cykler for kræftsyge børn: Der er ikke nogen af dem, der kender dagen i morgen

Lotte Mønster Mølgaard har skiftet damecyklen ud med en skræddersyet racercykel og deltager i uge 28 for første gang i Team Rynkebys indsamlings-cykelløb til fordel for kræft- og lungesyge børn. Foto: Frank Pedersen
I uge 28 hopper Lotte Mønster Mølgaard i sadlen og tilbagelægger for første gang 1300 kilometer som deltager i Team Rynkebys indsamling til fordel for kræft- og lungesyge børn.

Randers: Tidligere var det at cykle noget 48-årige Lotte Mønster Mølgaard kun gjorde, når hun på sin damecykel skulle transportere sig fra hjemmet på Nordostvej ind til Randers og tilbage igen.

Det har ændret sig de seneste par måneder.

Damemodellen er skiftet ud med en skræddersyet landevejs-racercykel med gearskiftere på gedebukkestyret og cykelcomputer.

Annonce

Også på distancen er der sket noget. De godt og vel halvanden kilometer ind til Randers midtby er blevet forøget markant, så Lotte Mønster Mølgaard nu hver uge runder mindst 200 kilometer på to hjul.

Samtidig har hun fået udvidet sit ordforråd og færdes nu hjemmevant i begreber som kolonnekørsel, frempind, klikpedaler samt løse ærmer og ben.

Årsagen er, at Lotte Mønster Mølgaard har meldt sig til at være rytter i Team Rynkeby-feltet, der i uge 28 for 20. år cykler en distance på godt 1300 kilometer for at samle ind til fordel for kræftramte og lungesyge børn.

Gør noget for sig selv og alvorligt syge børn

Det er første gang, at Lotte Mønster Mølgaard bruger sig selv fysisk på denne måde for at samle ind til et godt formål. Men det er langt fra første gang, hun støtter op om andre, der har det svært.

I flere år har hun nemlig været rundt med indsamlingsbøssen til fordel for Kræftens Bekæmpelse, og hun har deltaget i Stafet for Livets arrangementer på Tronholmen.

Siden Lotte Mønster Mølgaard meldte sig som Team Rynkeby-deltager, har hun fået udvidet sit ordforråd og færdes nu hjemmevant i begreber som kolonnekørsel og, klikpedaler, hvor især det at køre med cykelsko, der klikkes fast på pedalerne har krævet tilvænning. "Jeg er væltet en enkelt gang, fordi jeg ikke nåede at få skoen fri af pedalen", fortæller hun. Foto: Frank Pedersen

- Kræft er så forfærdelig en sygdom, som der ikke kan være nok fokus på. Det skræmmende ved netop den sygdom er, at den kan være skjult i mange år, før den bryder ud, og at den findes i så mange grene, at det kræver meget forskning for at finde ud af, hvad der sker, siger hun.

Lotte Mønster Mølgaard tilføjer desuden, at det specielt gælder i forhold til børn.

- Der er ingen, der kan forstå, at et barn kan få konstateret kræft, inden det fylder et år. Det giver jo ingen mening, siger hun.


Der er ingen, der kan forstå, at et barn kan få konstateret kræft, inden det fylder et år. Det giver jo ingen mening.

Lotte Mønsted Mølgaard, Team Rynkeby-deltager


Annonce

Sat i perspektiv

Lotte Mønster Mølgaard har i en del år fulgt med i Team Rynkebys arbejde og ofte tænkt, at hun gerne vil være med i den del af konceptet, hvor man er aktiv og gør noget godt for sig selv samtidig med, at man gør noget godt for alvorligt syge børn.

- Jeg er vant til at være aktiv og holder mig i form ved at løbe og dyrke crossfit. Jeg har altid godt kunnet lide at sætte mål for mig selv og udfordre mig selv. Derfor passer deltagelse i Team Rynkeby mig helt perfekt, siger Lotte Mønster Mølgaard, der tidligere har løbet både maraton og et otte kilometer mud-race gennem en masse mudder og smat.

At hendes debut som Team Rynkeby-rytter falder sammen med coronapandemien og dens restriktioner, har været med til at sætte tingene yderligere i perspektiv for Lotte Mønster Mølgaard. For med egne ord har hun på en måde fået et lille indblik i de omstændigheder, som familier med alvorligt syge børn lever i og med.

- Ligesom så mange andre har jeg på grund af coronaen ikke kunnet planlægge så langt frem i tiden. Det hele har været så uvist. Alt har været med forbehold, og der har hele tiden været den med: Hvad nu hvis. Og man må bare sige, at det er altså på dén måde, disse familier lever hver eneste dag – også selv om der ikke er corona. Der er ikke nogen af dem, der kender dagen i morgen, siger Lotte Mønster Mølgaard.

"Det jeg godt kan lide ved Team Rynkebys koncept er, at man er aktiv og gør noget godt for sig selv samtidig med, at man gør noget godt for alvorligt syge børn", siger Lotte Mønster Mølgaard, der i uge 28 debuterer i Team Rynkeby-feltet. Foto: Frank Pedersen

Tanker som disse er noget af det, der har optaget Lotte Mønster Mølgaard, når hun har været ude på træningsture. Og når vejret har været surt, har hun sagt til sig selv, at hun ikke kan klage over en tur på cyklen i regnvejr sammenlignet med, hvad familier med kræft- eller lungesyge børn kæmper med.

- Den træning, jeg skal igennem for at kunne fuldføre uge 28, er trods alt en kamp, jeg selv har valgt - modsat dem, siger hun og fortsætter:

- Og så er der selve sygdommen, kræft. Ét er, når den rammer et voksent menneske...  Selv om det er forfærdeligt, og hverken er fair eller rimeligt, så er det alligvel noget andet, når det rammer et barn og man som forældre bare kan stå og se magtesløst til… Det må være det mest forfærdelige, man kan opleve, fortsætter Lotte Mønster Mølgaard.

Annonce

Ben og bagdel har det fint

Da Lotte Mønster Mølgaard tilmeldte sig Team Rynkeby, var hun godt klar over, at der ville være andre ting, hun ville være nødt til at nedprioritere for at få tid til at træne frem til uge 28.

- Når jeg gør noget som dette, gør jeg det helt, så jeg var godt klar over, at det ville komme til at kræve noget tid, siger Lotte Mønster Mølgaard.

Det, der først og fremmest har måttet vige pladsen, er de tre-fire løbeture om ugen, som mere eller mindre er sat på stand by. Ellers er ikke nok tid til, at hun kan cykle minimum 50 kilometer to gange om ugen for sig selv plus deltage i den ugentlige fællestræning med andre deltagere fra det midt- og østjyske - ture der i øjeblikket typisk ligger på 100-120 kilometer.

Hvordan går det så med bagdelen og benene?

- I begyndelsen var den lidt øm og benene lidt stive, men nu går det helt fint, siger Lotte Mønster Mølgaard med et smil.

- Men jeg vil da lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke kan være træt i benene efter en tur på over 100 kilometer, for selvfølgelig kan jeg det. Der er dage, hvor jeg tænker: "Det kører bare", og andre hvor jeg tænker: "Hvorfor var det nu lige, at jeg rodede mig ud i det her", fortsætter hun.

Lotte Mønster Mølgaard trækker lidt på det i forhold til, om der har været tider, hvor hun har skullet tvinge sig op på cyklen for at træne.

- Ja, jo det har der nok, men på den anden side, er jeg så dedikeret og struktureret, at jeg kommer af sted alligevel, siger hun.

Selv om hun har skullet lære denne form for cykling helt fra bunden af, er Lotte Mønster Mølgaard begyndt virkelig at kunne lide det og nyder turene sammen med de andre, når der er fællestræning.

- Så snakker vi sammen og får vendt verdenssituationen, mens vi kører. Jeg kan huske, at ved en af de første gange, vi mødtes til fællestræning, fik vi at vide, at man aldrig tager hjem fra en Team Rynkeby træning i dårligt humør og det kan jeg kun bekræfte, siger hun.

Annonce

To favoritruter

På de træningsture Lotte Mønster Mølgaard kører alene, er der to ruter, hun holder særlig meget af og vil anbefale andre, der gerne vil have motion på en cykel.

Den ene rute går fra Randers til Spentrup, videre til Hvidsten og tilbage til Randers.

- En anden god rute er ud til Øster Bjerregrav, Fussingø og Ålum, hvor vi har det vi kalder Tour de France-bakken, som er god til at få lidt stignings-udfordringer, siger hun.

Annonce

Turen til Paris må vente

For Lotte Mønster Mølgaard er der ingen tvivl om, at det vigtigste for hende ved at være en del af Team Rynkeby er at få samlet så mange penge ind til de syge børn som overhovedet muligt.

Selve cykelturen og træningen samt det sociale fællesskab mellem de involverede er en tilgift ved det at deltage. Hun har det derfor helt fint med, at Paris ikke er målet for årets tur. At årets rute på grund af coronaen udelukkende køres inden for landets grænser.

- Da jeg tilmeldte mig, var jeg godt klar over, at det nok ville ende med at blive sådan. Nu er det så blevet endelig besluttet og det har jeg det fint med, for jeg er sikker på, at vi får en spændende og god tur rundt i Danmark, siger Lotte Mønster Mølgaard.

Siden marts har Lotte Mønster Mølgaard brugt en hel del timer på cyklen og kørt i omegnen af 1800 træningskilometer, hvilket i runde tal svarer til at cykle en tur til Paris og halvvejs tilbage igen.

Det er dog ikke kun tid og kilometer, Lotte Mønster Mølgaard har investeret i at være med i Team Rynkeby. Alt der samles ind går til de kræftramte og lungesyge børn. Det betyder, at hun og de øvrige deltagere selv står for forplejning og overnatning på turen i uge 28 samt alt udstyr som cykel, tøj, cykelsko og -hjelm.

Hun håber derfor, at næste års tur atter vil gå til Paris og gør den det, vil hun ikke udelukke, at hun er med i feltet.

- Jeg har jo sagt, at jeg ikke kan have en Team Rynkeby-cykel ud at have været i Paris, siger hun med et smil og fortsætter:

- Nu ved jeg jo, hvad det indebærer, kræver og giver af fællesskab, samt hvad jeg kan bidrage med i forhold til sponsorarbejde og at samle penge ind.

Udfordringer og goder

Blandt de udfordringer Lotte Mønster Mølgaard ikke havde tænkt over eller prøvet før, da hun meldte sig til Team Rynkeby, fremhæver hun:

Lapning af en cykel og kørsel med cykelsko, der klikkes fast i pedalen.

At køre tæt i kolonnekørsel samt brugen af signaler og kommandoer til advarsel af bagvedkørende om huller i vejen eller andre opmærksomhedspunkter, de ikke kan se.

At det er vigtigt med den rigtige kost, når man skal køre mange kilometer. Depoterne skal fyldes godt op  med kulhydrater fra eksempelvis pasta eller rugbrød, så der er noget at tære af og energi til musklerne. Det er også vigtigt at have drikkedunke med druesukker og salte.

At være en del af Team Rynkeby har også ført mange positive oplevelser med sig. Her fremhæver Lotte Mønster Mølgaard blandt andet: 

Det særlige fællesskab der opstår, når man har et fælles mål.

Det indblik hun har fået i cykelsportens univers.

Det sociale liv i forbindelse med fællestræning, hvor der på turene bliver drøftet alt fra den generelle verdenssituation til specifikke emner som eksempelvis erfaringer med at bygge et hus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Tegn på at du kan have rotter

Annonce