Annonce
Randers Onsdag

Randers Kunsthus er populært blandt kunstnere, gæster og kunder

I ti år har Inger Seeberg haft galleriet Randers Kunsthus i det gamle Svaen apoteks lokaler på adressen Middelgade 2. Foto: Frank Pedersen
Da Inger Seeberg for ti år siden åbnede galleriet Randers Kunsthus i det gamle Svane Apotek, skulle det bare have en kort levetid. Galleriet er stadig i det gamle apotek, hvor det er vokset i både størrelse og popularitet.
Annonce

Randers: Egentlig skulle galleriet Randers Kunsthus bare have været et lille pop-up galleri op til jul, da Inger Seeberg lejede et par lokaler i det gamle Svane Apotek i Middelgade for at kunne udstille og sælge sin egen glaskunst.

Det er ti år siden, og Randers Kunsthus holder stadig til i det gamle apotek, hvor Inger Seeberg i årenes løb flere gange har rykket rundt i og bredt sig til flere lokaler i bygningen. Senest har hun overtaget lejemålet i den høje stueetage, der indtil for nylig husede Decorate Shop.

- Randers Kunsthus er et fantastisk sted. Så er det sagt, siger Inger Seeberg, da hun bliver bedt om at beskrive sit galleri, hvor hun altid som minimum præsenterer værker af 50 kunstnere.

Lige nu er der 52 kunstnere i apoteket. De kommer fra hele Danmark plus en enkelt nordmand, de fleste er dog fra området tæt på Randers.

- Der har altid været mange, der har villet udstille i Randers Kunsthus og i øjeblikket har jeg en venteliste med kunstnere, der vil være her og det er dejligt, siger Inger Seeberg.

"Jeg sortere hverken blandt kunstnerne eller deres værker. Det er efter først til mølle princippet, hvor den der står øverst på ventelisten er den, der kommer først ind, når der er plads", siger Inger Seeberg.
Annonce

Stor variation og alsidighed

Hendes egen forklaring på galleriets popularitet blandt kunstnerne er, at der er god handel af kunstværker i Randers Kunsthus.

Galleriet er også et populært hus blandt besøgende, hvoraf mange også er kunder. Den popularitet mener Inger Seeberg til dels skal tilskrives den store alsidighed og variation, der er blandt de udstillede kunstværker i apotekslokalerne. Her er malerier, tegninger, foto, sten- og træskulpturer, glaskunst og keramik.

- Og så er her kunst i mange prisklasser, så galleriets gæster opfatter også stedet som en gavebutik, hvor de altid kan finde noget uanset om de kommer ind for at købe kunst til sig selv eller skal bruge en værtindegave, siger Inger Seeberg, der har prismærkater, der går fra 100 til et par tusind kroner.

Variationen i forhold til både kunstarter og prisklasser har været et bevidst valg fra Inger Seebergs side lige fra den første dag, hun åbnede Randers Kunsthus.

- Det skulle være sådan, at hvis du er amatør, kommer du her. Hvis du er professionel og har udstillet i mange år samt al ting derimellem, kommer du også her, siger hun og tilføjer, at det især er de, der udstiller for første gang, der er lidt forsigtige med priserne på deres ting.

Annonce

Udstiller efter først til mølle princippet

Når det kommer til, hvilken stillingsbetegnelse hun har i Randers Kunsthus, siger Inger Seeberg med et smil, at hun kort og godt er chefen.

- Det var mig, der i sin tid opdagede, at bygningen var ledig. Og det er mig, der hver eneste dag gennem alle årene har været her i åbningstiden samt sørget for, at kunsthuset bliver passet. Derfor er jeg chefen, siger hun.

Derimod er hun på ingen måde en bestemmende chef, når det gælder, hvilke kunstnere der udstiller hvornår eller med hvilke værker. Her har hendes personlige kunstsmag ingen indflydelse.

- Jeg sorterer hverken blandt kunstnerne eller deres værker. Det er efter først til mølle-princippet, hvor den der står øverst på ventelisten er den, der kommer først ind, når der er plads, siger Inger Seeberg.

Inger Seeberg fortæller, at keramik i priser fra 100 kroner - som disse studenter - til større værker til par tusinde er det, der sælges mest af i Randers Kunsthus. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Indgik aftale med sin søn

Inger Seeberg fortæller, at hun med den seneste udvidelse af rammerne for Randers Kunsthus i det gamle Svane Apoteks stueetage har fået lavet, hvad hun selv kalder en god aftale med ejendommens ejer, Anthon Seeberg. Og ja, Anthon er Inger Seebergs søn.

- Aftalen med min søn er, at jeg kan bruge lokalet til at udstille, indtil han finder en ny lejer. Det er jo altid bedre, at huset bliver brugt end det står tomt. Men hvor lang tid jeg kan blive i dette store dejlige lokale er ikke til at sige, for selvfølgelig skal det da lejes ud på almindelig vilkår, siger Inger Seeberg.

Annonce

Skaber liv i midtbyen

Om Randers Kunsthus’ rolle i forhold til at skabe liv i Randers midtby siger Inger Seeberg, at galleriet udover randrusianere også tiltrækker turister fra både ind- og udland. Hun tilføjer, at der fra den sidste kategori er flere, der regelmæssigt kommer tilbage for at se, hvad der er kommet af nyt i Randers Kunsthus.

- Det er særligt turister fra Tyskland og Norge, der vender tilbage for at se - og måske købe - den kunst, jeg udstiller, når de er i området, siger Inger Seeberg.

Hun tilføjer, at udover at udstille kunst, arrangerer hun også små koncerter i Randers Kunsthus samt har en tilbagevendende begivenhed gennem året, hun kalder ”Månedens kunstner”, der hver gang markeres med en fernisering.

Annonce

Fernisering med sprit og afstand

Næste ”Månedens kunstner” er den randrusianske maler Lars Christensen, der i Randers Kunsthus får sin debut som udstiller.

- Lars Christensen har malet i nogle år og en dag han var herinde, kom vi til at tale om, at det var på tide, at han skulle prøve at udstille sine malerier og det gør han så nu og her, fortæller Inger Seeberg,

Der er fernisering på Lars Christensens udstilling onsdag 10. juni og Inger Seeberg siger, at selve arrangementet vil være som det plejer ved fernisering på ”Månedens kunstner”, hvilket vil sige at der er vin, vand, chips og chokolade til de fremmødte og at alle er velkomne.

- Men selvfølgelig overholder vi de regler, der er, så det bliver med nogen afstand, ligesom der står sprit alle steder, og al ting vil være sprittet af på forhånd, tilføjer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Det meste handler om vin

Randers Onsdag

Et møde mellem himmel og jord

Annonce