Annonce
Ugeavisen Ribe

Højskolemanden er vendt hjem til sin elskede fødeby: - Man finder først ud af, hvad man går glip af, når man har været væk

Poul Henrik elsker at sidde i den gode lænestol og læse en god bog. Foto: Bo Maimburg
Kultur- og højskolemanden Poul Henrik Jensen er flyttet fra København til Ribe, og dermed er et længe næret ønske gået i opfyldelse.

Ribe: Det er rigtig mange år siden Poul Henrik Jensen flyttede fra Ribe for at søge nye menneskelige udfordringer og for at uddanne sig. Men det har altid været planen, at han på et tidspunkt gerne ville hjem til Ribe, for han har igennem alle årene bevaret en tæt kontakt med byen, og mange af de gode venskaber han har stammer helt tilbage fra barndommen.

Han flyttede hjem til Ribe for et halvt år siden, og det var lidt før planlagt, men det er der en helt særlig grund til.

- Jeg har igennem længere tid haft et ønske om, at jeg en dag skulle flytte ind i en lejlighed i Kolvigs Gård, så da ejeren ringede og tilbød mig en lejlighed, sagde jeg selvfølgelig ja, selvom det var et par år før planlagt. Nu bor jeg inde midt i Ribe, og jeg har fra min stue udsigt til den brusende å, Skibbroen, gågaden og både Domkirken og Sct. Catharinæ Kirke, og så kan man da ikke bo bedre. Jeg bor midt i Ribes liv, og jeg har virkelig haft let ved at føle mig hjemme. Man finder først ud af, hvad man går glip af, når man har været væk, og jeg kan omvendt mærke, hvad det er jeg har savnet, siger Poul Henrik Jensen med tydelig glæde og begejstring i stemmen.

Annonce
Der er altid plads i kalenderen til en gåtur op igennem Ribes gågade, og gerne ned igennem Grydergade, hvor han er opvokset. Foto: Bo Maimburg

Han går hver dag en tur ned gennem byen, og han skal altid ned igennem Grydergade, hvor han har haft hele sin opvækst.

- Min opvækst i Grydergade har medvirket til at forme mig som menneske. Alle os, der boede der, var tæt knyttet til hinanden, og vi havde alle nogle klare holdninger og opfattelser af den verden, vi levede i. Det gav masser af politiske diskussioner, og det medvirkede til at forme mig. Jeg lyttede og sugede alt til mig, og det var virkelig noget, jeg var vild med at være en del af. Der var kommunister, konservative ja der var sågar tidligere nazister, og der var meget, man ikke kunne sige, men som jeg forstod og opfattede, fortæller Poul Henrik Jensen.

Poul Henrik har helt fra sin barndom været meget politisk bevidst, og han hører stadig til på den politiske venstrefløj.

- Jeg var med i Ribekomiteen mod EF i 1972, og jeg var på det tidspunkt avisbud på Vestkysten, så jeg besluttede mig for at putte politisk propaganda ind i avisen, så abonnenterne fik begge synspunkter. Jeg glemmer da aldrig, at jeg blev kaldt ind til samtale hos redaktøren, men jeg fortrød det nu ikke, for det var virkelig noget, der tændte mig.

Han har aldrig droppet interessen og glæde ved gode politiske snakke og drøftelser. Han er i dag med i en lille nystiftet madklub i Ribe, hvor der også er god plads til politiske snakke.

- I mit liv skal man ikke kun klappe hinanden på skulderen. Men vi skal udfordre hinanden, og jeg har en stor glæde ved venskaber som udfordrer mig.

Elsker Ribes originaler

Poul Henrik Jensen fortæller, at det har gjort indtryk at støde på byens stærke personligheder.

- I min barndom elskede jeg at snakke med de gamle originaler, som sad på bænkene og hyggede sig, og den interesse har jeg holdt ved, hver gang jeg har gæstet byen i den mellemlæggende periode. De ældre, der sad på bænkene i min barndom, er selvfølgelig erstattet af nogle andre, men Ribe har stadig en masse stærke personligheder, siger han.

- Det har været nemt at flytte hjem til Ribe, for charmen, atmosfæren og venskaberne er her jo stadig. Jeg har givet min begejstring for Ribe videre til min familie, som har samme begejstring og glæde ved Ribe. Jeg tror altid, at jeg har følt, at jeg skylder Ribe noget, for byen gav mig alt da jeg var ung. Jeg er kommet i min sidste livsfase, og selv om jeg ikke er ved at putte mig selv i graven, så skal jeg nu lave det, jeg har lyst til.

I mit liv skal man ikke kun klappe hinanden på skulderen. Men vi skal udfordre hinanden, og jeg har en stor glæde ved venskaber som udfordrer mig.

Poul Henrik Jensen

Selv om Ribe dannede Poul Henrik, så følte han omvendt også, at han måtte væk fra byen, da han var ung.

- Ribe blev for lille, og jeg var træt af at møde de samme mennesker. Jeg startede med at flytte til Esbjerg, som havde nogle kvaliteter og en rå stil, jeg godt kunne lide. Det man ikke havde i Ribe, havde man i Esbjerg.

Annonce

Er stadig særdeles aktiv

Poul Henrik Jensen er stadig med i en stribe projekter, og han opfatter i dag hele Danmark som sin arbejdsplads.

Han sidder blandt andet i Danmarks Radios bestyrelse, han er næstformand for Tønder Festival, ligesom han er med i en del større og mindre projekter i højskoleverdenen.

- Jeg har valgt at være freelancer, men jeg har nok at lave, og jeg kan godt lide, at det er mig, der planlægger min tid, og det der mig der bestemmer, hvor meget jeg skal være med i. Jeg har ikke noget imod at køre til et møde i København, for køreturen bruges til at høre podcast og lydbøger. Jeg elsker at være i København, men jeg savner slet ikke at bo der.

Poul Henrik Jensen nyder at være tilbage i Ribe. Foto: Bo Maimburg

Han er også med i en del projekter i det syd- og sønderjyske område, og han har specielt involveret sig i grænselandet.

- Jeg kan godt lide overskueligheden i at være her, og så ved jeg, at der her er venner, der holder øje med mig hvis jeg skulle blive syg. Det giver da en stor tryghed.

Annonce

Vil tilføre nyt liv

Han vil gerne gøre en stor indsats for at tilføre nyt liv til Ribe, og han har allerede en ide til, hvad det skal være.

Om Poul Henrik Jensen

Poul-Henrik Jensen er opvokset i Ribe, og han er lige flyttet tilbage efter at have været væk i en årrække.

Han er oprindelig uddannet klejnsmed og blev senere journalist og stud.mag. Han har været forstander for Engelsholm Højskole og senere forstander og stifter af Jyderup Højskole. Han har en lang række bestyrelsesposter bag sig, og han har bæret formand for Lærlingenes og Ungarbejdernes Landsorganisation, sekretær i Dansk Metalarbejderforbund, han har siddet i hovedbestyrelsen for Enhedslisten, og så har han været leder af DJBFA – De danske sangskrivere og komponister.

Han er i dag næstformand for Tønder Festival og så sidder han i bestyrelsen for Danmarks Radio.

Han har også udgivet nogle bøger med særlig fokus på besættelsestiden og den kolde krig.

- Ribe mangler et lidt større spillested end Termansens, og jeg er sikker på, at der er et behov og et marked for noget, der ligger mellem Termansens og fritidscenteret. Jeg har oplevet, at man bare kan kaste en ide op i luften her i Ribe, for så er der ofte nogen der griber den med det samme, og det er noget helt særligt. Ribe har et helt enestående særpræg, og det er tydeligt, at hvis man i Ribe gør lidt, så får man opbakning, der er ingen skepsis, og så får man meget igen.

Poul Henrik har haft en lang karriere i højskoleverdenen, og han har været forstander på Engelsholm Højskole, ligesom han var med til at stifte Jyderup Højskole, på et tidspunkt hvor højskolerne ellers var i knæ.

- Jeg er vild med at skabe noget nyt, og når arbejdet bliver præget af årshjul og MUS-samtaler, begynder jeg at kede mig. Mit entreprenørgen har jeg både brugt i højskoleverdenen og i den kulturelle verden. Igangsætter kulturen er en stor del af mit voksenliv og det er det der har tændt mig, siger Poul Henrik Jensen.

Annonce
Ugeavisen Ribe

Piamaja har meget på hjerte: Datter af skammen viser følelser fra 2020

Annonce
Ugeavisen Ribe

Efter flere års fravær: Lokal festdag vender tilbage til havnen i 2022

Annonce
Ugeavisen Ribe

Frivillige har ydet en kompleks indsats gennem to år: Nu vil idrætsforening takke dem med stor fest

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Mindeord over Jørgen Vind Jensen

Ugeavisen Ribe

Dalia skrottede kulhydrater: Nu vejer hun 30 kilo mindre end for 10 måneder siden

Ugeavisen Ribe

Niels Hausgaard har ripenser med på scenen til samtlige 95 shows på ny Danmarksturne

Ugeavisen Ribe

Flaske-Mikkel hyldet og overrasket: Stort bryggeri bliver inspireret og støtter flaskeindsamling

Ugeavisen Ribe

Vild succes får Ribe-virksomhed til at ekspandere: Professionel fodboldspiller skal erobre svenskerne

Ugeavisen Ribe

Lokal bokser klar til professionel debut i ringen: - Enten ødelægger jeg ham ellers stikker jeg af!

Ugeavisen Ribe

Brian har brugt kræfter på at ændre sig selv: - Som barn var jeg nok det, mange ville kalde en møgunge

Ugeavisen Ribe

Esbjergfirmaer støtter Ribes legepark

Annonce