Annonce
Ugeavisen Ribe

Daria er flygtet fra krigen i Ukraine til Ribe: Det gør frygtelig ondt

Daria Butkovska, her bag sin veninde i Ribe, er i tvivl om, hun nogensinde kan vende tilbage til Ukraine igen. Foto: Steen Tue Bjerborg
Den 22-årige kunstner og lærer, Daria Butkovska, er flygtet fra krigen i Ukraine til Ribe. Når hun hører om det, der sker i Ukraine, har hun svært ved at se sig vende tilbage.

RIBE: - Det gør frygtelig ondt. Og jeg har slet ikke ord for det, som jeg hører, de gør imod os.

Daria Butkovska ser både trist og skræmt ud, da hun forsøger at sætte ord på noget af det, som hun hører fra hendes ukrainske landsmænd, at de oplever og bliver udsat for i Ukraine.

Selv er den 22-årige engelsklærer og kunstner flygtet fra det vestlige Ukraine og dermed fra et område i Ukraine, hvor krigen ikke var slået helt så hårdt ned endnu. Og nu er hun så endt i Ribe, via en forbindelse og tidligere dansk bekendt, der besøgte en løbeklub i Ukraine.

Annonce

- Jeg har længe frygtet, at det her ville ende sådan, og derfor havde jeg også længe tænkt over, hvordan jeg skulle slippe væk og hvor hen, siger hun.

Afløb i kunst

I dag bor Daria Butkovska privat hos en værtsfamilie i Ribe. Her fjernunderviser hun dagligt andre ukrainske flygtninge over hele Europa på nettet i engelsk.

Samtidig får hun afløb for sine følelser, sorte tanker og dybe frustrationer over det, der sker i Ukraine, gennem nogle stærkt ekspressive og aktivistiske kunstværker. Værker, som hun allerede har skabt en hel række af, siden hun kom til Ribe og Danmark, og som nu fylder godt op hjemme i huset hos værtsfamilien i Ribe.

- Krigen og situationen i mit hjemland fylder alt i mit liv i dag. Derfor kan jeg også kun lave kunst i dag, som har noget med krigen og situationen i Ukraine at gøre, siger hun og begynder at vise billeder på sin mobiltelefon af nogle af de nyproducerede kunstværker.

Annonce

Ingen fremtid

Et af de værker, som Daria Butkovska har skabt, er en billede-collage over krigen i Ukraine. Et billede, der blandt andet indeholder et logo-tegn, hvor Putins navn sammenkædes med Hitlers, og hvor der imellem krudt og skyderier er flere opråb til at hjælpe Ukraine og stoppe krigen.

Jeg kan i hvert fald ikke se en fremtid for mig i Ukraine lige nu. Ville du ønske, at dine børn skulle vokse op sådan et sted?

Daria Butkovska, ukrainsk flygtning, Ribe

Men selv hvis det skulle lykkes at få stoppet Putin og krigen, har Daria Butkovskab svært ved at se, hvornår og hvordan der kan blive en fremtid for hende i Ukraine. Et land, som indtil for få uger siden var hendes et og alt. Og hvor hun troede, at hun altid skulle leve, bo og stifte familie.

Et af de værker, som Daria Butkovska har lavet som reaktion på krigen i Ukraine, og som nu fylder op i det hjem i Ribe, hun er indlogeret.

- Med al den ødelæggelse og alt det had, der er skabt der nu, frygter jeg, at det kan komme til at vare rigtig længe, før det bliver værd at bo og være der igen. Og jeg har svært ved at se, hvordan vi overhovedet kan vende tilbage. Jeg kan i hvert fald ikke se en fremtid for mig i Ukraine lige nu. Ville du ønske, at dine børn skulle vokse op sådan et sted?

Annonce

Her er fredeligt

Daria Butkovska, der har en søster og mor, der nu er i Polen, og en far, der stadig er i Ukraine, er derfor begyndt at vænne sig til, at hun kan komme til at blive lang tid i Ribe. Og det har hun da heller ikke noget imod, når hun ikke kan se sig selv i Ukraine.

Jeg er taknemmelig over at være i Ribe. Her er så fredeligt, folk er så søde, og så er jeg glad for al den hjælp, som vi har fået på stedet her

Daria Butkovska, ukrainsk flygtning, Ribe

- Jeg er taknemmelig over at være i Ribe. Her er så fredeligt, folk er så søde, og så er jeg glad for al den hjælp, som vi har fået på stedet her, siger hun med hentydning til den lokale frivilliggruppe under Dansk Flygtningehjælps arrangementer for ukrainske flygtninge på Frivilligcentret i Ribe, hvor vi møder den unge ukrainer denne aften.

- Det hele er så forfærdeligt. Men her føler jeg mig da i hvert fald i sikkerhed, og nu er jeg heldigvis ger, slutter hun, inden hun går tilbage til mødet med sin ukrainske veninde og de andre ukrainere.

Daria Butkovska er taknemmelig for at være i Ribe og for den hjælp, hun blandt andet har fået her i Frivilligcentret. Foto: Steen Tue Bjerborg

Ukrainske flygtninge i Ribe

Dansk Flygtningehjælp har ikke noget præcist tal på, hvor mange ukrainske flygtninge, der er i Ribe, da mange bor hos private og måske ikke har meldt sig endnu til at få ophold her.

Hver onsdag aften kl. 19 arrangerer Frivilliggruppen under Dansk Flygtningehjælp en infoaften for ukrainske flygtninge og deres værtsfamilier i Frivillighuset Vindrosen, hvor de kan mødes og få svar på praktiske spørgsmål.

Annonce
Ugeavisen Ribe

Stoffer, brækkede næser på betjente og anmeldelse af voldtægt: Ikke alt var lige festligt til Tulipanfesten

Annonce
Ugeavisen Ribe

Damefodbolden blomstrer i Ribe/Hviding: Talentfulde spillere vender hjem og bliver udfordret af stærkt trænerteam

Annonce
Ugeavisen Ribe

Nu kan alle flygtninge komme gratis på museum: Der er fribilletter til alle uanset, hvor de kommer fra

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Et langt arbejdsliv slutter: Nu skal domprovsten genopdage sig selv

Ugeavisen Ribe

Intet mindre end et scoop: Langgaards flygel fra 1890 er kommet hjem

Ugeavisen Ribe

Ribe er et knudepunkt for erhvervsbiler: Alle byens bilhandlere deltager i stor erhvervsbil-dag

Ugeavisen Ribe

Efter fire års pause: Vadehavsdagen vender tilbage til Darum

Ugeavisen Ribe

Lokale ildsjæle står sammen om deres forening og fest

Ugeavisen Ribe

For 52 år siden blev de smedet sammen: Nu bliver byfesten også til jubilæumsfest

Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Ribe

Øl, fest og hornmusik for fuld knald til tilbagevendt Tulipanfest: Nu lurer ny rekord i luften

Annonce