Annonce
Ugeavisen Ribe

Fæl lugt i luften: Biogasanlæg bruger 13 millioner kroner på at bekæmpe lugtgener

Ribe Biogas har haft flere udfordringer med lugtgener fra anlægget det seneste halve års tid, så nu investerer man 13 millioner kroner for at komme problemerne til værks. Arkivfoto
Lugtgenerne fra Ribe Biogas har det seneste halve års tid været tiltagende. Det er man opmærksom på fra virksomhedens side, og nu investerer man så 13 millioner kroner for at bekæmpe problemerne.

Ribe: Det er muligt, du har bemærket den  fæle lugt, når du har været nær Ribe Biogas' anlæg på Koldingvej. Selv om det er noget, der følger med, når gylle omdannes til biogas, så er lugtgenerne noget, som virksomheden har stort fokus på at undgå, men det seneste halve år har generne været tiltagende.

- Siden vi begyndte at udvide anlægget i 2017, har vi ligeledes forøget produktionen fra 240.000 ton biomasse årlig til i dag, hvor der anvendes 440.000 ton årlig. Siden sommer 2021 har anlægget kørt på maksimal kapacitet. I 2017 fik vi også et biofilter, der skulle håndtere lugtgenerne, og vi havde forventet, at anlæg og filter havde kunnet følge med efter udvidelsen. Men vi har firdoblet den årlige produktion af biogas siden 2017, og det har filteret altså ikke kunne håndtere, forklarer Bo Stensgård, der er direktør for Ribe Biogas.

Flere klager

Derfor vil han sammen med bestyrelsesformand, Aage Lauritzen, håndtere det problem. Det sker med en investering på 13 millioner kroner for at få en mere stabil gasproduktion samt på at opgradere luftfilteret og lugtbehandlingssystemet.

- Lugten fra vores anlæg er et stort fokusområde for os, og mens vi skal holde vores drift, skal vi ikke genere omverden. Men som det er lige nu, kan vi ikke være vores omverden bekendt med de lugtgener, og derfor agerer vi proaktivt for at løse problemerne, siger Aage Lauritzen.

Bo Stensgård fortæller, at naboer og forbipasserende førhen primært har kommenteret og klaget over lugtgener ved nedbrud, men det sidste halve år har henvendelserne været nogen flere.

Ribe Biogas

Ribe Biogas har over de seneste seks til syv år investeret 100 millioner kroner i nye reaktortanke. Det har betydet en firedobling af gasproduktionen fra værket på Koldingvej, der leveres direkte til gasnettet og til tusinder af husstande i Ribe.

- Alle har bemærket lugtgenerne, og naboer har kommenteret dem, mens vi også har fået nogle enkelte klager over det. De første tiltag mod at begrænse lugtgenerne vil ske her i første kvartal, og derfra vil der være forbedringer på vej, siger han.

Lugten fra vores anlæg er et stort fokusområde for os, og mens vi skal holde vores drift, skal vi ikke samtidig genere omverden. Men som det er lige nu, kan vi ikke være vores omverden bekendt med de lugtgener, og derfor agerer vi proaktivt for at løse problemerne

Aage Lauritzen, bestyrelsesformand Ribe Biogas
Annonce
Ugeavisen Ribe

Brian har brugt kræfter på at ændre sig selv: - Som barn var jeg nok det, mange ville kalde en møgunge

Annonce
Ugeavisen Ribe

Esbjergfirmaer støtter Ribes legepark

Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribe Stift tilbyder ophold på Den Gamle Avlsgård: Hjælp til stressramte præster

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Lad os gøre en klimaindsats og bevare Rømø

Ugeavisen Ribe

Det særprægede hus med de mange kaldenavne: - Mange  står og peger på vores hus, og nogle ringer også på

Ugeavisen Ribe

Januar byder på usædvanlig sort sol: Seks gange så mange stære som normalt

Ugeavisen Ribe

Nyt byrådsmedlem fra Ribe: - Jeg kunne godt tænke mig nogle flere timer i døgnet

Ugeavisen Ribe

Corona har ramt svømmehal: Lukket ind til videre

Ugeavisen Ribe

Turistinformation klar med mindst én ugentlig åbningsdag

Ugeavisen Ribe

Kevin var nede med stress: - Jeg har sat rødder, som er så stærke, at jeg aldrig vælter igen

Ugeavisen Ribe

Nyvalgt byrådsmedlem: - Det er satme fedt, jeg glæder mig helt vildt

Ugeavisen Ribe

Ribefotograf har taget nationens bedste foto for anden gang på tre år: - Det er monster stort

Ugeavisen Ribe

Erfaren mand i spidsen for Lokalråd Ribe Midt: Willi vil have bedre dialog med Esbjerg Kommune

Ugeavisen Ribe

Kommunen får Ribe Biogas til at justere produktionen: - Godt at borgere reagerer på gener

Ugeavisen Ribe

Hel skole samlede skrald og gjorde en god gerning: Elever samlede 300 kilo på en formiddag

Annonce