Annonce
Ugeavisen Ribe

Heksemuseum i Ribe inviterer til at lede efter heksetegn

Et besøg på HEX! museet i Ribe er bestemt også for børn. Nu kan man eksempelvis gå på jagt efter heksetegn, der er gemt rundt på museet, noget som kusinerne Simone og Martha gjorde sammen med mormor/farmor Betty Madsen. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Ribes nyeste museum, HEX! Museum of Witch Hunt, byder på en fantastisk visuel samt informationsrig oplevelse. Det kan børn også få noget ud af, ligesom de og alle andre kan gå på jagt efter heksetegn på både museet og ude i landet.

Ribe: Allerede med de første trin på vej ind i museet HEX! Museum of Witch Hunt i Ribe slås stemningen an. Lydtapetet fremkalder en dyster stemning, hvilket de mørke lokaler også gør. Derudover er den visuelle oplevelse på museet intet mindre end fantastisk og ganske enkelt imponerende, og alt i alt præsenteres museumsgæsterne for en informationsrig og spændende tur ind i hekseforfølgenes verden.

Denne onsdag eftermiddag er museet velbesøgt, og heriblandt har flere børn fundet vej til det nye museum. Efterårsferien byder nemlig på en premiere, hvor børn og barnlige sjæle kan gå på jagt efter gemte heksetegn rundt omkring i museet.

Nogle af dem, der denne dag fandt de fleste af tegnene var Simone, 10 år fra Vejrup og kusine Martha, 7 år fra Jelling.

Annonce

- Det er sjovt at være på jagt efter tegnene, og de er faktisk lidt svære at finde, lød det fra Simone, mens Martha tilføjede, at det skam var spændende at være på museum - og ikke særlig uhyggeligt. Pigernes mormor/farmor Betty Madsen fra Ribe havde på forhånd også besøgt heksemuseet for at vide, hvad der var i vente.

Anna Fife var en af dem, der gik på jagt efter heksetegn på HEX! i efterårsferien, og der blev kigget op og rundt efter mærkerne. Foto: René Aunsbjerg Fogh

De tre var museet rundt flere gange for at finde alle tegnene, og pludselig lykkedes det dem at finde et gemt tegn, som de får tegnet på et stykke papir.

Mærker i hele Danmark

Det er imidlertid ikke kun inde på museet, at man kan gå på jagt efter magiske heksetegn. De findes nemlig overalt ude i landet, heriblandt i Ribe, forskerne ved bare ikke helt hvor, og derfor kan man hjælpe ved at gå på jagt i hele Danmark.

HEX! museet i Ribe er stærk på det visuelle, og informationsmæssigt er det et særdeles spændende besøg værd. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Det er helt utroligt. Når man først bliver opmærksom på mærkerne, finder man dem overalt, hvor der er historiske bygninger – og dem er der selvfølgelig ekstra mange af i Ribe. Dog kan man også finde mærker i nyere bygninger, for der findes eksempler på, at mærkerne er brugt helt frem til 2. verdenskrig, fortæller Louise Lindgaard, som er historiker og gennem et stykke tid har beskæftiget sig med mærkernes eksistens.

På jagt efter heksetegn

Man behøver ikke tage på museum for at komme tæt på fortidens heksefrygt. Mange steder gemmer bygninger og genstande på hemmelige tegn, der vidner om den heksetro, som eksisterede igennem mange århundreder: de magiske beskyttelsesmærker. I bygninger ses mærkerne især ved åbninger og overgange som døre, vinduer og ildsteder. Mærkerne er ofte blevet indridset.

Sydvestjyske Museer vil lave en guide med danske mærker for at dokumentere de spor efter modmagien, der kan findes rundt omkring i Danmark.

Man kan finde en guide til, hvordan man finder heksetegn og hvordan de kan se ud på hexmuseum.dk. Når man har fundet nogle kan man sende billeder af mærkerne ind til historie@sydvestjyskemuseer.dk

Kusinerne Simone og Martha var gode til at finde heksetegn på museet. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Mærkerne findes i hele Danmark, og faktisk er det et veletableret forskningsfelt i blandt andet Australien og USA. I Europa er vi først nu ved at få øjnene op for deres betydning, og særligt i England har man haft succes med at hente hjælp fra offentligheden i jagten på mærkerne. Det synes vi er en spændende måde at bedrive forskning på, så den model vil vi også gerne afprøve, fortæller Louise Lindgaard videre, og tilføjer, at aktiviteterne i efterårsferien bliver en slags pilotprojekt for at se, hvor mange, der har lyst til at være med.

Annonce

Nyder at komme på museum

Tilbage på HEX! går avisens udsendte også på jagt efter tegnene i udstillingen, men uden den helt store succesrate. Det har 10-årige Anna Fife fra Amager heller ikke. Hun er på museet sammen med sin bedstemor Grethe Jensen fra Esbjerg, og Anna nyder at komme på museum.

- Jeg kan godt lide museer med gamle ting. Det er spændende at opleve, hvad der skete med hekse dengang, og jeg har helt sikkert lært noget, siger hun, mens jagten går videre.

Omsider lykkedes det Anna at finde et af de ti mærker, der er godt gemt rundt omkring i udstillingen. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Resten af efterårsferien kan andre også finde de magiske tegn på museet, men på sigt er det meningen, at aktiviteten skal være en fast del af museet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribe er startby: Kom helt tæt på Cavendish og de danske stjerner

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Dennis starter egen klinik for fysioterapi i Ribe

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Redningsbåd skal sikre tursejlads på Ribe Å

Ugeavisen Ribe

Mad, keramik og heksehistorie på Quedens

Ugeavisen Ribe

Heksemuseum inviterer indenfor efter lukketid

Ugeavisen Ribe

Ribe Dyrskue kæmpede med vandet - og havde højt besøgstal

Ugeavisen Ribe

Ribes mest underlige pizzaer: Hotdog pizza, en med karrysovs og så en ristaffel pizza

Ugeavisen Ribe

Stor splittelse om ananas på pizza: Kunderne i Ribe vil gerne have det

Ugeavisen Ribe

Ribes pizzeriaejere er enige: Dette fyld vil langt de fleste kunder have på deres pizzaer

Ugeavisen Ribe

25 år med kunst: Fra sygeplejerske til fuldtids kunstner

Ugeavisen Ribe

Gymnasielærere fra Ribe Katedralskole var på togt med forskningsskib

Ugeavisen Ribe

To ejere bliver til tre på Abildskær Gård

Ugeavisen Ribe

Ærligt debutalbum fra moden Ribedreng

Ugeavisen Ribe

Længe ventet: Ribe får sin første sushi-restaurant

Ugeavisen Ribe

Danni fra Ribe har valgt aldrig at være sur

Ugeavisen Ribe

Mentorer giver udsatte børn selvtillid og mod på livet

Ugeavisen Ribe

Familie vil vise sjælden kvægrace frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Lille maskinforretning vil vise sig frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Politiske partier starter valgkampen på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Dyrskue tager ingen chancer: Tjekker folk ved indgangen

Ugeavisen Ribe

Rocksanger er i topform: Michael Falch gæster Ribe

Ugeavisen Ribe

Ribe Boligforening er gået forrest: - En boligforening skal også tage et socialt ansvar

Ugeavisen Ribe

Fanøs borgmester er begejstret for øens gode spisesteder

Annonce