Annonce
Ugeavisen Ribe

Lokalpolitikere vil have oprenset Ribe Mølledam

Anders Rohr Jørgensen og Peder Tørnqvist ærgrer og undrer sig over, at Ribe Mølledam vokser mere og mere til i grøde. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Esbjerg Kommune bør forbedre vedligehold af Ribes vandløb, mener to lokale byrådsmedlemmer, hvilket skulle være muligt, selv om det er Natura 2000 område. Den mulighed afviser kommunens forvaltning dog.

Annonce

Ribe: Bevaringsmålsætninger for Natura 2000 områder har igen og igen været begrundelser for, hvorfor Esbjerg Kommune ikke har oprenset og vedligeholdt vandløb og områder deromkring i Ribeområdet, for dermed at nedkæmpe vildtvoksende siv og lignende grøder. Det er også en problematik, som flere læsere har luftet overfor Ugeavisen.

Men den undskyldning kan Esbjerg Kommune ifølge to lokale byrådsmedlemmer, Peder Tørnqvist og Anders Rohr Jørgensen, ikke længere gøre brug af. De har nemlig fået bekræftet fra Miljøstyrelsen, at en myndighed ikke kan afvise at vedligeholde et område med henvisning til, at det ligger i et Natura 2000 område. De to lokale politikere har spurgt og fået svaret på skrift, fordi de længe har undret sig over proceduren fra Esbjerg Kommunes side.

- Ribe Mølledam er et menneskeskabt vandløb, og sivene der er indtil 2007 blevet skåret ned to gange årligt, men det sker så åbenbart ikke mere. Vi arbejder for en vedligeholdelse af vandområderne for Ribes skyld, for hele byen skal ikke gro til, siger Peder Tørnqvist, der tilføjer, at denne problematik gælder alle søer og åer i Esbjerg Kommune, dog har han observeret, at området ved Ribe Slotsbanke for nylig er blevet oprenset og gjort pænere.

- Håbet er, at vi kan få en pæn og ordentlig by. Det er bestemt ikke i byens interesse, at den centrale del af byen forsvinder i ukontrolleret plantevækst. Målet må være, at midtbyen skal fremstå pænt og ordentligt og med blankt vandspejl. I dag ligner det jo mest af alt en jungle eller urskov, og set i forhold til oplevelsesstandarden for resten af byen så synes jeg ikke, at vi kan være det bekendt, siger Anders Rohr Jørgensen, der tilføjer, at man samarbejder tæt med forvaltningen omkring at finde en løsning for, hvordan der kan laves en oprensningsplan af kommunens søer og åer.

Håbet er, at vi kan få en pæn og ordentlig by. Det er bestemt ikke i byens interesse, at den centrale del af byen forsvinder i ukontrolleret plantevækst.

Anders Rohr Jørgensen
Grøderne vokser lystigt i vandet i Ribe Mølledam. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce

Skal overholde loven

Hans Kjær, der er Direktør for Teknik og Miljø i Esbjerg Kommune, er enig i, at det ser slemt ud med den megen grøde. Men han afviser, at Esbjerg Kommune bare kan grødeskære og fjerne siv i vandkanten, selv om Miljøstyrelsen skriver det.

- Hvis vi som myndighed vil lave noget i et Natura 2000 område, så skal vi forinden kunne dokumentere, at det ikke skader det grundlag, der er for, at det blev Natura 2000 område, eksempelvis hensynstagen til odderen. Det er nogle regler, som staten har lavet, så jeg kan ikke forestille mig, at Miljøstyrelsen vil sige, at vi kan se bort fra de regler, de selv har lavet. Vi skal jo overholde loven, forklarer Hans Kjær, der fortsætter:

- Der er absolut ikke nogen i Esbjerg Kommune, der ønsker at lade Mølledammen gro til. Det eneste, vi skal sikre, er, at vandet kan strømme gennem åen, og der er ikke noget, vi hellere vil, end at oprense, siger han.

Hans Kjær tilføjer, at der inden længe vil kunne ske noget nyt i problematikken.

- Vi har en sag på vej til det ansvarlige udvalg, Teknik & Byggeudvalget, med en redegørelse for reglerne og vedligeholdelsesmulighederne, så man politisk kan få drøftet problematikken. Det er så udvalget, der skal tage stilling til, hvad der videre skal foretages.

Der er ikke meget synligt vand, når man kigger på Ribe Mølledam fra Kurveholmen. Grøden er vokset lystigt siden seneste oprensning i 2014. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce

Område ud af Natura 2000

Peder Tørnqvist undrer sig yderligere over, at der i andre kommuner godt kan oprenses og vedligeholdes i tilsvarende vandløb, der ligger i Natura 2000 områder.

- Såfremt man her i kommunen ikke kan lave en redegørelse for, hvorfor man ikke kan oprense Mølledammen, så må området tages ud af Natura 2000 områderne. Og det må jo så være op til byrådet at afgøre, om det skal ske, siger han, mens Anders Rohr Jørgensen ser frem til at vende problematikken i det politiske udvalg, hvor han også sidder.

- Jeg er af den opfattelse, at mulighederne har været drøftet op til flere gange, og forvaltningen har hver gang fastslået, at yderligere oprensning ikke kan lade sig gøre. Derfor tror jeg kun, at der er to muligheder. Enten træffer vi en politisk beslutning omkring yderligere oprensning og påtager os ansvaret for det, og alternativt kan vi arbejde på at få taget området ud af Natura 2000, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce