Annonce
Ugeavisen Ribe

Demokratiet Danmark

Else Holm Hansen, 49 år, gymnasielektor

Jeg har lige været til Folkemøde på Bornholm. Det var en ren tilfældighed, at muligheden opstod. Af alle steder blev jeg i år sendt til Rønne som censor i biologi og det faldt præcis sammen med afholdelsen af Folkemødet i Allinge. Jeg har altid tænkt, at deltagelse i det møde nok først var muligt, når jeg ikke længere var på arbejdsmarkedet, men nu opstod chancen altså og den kunne jeg ikke lade gå fra mig. Så d. 12. maj kl. lidt i 10 sad jeg klar som en anden koncertgænger til de eftertragtede billetter og var altså heldig at få billetter til mig selv og en kollega.

Jeg havde store forventninger og selvom det i år har været et lidt anderledes Folkemøde, synes jeg alligevel, at mine forventninger blev indfriet til fulde. Tænk, at man kan komme til en folkefest og møde vores tidligere og nuværende folkevalgte politikere uden noget særligt sikkerhedsopbud, få en snak med Bertel Haarder under Danmarks fodboldkamp mod Belgien, se en afslappet Kristian Thulesen Dahl nyde den smukke bornholmske aften, høre en veloplagt Margrethe Vestager svare på spørgsmål fra tilskuerne om EU og overvære en Morten Helveg og politisk kommentator Peter Mogensen på slap line underholde publikum med god musik og politiske drillerier. Uden at have det fuldstændige kendskab hertil, så tvivler jeg på, at der er ret mange andre steder i verden, hvor det kan lade sig gøre…………….

Tænk på de historiske begivenheder der er gået forud for den måde, Danmark har formet sig på og de kampe, der har skullet kæmpes for, at det er blevet en realitet. Min interesse for historie har nok altid været der, fordi min far var meget historieinteresseret og familien derfor blev ”slæbt” rundt i landet til historiske monumenter og begivenheder og nok derfor jeg også gør det samme med min familie. For hvad nu hvis Den Franske Revolution aldrig havde fundet sted, som trods voldsomheden betragtes som den, der oprindeligt lagde grunden til det demokratiske samfund, vi har i dag og hvad nu hvis de begivenheder der førte til Enevældens fald og Grundlovens dannelse ikke var sket her i Danmark, en grundlov som jo sikrer os danskere en lang række grundlæggende rettigheder og hvad nu hvis de allierede ikke havde vundet 2. Verdenskrig og Montgomery og hans allierede styrker ikke var kommet til Danmark først. Nu har jeg jo lige været på Bornholm, hvor russerne faktisk kom først og øen ikke blev fri før d. 5. april 1946.

Annonce

Måske er det derfor, at det går lige i hjertekulen, de gange jeg har været i Berlin, kigger igennem Brandenburger Tor, ser på stenene i vejen, der markerer, hvor Berlinmuren stod og prøver at forestille mig, hvordan livet bag muren var. Eller da vi på en ferie til Normandiet besøger Den Amerikanske D-Dagskirkegård, kigger ud over tusindvis af grave, hvor ægtemænd, fædre, brødre og sønner ligger begravet og mærker ydmygheden over, at de ofrede deres liv for en sag, der var meget større end dem selv. Sikke skæbner, sikke skuldre, sikke begivenheder og sikke mod, jeg og vi alle står på.

Der er helt sikkert ting i Danmark, der stadig kan forbedres og kampe, der stadig skal kæmpes og bureaukratiet kan synes vældig tungt nogen gange i vores lille land. Men i det store hele, når man sidder en smuk sommeraften på Bornholm, i hyggeligt selskab med en rigtig god kollega og side om side med dem, der er valgt til at bestemme her i landet, så kan jeg ikke lade være med at føle mig dybt taknemmelig over, at jeg blev sat i verden lige netop her, i demokratiet og smørhullet Danmark!

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Der er godt naboskab i Tange: Fællesspisning er populær hos beboerne i fem huse i Tange

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Turisme i Ribe: Den nye destination har et underskud på en million kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Ny virksomhed i Ribe: Virksomhed i vækst hjælper iværksættere

Ugeavisen Ribe

Ribe er startby: Kom helt tæt på Cavendish og de danske stjerner

Ugeavisen Ribe

Dennis starter egen klinik for fysioterapi i Ribe

Ugeavisen Ribe

Redningsbåd skal sikre tursejlads på Ribe Å

Ugeavisen Ribe

Mad, keramik og heksehistorie på Quedens

Ugeavisen Ribe

Heksemuseum inviterer indenfor efter lukketid

Ugeavisen Ribe

Ribe Dyrskue kæmpede med vandet - og havde højt besøgstal

Ugeavisen Ribe

Ribes mest underlige pizzaer: Hotdog pizza, en med karrysovs og så en ristaffel pizza

Ugeavisen Ribe

Stor splittelse om ananas på pizza: Kunderne i Ribe vil gerne have det

Ugeavisen Ribe

Ribes pizzeriaejere er enige: Dette fyld vil langt de fleste kunder have på deres pizzaer

Ugeavisen Ribe

25 år med kunst: Fra sygeplejerske til fuldtids kunstner

Ugeavisen Ribe

Gymnasielærere fra Ribe Katedralskole var på togt med forskningsskib

Ugeavisen Ribe

To ejere bliver til tre på Abildskær Gård

Ugeavisen Ribe

Ærligt debutalbum fra moden Ribedreng

Ugeavisen Ribe

Længe ventet: Ribe får sin første sushi-restaurant

Ugeavisen Ribe

Danni fra Ribe har valgt aldrig at være sur

Ugeavisen Ribe

Mentorer giver udsatte børn selvtillid og mod på livet

Ugeavisen Ribe

Familie vil vise sjælden kvægrace frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Lille maskinforretning vil vise sig frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Politiske partier starter valgkampen på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Dyrskue tager ingen chancer: Tjekker folk ved indgangen

Annonce