Annonce
Ugeavisen Ribe

Kreative ripensiske komponister vender hjem

Adam Melbye er initiativtager til en musikfestival med komponister med baggrund i Ribe. Foto: Photomusix/ C. Marx
En stribe kreative musikere og komponister kommer hjem til Ribe i starten af oktober for at deltage i festivalen ”Lyt til Ribe”.
Annonce

Ribe: ”Lyt til Ribe” er navnet på en lille musikfestival, der afvikles den 4.-6. oktober og med deltagelse af nogle unikke komponister, der alle har rødder i Ribe.

Det drejer sig om Adam Pultz Melbye, Niels Lyhne Løkkegaard, Signe Lykke, Jeppe Just, Henrik Pultz Melbye, Jacob Kirkegaard og Bo Gunge.

Lyt til Ribe præsenterer ny musik, skrevet og opført af de nævnte komponister med tilknytning til Ribe.

Festivalen fokuserer på lydkunst, ny kompositions musik og improvisation, og den understreger det stærke kulturliv i Ribe, der i løbet af årene har fostret internationale og grænsesøgende kunstnere.

Rammerne for koncerterne er stærke ripensiske vartegn som kunstmuseet og Kannikegården, der iscenesætter musikken i specifikke visuelle og akustiske lokaliter.

Komponisterne vil gerne give svaret på det, der gør at en mindre by skaber og tiltrækker sådanne kunstnere.

Der var et lignende arrangement i 2016, men denne gang er der samlet flere komponister, og de ser alle frem til begivenheden.

- Det er anden gang, vi står bag en festival med ny kompositions musik udelukkende med musikere fra Ribe, siger initiativtager Adam Pultz Melbye, og han håber, at det kan blive en tilbagevendende begivenhed.

- Jeg kan ikke forklare, hvorfor Ribe har fostret så mange lydkunstnere, der arbejder i grænsesøgende vande, men det er blevet bemærket i musikkredse. Ribe har altid haft et meget aktivt kultur- og musikliv, og vi har alle haft vores opvækst i Ribe Musikskole, det har givet os en solid ballast. Vi har haft en god musikalsk opdragelse med koncerter og en aktiv musikforening og Jazzin' Ribe, der gav os store oplevelser. Det, tror jeg, har påvirket os alle.

- Når man kigger på det overordnet, er det imponerende, at en lille by som Ribe skaber så mange komponister. Når jeg har bemærket det overfor andre musikere, spærrer de øjnene op og bliver imponerede over Ribes særlige baggrund.

- Vi har ikke så meget kontakt i det daglige, men denne festival bringer os sammen, og vi kan vise hinanden, hvad det er, vi går og laver.

Annonce

Giver en oplevelse

Musikerne – eller komponisterne – som vi rettere må kalde dem - kommer med hver deres form for kompositions musik.

- Jeg er sikker på, at tilskuerne får en masse forskellige bud på, hvordan man skaber et helt særlig udtryk. Jeg håber at give folk en masse forskellige gode oplevelser, og at de bliver præsenteret for musik, de ikke vidste eksisterede, ligesom de vil blive udfordret, siger Adam Pultz Melbye.

Initiativtageren er 38 år, og han er uddannet kontrabassist på Sydvestjysk Musikkonservatorium, og han arbejder primært med elektro akustisk musik. Han bor lige nu i Berlin, men flytter snart til Belfast, hvor han starter på en PHD på Center for elektro akustisk musik, hvor han skal forske indenfor dette område. Han er født og opvokset i Ribe, og han er søn af afdøde domorganist Mogens Melbye og Karen Margrethe Melbye, der stadig bor i Ribe. Hans brødre er Henrik, der selv deltager i begivenheden, og Klaus Melbye, der er leder af Vadehavscentret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce