Annonce
Ugeavisen Ribe

Familie fra Syrien er faldet godt til i Ribe

Hele familien Ahmad synes, at Domkirken og Domkirkepladsen er utrolig flotte. Foto: André Thorup

Khalil Mahmoud Ahmad og hustruen Nadia og deres to drenge Aram og Roujer kender en del ripensere og fortæller, at familien både er blevet mødt med venlighed og hjælpsomhed.

Annonce

Den over syv år lange borgerkrig i Syrien har skabt død og ødelæggelse og splittet mange familier, men det er heldigvis ikke tilfældet med familien Ahmad, som nu bor i en dejlig bolig i Ribes gamle bydel, nemlig i Sønderportsgade.

Familien består af faderen, den 35-årige Khalil Mahmoud Ahmad, den to år yngre hustru, Nadia, og de to drenge, niårige Aram og seksårige Roujer, som er et tydeligt eksempel på en vellykket integration. Khalil kom til Danmark for fire år siden, mens Nadia og børnene fulgte efter et år senere. Khalil rejste ulovligt ud af Syrien, mens Nadia og børnene kom til Danmark via Tyrkiet. Dermed undgik Aram og Roujer den skæbne, som mange andre børn har haft i Syrien. Deres liv har ikke budt på meget andet end krig, død og elendighed.

Khalil har undervist forskellige steder - først på Rejsby Efterskole og dernæst Ribe Asylskole, Nørre Løgum Asylskole og nu på asylskole i Tønder i dansk og matematik. Desuden går han på UC Syd i Esbjerg to gange om ugen for at læse matematik som enkeltfag.

Nadia har ikke noget arbejde, men passer børnene, da Khalil på grund af sit arbejde er meget hjemmefra. Nadia har også en bil og bringer og henter børnene fra skole og til svømning. Den ældste af drengene går på Vittenbergskolen, den yngste på Riberhus Privatskole, og mens børnene er i skole går Nadia til fitness fire gange om ugen.

- Vi har det rigtig godt i Ribe og er glade for at være i byen, men drømmer selvfølgelig om at kunne vende hjem til Syrien, når krigen engang er slut, siger Khalil og Nadia.

Læs mere om Khalil og hans familie og hvordan de er faldet til i Ribe i det gratis Ribemagasin, som nu er på gaden. Magasinet kan findes og tages med hjem fra en række af byens butikker, cafeer, lægehuse samt i avisstanderen i stueetagen i Saltgade 10.

Mange er flygtet til nabolande

Der bor over 18 millioner mennesker i Syrien, men over halvdelen af landets befolkning er på flugt. Det skønnes, at 6,5 millioner syrere er på flugt i deres eget land. Ifølge FN er flere end 5,5 millioner syrere flygtet til nabolandene Jordan, Libanon, Irak, Egypten og Tyrkiet, som alene har taget imod tre millioner flygtninge.Khalil og Nadia er kurdere og er altså havnet i Danmark, nærmere bestemt Ribe. Før krigen var der omkring 23 millioner mennesker i Syrien. Med hensyn til religion er Khalil og Nadia ligeglade med, hvad folk tror på. Det vigtigste for dem er, at folk opfører sig fredeligt og behandler hinanden godt.

Aram og Roujer kan begge li? at spille fodbold, men det er dog kun Aram, som spiller på hold i Ribe Boldklub. Han er på et U9-hold med Henrik Beuschau som cheftræner. Foto: André Thorup
Familien Ahmad i hjemmet i Sønderportsgade. Det er fra venstre Nadia, Aram, Roujer og Khalil. Foto: André Thorup
Familien er blevet godt integreret i Ribe.Foto: André Thorup
I regn og rusk er familien her fotograferet ved Skibbroen, som de også holder meget af. Børnene gjorde store øjne, da vi på en kort tur gennem Ribe passerede Isvaflen. Foto: André Thorup
Aram og Roujer elsker at spille fodbold og gør det så meget som muligt. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce