Annonce
Ugeavisen Ribe

Folkeskole eller privatskole: Forældre til kommende skolebørn skal foretage et vigtigt valg

Kurt Bjerrum, May-Britt Andrea Andersen og Nini Oken, der alle er byrådsmedlemmer i Esbjerg Kommune, er opmærksom på, at der kan strømme overvejende flere negative historier ud fra Ribes folkeskoler, som kan have betydning for, at forældre fravælger folkeskolen. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Mens langt de fleste af de skolesøgende børn i gamle Ribe Kommune optages i folkeskolen, ansøger mange forældre samtidig om at få deres barn på den lokale privatskole - mere præcist omkring hver tredje. Tre lokalpolitikere fra Esbjerg Byråd giver her deres bud på, om det er et problem.

Ribe: Den 6. april er en stor dag for alle de kommende skolebørn og deres forældre. Før-skolen begynder og danner ramme for start i 0. klasse efter sommerferien.

I gamle Ribe Kommune er der et samlet folkeskoletilbud i Vadehavsskolen med fire afdelinger og så er der som bekendt et ganske populært privatskole tilbud på Riberhus. Netop Riberhus Privatskole har i flere år haft en forholdsvis stor ansøgerskare, og op til næste skoleår har knap hvert tredje barn i gamle Ribe Kommune efter UGE-Avisens oplysninger haft privatskolen som deres førsteprioritet.

Derfor er det nærliggende at spørge; er det et problem, at så mange foretrækker den lokale privatskole frem for folkeskolen? Og hvis ikke det er det, hvad skyldes det så? Er kvaliteten for Ribes folkeskoler god nok?

Tre lokale byrådspolitikere har tænkt over spørgsmålene, og Venstres Kurt Bjerrum, der sidder i Børn og Familieudvalget, mener det er godt med et varieret skoletilbud.

- Det er i mine øjne ikke problem med et godt alternativ til folkeskolen, men det lyder af mange, der har privatskolen som førsteprioritet. Det er positivt, at forældre begår aktivt valg og at nogle går ud og undersøger mulighederne. Det er godt for mangfoldigheden, men vi skal nødigt have en dårlig folkeskole, siger han.

Annonce

Positivt og negativt

Socialdemokraternes Nini Oken er fortaler for folkeskolen, da det sikrer, at stærke og svage elever med forskellige baggrunde kan mødes i et fælles forum.

Folkeskole eller privatskole

177 elever begynder til august i 0. klasse på en af Vadehavsskolens afdelinger, heraf 173 fra gamle Ribe Kommune. Samtidig begynder 20 elever på Riberhus Privatskole.

Riberhus Privatskole ønsker ikke at oplyse, hvor mange elever der har søgt om optagelse på skolen, kun at tallet er stabilt og forholdsvis mange. Uoficielle tal, som UGE-Avisen Ribe har fundet frem til, siger at 60 elever havde søgt om optagelse på skolen til det kommende skoleår.

I så fald har 31 procent af de skolesøgende børn i gamle Ribe Kommune et privat skoletilbud som førsteprioritet.

- Det er synd at fravælge folkeskolen, fordi den er så mangfoldig. Ved at så mange gerne vil privatskolen er jeg bange for, at mange går glip af et livssyn, hvor vi er forskellige, selv om de vi ser ens ud, siger Nini Oken

Konservatives May-Britt Andrea Andersen står selv i en situation, hvor hun skal tage stilling til, hvilken skole hendes barn skal gå i.


Det er i mine øjne ikke problem med et godt alternativ til folkeskolen, men det lyder af mange, der har privatskolen som førsteprioritet. Det er positivt, at forældre begår aktivt valg og at nogle går ud og undersøger mulighederne.

Kurt Bjerrum (V)


- Hvis man kun kigger på skolerne evne til at løfte eleverne fagligt, er de lokale skoler jo ikke dem, der gør det bedst. Jeg har mange venner og bekendte der har børn i skolealderen, og jeg hører rigtig meget den vej igennem. Man hører både negativt og positivt om folkeskolerne, og naturligvis sammenligner man folkeskolen med privatskolen. Børn har kun deres forældre som advokater for dem, så enhver forælder vil jo træffe det valg, de mener er bedst for deres barn, og det har jeg utrolig stor respekt for. Jeg hører, at forældre er begejstrede for, at der en kortere skoledag, mindre klasser og at man har mere fokus på at bevæge sig på den lokale privatskole, siger May-Britt Andrea Andersen.

Annonce

Spændende med frisættelse

Alle tre lokalpolitikere ser frem til, at folkeskolerne kan få mulighed for at gentænke sig selv. Det sker, når frisættelsen af Esbjerg Kommunes folkeskoler for alvor begynder efter sommerferien.

- Frisættelsen vil være godt løft og ændre på de skader, der skete fra skolereformen. Jeg håber på, at lærerne får en øget lyst til at yde deres arbejde, for en topengageret lærer, der ikke føler sig trådt på, vil udføre bedre undervisning, siger Kurt Bjerrum, mens May-Britt Andrea Andersen pointerer, at hun godt kunne tænke sig lokale skolebestyrelser på hver afdeling, da det er svært at have ejerskab af noget, der skal besluttes overordnet på flere skoler.

Annonce

Bedre end ryet

En grund til, at så mange forældre ønsker at få deres børn på den lokale privatskole, kan være, at Ribes folkeskoler kan have et lidt blakket ry, hvor de negative historier ofte kommer hurtigere og nemmere ud end de positive. Det mener de tre politikere, at folkeskolerne skal have øje for.

- Ribes folkeskoler forfølges af et uheldigt ry, og de negative historier kommer ofte hurtigere og nemmere ud end de positive. Det er da et problem, vi som politikere er nødt til at have fokus på. Men jeg tror helt sikkert, at skolerne er bedre end deres ry. Jeg vil da gerne opfordre alle, til at komme frem og fortælle de gode historier, der er om folkeskolerne i Ribeområdet, og italesætte de gode oplevelser som både elever og forældre har. Når det så er sagt, så tror jeg også folkeskolerne må tage det til sig og lave en målrettet indsats for at forbedre den situation, de er kommet i. Og så er det jo ingen skam at lade sig inspirere af fri- og privatskolerne, siger May-Britt Andrea Andersen, mens Nini Oken har ideer til, hvordan man kan sikre den bedst mulige folkeskole i Ribe.

- Det kan sikres ved at lytte til dem, der arbejder med det, og det er hvad der sker nu med skolefrisættelsen. Lærerne skal bruge deres tid på at være lærer – tilført pædagoger, der arbejde med det sociale. Jeg ser gerne, at der er små skoler eller afdelinger, for børn drukner i store skoler. Desuden bør forældre tage aktiv tage del i, hvad der foregår i skolen. Et godt samarbejde forældre imellem og forældre, der bakker op om klassen ved fællesarrangementer eller lignende smitter af på børnenes samarbejde, siger hun.


Ribes folkeskoler forfølges af et uheldigt ry, og de negative historier kommer ofte hurtigere og nemmere ud end de positive. Det er da et problem, vi som politikere er nødt til at have fokus på. Men jeg tror helt sikkert, at skolerne er bedre end deres ry.

May-Britt Andrea Andersen (K)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce