Annonce
Randers Onsdag

Nyt navn giver mere teater i Randers

Peter Westphael glæder sig til som leder af Randers Teater at være med til at bære teatret ind i en fremtid, der blandt andet byder på en ny type forestillinger. "Udover de børne- og ungdomsforestillinger Randers Teater især er blevet kendt for. Vil vi som noget nyt begynde at producere deciderede voksenforestillinger, siger han. Foto: Anne Myrup Pedersen
1. januar skiftede Randers Egnsteater navn, så det nu hedder Randers Teater. Samtidig kom teatret på finansloven, hvilket årligt betyder ekstra 3 millioner støttekroner fra staten. Penge, der vil blive brugt til at lave mere teater. - Blandt andet vil vi som noget nyt begynde at producerer deciderede voksenforestillinger, siger Peter Westphael, leder af Randers Teater.
Annonce

Randers: Efter 20 år som Randers Egnsteater skiftede teatret 1. januar i år navn til Randers Teater.

Navneskiftet er ikke fostret af en brandingkonsulent, eller fordi teatret på det stejle stykke af Mariagervej har været til numerolog. Årsagen er, at slagskibet i den randrusiansk teaterverden fra nytår er gået fra at være et egnsteater til et regionalt baseret teater, der er på finansloven.

Indtil videre har navneskiftet dog mest af alt været noget, der er foregået på papir og ved diverse udviklingsmøder. Men når næste sæsonen 2020-2021 begynder til efteråret, vil Randers Teaters publikum også begynde at kunne mærke, at der er sket noget med byens teater.

- Internt på teatret omtaler vi skiftet som: Nyt navn, mere teater, siger Peter Westphael, der har været teatrets leder, siden han i år 2000 var med til at stifte Randers Egnsteater.

Peter Westphael mener at væsentlig og karakteristisk årsag til, at kulturen har gode vilkår i Randerser, at folk i byen vil kultur. "Det samme gælder vores byråd, som prioriterer kulturen og synes, den er vigtig, hvis vi skal være Danmarks sjette største by. Hvis vi ikke har et kulturliv, er vi jo bare en by ligesom alle de andre, siger Peter Westphael. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

For 3 millioner kroner mere teater om året

Peter Westphael fortæller, at den kontante værdi af at være kommet på finansloven er ekstra 3 millioner kroner fra den danske stat, der nu årligt bidrager med 8,8 millioner kroner til Randers Teaters budget på i alt 20 millioner kroner. Randers Kommune yder et tilskud på 6,2 millioner, mens teatret selv supplerer budgettet med en årlig omsætning på 5 millioner kroner.

- De ekstra 3 millioner kroner vil vi bruge til at lave flere forestillinger og flere arrangementer. Altså mere af det hele plus noget nyt, siger han.

Publikum vil derfor kunne se frem til flere af de børne- og ungdomsforestillinger, som Randers Teater især er blevet kendt for.

- Derudover vil vi som noget nyt begynde at producere deciderede voksenforestillinger, siger Peter Westphael, der tilføjer, at Randers Teater også vil intensivere udvikling af festivalkoncepter i stil med Spektakelfestival, som teatret har lavet med andre kulturinstitutioner i Randers.

Det øgede fokus på festivaler skyldes ifølge Peter Westphael, at det er en god måde at få fat i det publikum, der ikke er vant til at gå i teatret.

- Vi har erfaring for, at det er publikum, der føler sig mere tryg, hvis man pakker teater ind i noget andet og omdanner området ved Randers Teater til en scenekunstnerisk festplads, siger han.

Præcis hvor mange og hvilke typer af forestillinger, den nye Randers Teater konstruktion kommer til at indeholde, kan Peter Westphael ikke give et svar på endnu, da 2020 efter planen er et udviklingsår, der skal lede frem til en endelige model.

Annonce

Et hus der samler alle

Der er flere grunde til, at Peter Westphael er glad for, at det teater, han var med til at stifte for 20 år siden, nu er kommet på finansloven.

- Teatrets finansiering er blevet bedre, og samtidig har Randers Kommune fået en statsinstitution, der er på finansloven, hvilket giver en større sikkerhed, siger han og fortsætter:

- Da vi startede Randers Egnsteater, havde vi som vision at skabe en markant og vigtig kulturinstitution i byen, hvor man aldrig diskuterede, om den skulle være her på samme måde, som man heller ikke diskuterer, om en by af Randers’ størrelse skal have et bibliotek eller et museum.

En anden vision var, at Randers Egnsteater skulle producere teater for alle.

- Selv om alle har advaret mig om det, har det altid været min mission, at Randers Teater skule være et hus for alle, og hvor alle kan komme, siger Peter Westphael.

Han tilføjer, at han derfor bliver både glad og stolt, når han om morgenen møder ind til, at der udenfor teatret står klapvogne, der om eftermiddagen afløses af rollatorer, sidst på eftermiddagen er det skateboards, der er dominerende og om aftenen fyldes p-pladsen med helt almindelige biler.

- Det vidner om, at vores mission om at præsentere noget, der er relevant for alle, er lykkedes. Her mødes alle i kunsten lige fra arbejdsmanden til advokaten og landmåleren. Det er heller ikke kun et børnehus eller et voksenhus, alle føler, Randers Teater er deres hus, siger Peter Westphael.

- Samtidig er det vigtigt for mig, at vi præsentere stort set hele spektret på scenen, hvilket også er lykkedes. Vi har haft alt fra bar røv over nazi-tatoverede folk til tudse-nusse, der fortæller om en frø, der falder i søvn på en åkande, fortsætter han.

Annonce

Nyder den klassiske fortælling

Når Peter Westphael er iført sin teaterlederkasket, har han fokus på at have størst mulig diversitet i de fire teatersale. Men når han tager kasketten af, er der særligt én type teater, den private Peter Westphael holder mere af end de øvrige.

- Jeg kan godt lide den klassiske fortælling med en historie som eksempelvis ”Et dukkehjem”, der er en fantastisk kompleks historie. Fra første anslag kan det kun ende ét sted, men hver gang jeg ser, det bliver jeg lige overrasket over, at Nora går fra sin mand, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, der er noget uhyggeligt fascinerende ved den traditionelle gode og stærke historie i et lukket rum, hvor det kan mærkes, at der bliver kradset i ens selvopfattelse og identitet, så der skabes plads til refleksion over ens eget eller andres liv og eksistens.

Han tilføjer, at det ikke gør noget, at den traditionelle historie samtidig er underholdende, bare det er med vilje og med holdning.

- Jeg kan næsten altid godt lide ting, der er med vilje, det har jeg stor respekt for. Jeg har derimod meget lidt respekt for ting, der er ligegyldige, siger Peter Westphael.

Annonce

Har et ansvar for midtbyen

Med en placering i Randers midtby har Randers Teater ifølge Peter Westphael et medansvar for at skabe liv i midtbyen.

- Det er et ansvar, vi blandt andet løfter ved at være medarrangør af gadeteaterfestivalen under Randers Festuge. Derudover arbejder vi ofte sammen med biblioteket om events og projekter i midtbyen som eksempelvis Watermusic, der var det største event, der nogensinde har været i midtbyen, siger han.

Peter Westphael tilføjer hurtigt, at Randers Teater også forsøger at tage ansvar for den helhed, hele Randers udgør. Det er lige så vigtigt, at teatret laver noget i Norbyen som inde i midtbyen.

- Hvert år tager vi på forsamlingshus-turné for på den måde at tage ansvar for de små byer, der er en del af os og det samfund, vi lever i, som hedder Randers, pointerer han.

Annonce

Randers vil kultur

Randers er efter Peter Westphaels mening en fantastisk kulturby.

- Det er en af de byer i Danmark, der kan præsentere den største diversitet i kulturelle udbud lige fra de mest mærkelige ting her på teatret til Mama Mia, der skulle have været vist på Værket, hvis coronaepidemien ikke var kommet i vejen, siger han.

Peter Westphael tilføjer, at det, at kultur har rigtig gode vilkår i Randers, i høj grad skyldes, at Randers Kommune har satset - og satser - på den producerende kultur i modsætning til eksempelvis en by som Horsens, der udelukkende præsentere navne og arrangementer, der kommer til byen udefra, men mangler de produktive kulturinstitutioner.

- Det gør en stor forskel, for de producerende er sådan nogle tosser som mig, der forsøger at finde på noget, der ikke er fundet på før. Og når vi gør det, er det os, der kan turnere rundt til byer i hele landet som for eksempel Horsens, siger han.

Som en anden væsentlig og karakteristisk årsag til, at kulturen har gode vilkår i byen fremhæver Peter Westphael, at folk i Randers vil kultur.

- Det samme gælder vores byråd, som prioriterer kulturen og synes, den er vigtig, hvis vi skal være Danmarks sjette største by. Hvis vi ikke har et kulturliv, er vi jo bare en by ligesom alle de andre, siger Peter Westphael.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce