Annonce
Ugeavisen Ribe

Klumme: Sexisme-debatten savner nuancer

May-Britt Andrea Andersen, 38 år, socialpædagog og politiker
Alle kvinder skulle gerne kunne færdes frit uden at blive generet eller chikaneret, men bør der være en bagatelgrænse for, hvornår man kan føle sig krænket?
Annonce

Jeg må på det kraftigste understrege, at vi på ingen måde som samfund eller som mennesker bør acceptere, hverken sexisme eller seksuel chikane i et moderne samfund. Længere er den sådan set ikke. Men jeg mener også, at man skal være påpasselig med at italesætte selv de mindste deltaljer som værende sexisme.

Jeg ved, jeg med dette indlæg tager fat i et brandvarmt emne, som på det nærmeste føles lidt som at lægge hånden direkte på kogepladen. For uanset om man har det ene eller andet standpunkt, så er det et emne, der kan få sindene til at koge over.

Lad mig sige det sådan her - sexisme og seksuel chikane eksisterer, det ses jo tydeligt på de mange eksempler, der er dukket op siden Sofie Linde fortalte sin historie - som jo både har elementer af sexisme, seksuel chikane, men også trusler. Der har også været flere eksempler fremme på, hvad jeg vil betegne som blufærdighedkrænkelser og voldtægter. Ingen af delene, i nogen som helst kontekst, er på nogen som helst måde acceptabelt. Med alle disse eksempler, vidner det så om, at der eksisterer et generelt problem i vores samfund, eller er det nærmere problemer der hæfter sig til specifikke personer, som opfører sig ekstremt grænseoverskridende og uordentligt? Min påstand går nok mest i retning af det sidste.


Er det udtryk for sexisme, hvis en mand siger, at du ser pæn ud i din kjole eller komplimenterer din frisure? Det er det ikke i min optik. Er det sexisme, hvis en mand siger, at du da vist kun er blevet valgt til din stilling, fordi du ser godt ud - ja, så nærmer vi os, hvad jeg lægger i ordet sexisme.

Fra klummen


-

Har jeg oplevet sexistiske bemærkninger? - ja, det har jeg. Har jeg oplevet seksuel chikane? - ja, hvis særdeles upassende “tilbud” falder under den kategori, så har jeg.

Jeg oplever dog ikke hverken sexisme eller seksuel chikane som værende et generelt problem i de kredse, hvor jeg færdes - tværtimod synes jeg i det store hele, at vi omgås hinanden med en respektfuld tone - også selvom de politiske bølger ofte kan gå højt. Dermed ikke sagt, at andre har det på samme måde som jeg, for jeg tror, at vi som mennesker har vidt forskellige grænser for, hvad vi opfatter som sexisme og seksuel chikane. Og det er for såvidt også okay, fordi vi lever i Danmark, hvor definitionsretten ligger hos den krænkede.

Lad nuancerne komme frem og tag personligt ansvar

Er det udtryk for sexisme, hvis en mand siger, at du ser pæn ud i din kjole eller komplimenterer din frisure? Det er det ikke i min optik. Er det sexisme, hvis en mand siger, at du da vist kun er blevet valgt til din stilling, fordi du ser godt ud - ja, så nærmer vi os, hvad jeg lægger i ordet sexisme. Er der tale om grænseoverskridende seksuelle tilnærmelser eller, hvad jeg vil kalde, upassende tilbud, så er det seksuel chikane.

-

For det første, så synes jeg der er væsentlig forskel på de to begreber, som jeg synes det er vigtigt at skelne mellem. For det andet så frygter jeg lidt, at de “krænkelsesparate” med den debat, der kører nu, får fri anledning til at legitimere at føle sig krænket over, at en velmenende herre har komplimenteret sin kvindlige kollegas nye bluse. Selvfølgelig skal der være plads til en jovial jargon, eller søde og betænksomme komplimenter, ellers bliver livet, i mine øjne, en anelse gråt og mat i overfladen. Så ja, i min bog må der være en bagatelgrænse for, hvornår og over hvad man kan føle sig krænket.

Men når det så er sagt, så skal vi selvfølgelig bekæmpe sexisme og seksuel chikane, der hvor vi møder det, både i forhold til os selv, men også hvis vi oplever det foregå for andre. Det er et fælles ansvar at komme sexisme og seksuel chikane til livs, der hvor der hersker en usund og sexistisk kultur. Det kræver en stærk ledelse, som tør gribe fat ved nældens rod, men det kræver også, at du og jeg bliver gode til at sige fra, at hjælpe hinanden og ikke mindst fortælle åbent, hvis ens grænser bliver overskredet. Dertil vil jeg påpege at alle ulovligheder, så som voldtægt, trusler og lignende hører til hos politiet.

-

Og kære mand - altså dig der i forvejen følger dydens smalle vej, du skal ikke føle dig forskrækket eller som jaget vildt. Om end jeg sagtens kan forstå, hvis denne debat sætter skræk i livet på dig, og du kan blive utryg ved at begå dig blandt kvinder, så er det vigtigt, at du bliver ved med at være dig.

Husk på det ikke handler om almindeligheder, men om de mænd der overskrider andres grænser på en måde som er uacceptabel og som opfører sig uordentligt. Jer mænd skal kunne være til og være jer selv, man skal stadig været velkommen at komplimentere en kvindelig kollegas nye nederdel og kunne bruge humor i jeres dagligdag. Men det er altså også min klare oplevelse, at langt de fleste af jer mænd opfører jer ordentligt og med en respektfuld omgangstone med dem, I omgiver jer med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Trio Gemini gæster Ribe

Annonce