Annonce
Ugeavisen Ribe

Mogens og Aksel startede musikskolen, der blev et stort aktiv for Ribe

De to musikmennesker, Aksel Fredensborg og Mogens Welinder, skulle ikke bruge mange minutter sammen ved klaveret, før de fandt melodien. Foto: Bo Maimburg
For godt 50 år siden startede to ildsjæle Ribe Kommunale Musikskole. Den har siden fostret mange talenter, og givet endnu flere børn og unge gode musikalske oplevelser.

Ribe: De to dedikerede musikere, Mogens Welinder og Aksel Fredensborg, startede Ribe Kommunale Musikskole helt tilbage i 1970, og de var på den måde med til at starte skolen, der frem til kommunesammenlægningen havde stor betydning for Ribe og byens kulturliv i særdeleshed.

Ribe blev op igennem firserne og halvfemserne et musikalsk forbillede for mange andre provinsbyer, og det var ikke sket uden musikskolen.

RIAMUF var på det tidspunkt en af Danmarks største musikforeninger, og langt de fleste havde deres baggrund i musikskolen.

Annonce

Det var Mogens og Aksels fælles begejstring for musikken, der fik dem til at starte musikskolen.

- Ja jeg husker det tydelig, for vi sad heroppe på første sal ved spisebordet i det hus, jeg stadig bor i, og planlagde det hele. Det har været en fornøjelse at se, hvor stor en betydning musikskolen siden har haft her i Ribe, siger Mogens Welinder.

Gode lokale kræfter

De to satte sig sammen med et par venner i efteråret 1970 og skabte fundamentet for Ribe Kommunale Musikskole. Og allerede året efter havde de et stort program klar med tilbud til børn i Ribe Kommune.

Aksel Fredensborg og Mogens Welinder startede Ribe Kommunale Musikskole i starten af halvfjerdserne. Foto: Bo Maimburg

Der blev skabt en brochure på fire sider, og der blev tilbudt sammenspil og bevægelse, rytme og fløjte for de små, og der var også undervisning i guitar, ukulele, klarinet og tværfløjte og musikalsk sammenspil.

- Vi var så heldige, at der her i Ribe var mange gode lokale kræfter, som allerede brændte for musikken, og vi havde slet ikke problemer med at finde lærere til de fag, vi gerne ville udbyde, siger Aksel Fredensborg, som fortsætter.

- Vi var gode til at brede musikundervisningen ud på skolerne i hele kommunen, og vi havde gode lærerkræfter i Margot Edelberg og Anna Heide, som støttede vores arbejde, og vi mødte stor interesse fra lærerne til at være med til at skabe en god musikskole.

Når de manglede gode lærerkræfter tog de fat på deres eget netværk på konservatoriet.

- Vi var jo begge musikmennesker, og vi ville bare gerne have flere til at spille musik, så de kunne få de samme gode oplevelser, som vi havde stor glæde af. Vi var jo begge bidt af at spille, og så havde vi nok begge et iværksætter gen, som gjorde at vi ikke holdt os tilbage, siger Mogens Welinder.

Annonce

Mere rytme end klassisk

Opstarten gik nærmest problemløst, og der var opbakning hos både skolekommissionen og Aksel Kjær Larsen, der var stadsskoledirektør i Ribe Kommune.

- Vi var jo unge mennesker dengang, og vi kunne det hele. Og så tror jeg, at vores fælles begejstring betød, at andre fik den samme lyst til at udbrede musikken i Ribe, siger Aksel Fredensborg, der fortæller om et helt særlig event, de var med til at skabe.

Ribe Kommunale Musikskole

Aksel Fredensborg og Mogens Welinder startede Ribe Kommunale Musikskole i 1970.

Aksel var den første leder af musikskolen, derefter tog Ejler Sørensen over inden Allan Hansen i starten af firserne blev leder af musikskolen. Det fortsatte han med indtil kommunesammenlægningen.

Der var det første år 217 elever.

- Vi opførte en af de første år en stor musikalsk forestilling der hed ”Pip lille fugl”, der var skrevet af Peter Holm. Her sad nogle af nybegynderne og spillede sammen med byens erfarne musikere, og det var en stor oplevelse for os alle, fortæller han.

Musikskolen fik ret hurtigt et rigtig godt tag på elever, der ønskede at spille rytmisk musik. Det var de naturligvis glade for, selvom Aksel, der blev den første leder af musikskolen, gerne havde set, at der kom mere fokus på det klassiske.

- Jeg havde da håbet på, at vi kunne få flere til at spille orkester instrumenter, så vi kunne skabe et lille strygeorkester, men vi havde svært ved at få børnene og de unge til at spille de instrumenter. Det var helt tydeligt, at guitaren var populær, men det lå nok også i tiden, lyder det Mogens Welinder.

- Jeg underviste i klaver og fløjte, men selvom jeg jo mest er pianist, fik jeg hurtigt nok af at undervise i klaver. Jeg havde ikke lyst til at undervise børn i klaverspil, for jeg kunne jo høre, at de ikke havde øvet sig, og så mistede jeg gejsten, fortsætter han.

- Jeg var selv ret god til at undervise i kor, blokfløjte og guitar, og så fik jeg som leder af musikskolen jo ansvaret for, at vi bevarede udviklingen de første par år, tilføjer Aksel.

Der var hvert eneste år et stort åbent hus arrangement i musikskolen, og man kunne her tage rundt på alle skolerne, og fornemme det gode musikliv, der var alle steder.

- Det har aldrig været et problem at skabe et godt musikliv på skolerne i kommunen. Vi brændte for det, og vi fik hele tiden nye ildsjæle til at undervise. De medvirkede til at skabe liv på skolerne, og de var jo med til at give børnene lyst til at spille musik. Vi havde flere end 200 elever allerede i det første år, vi eksisterede. I firserne havde vi sluppet grebet på musikskolen, og her kom der nye kræfter over. Her var det primære den rytmiske musik der tog over, siger Aksel.

- Jeg synes, at det har været rart at medvirke til at starte noget, som har rørt så mange mennesker. Det er en fornøjelse, når man ser hvor mange fra musikskolen, der er gået musikkens vej, siger Mogens Welinder.

Aksel Fredensborg og Mogens Welinder startede Ribe Kommunale Musikskole i starten af halvfjerdserne. Foto: Bo Maimburg
Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Der er godt naboskab i Tange: Fællesspisning er populær hos beboerne i fem huse i Tange

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Turisme i Ribe: Den nye destination har et underskud på en million kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Ny virksomhed i Ribe: Virksomhed i vækst hjælper iværksættere

Ugeavisen Ribe

Ribe er startby: Kom helt tæt på Cavendish og de danske stjerner

Ugeavisen Ribe

Dennis starter egen klinik for fysioterapi i Ribe

Ugeavisen Ribe

Redningsbåd skal sikre tursejlads på Ribe Å

Ugeavisen Ribe

Mad, keramik og heksehistorie på Quedens

Ugeavisen Ribe

Heksemuseum inviterer indenfor efter lukketid

Ugeavisen Ribe

Ribe Dyrskue kæmpede med vandet - og havde højt besøgstal

Ugeavisen Ribe

Ribes mest underlige pizzaer: Hotdog pizza, en med karrysovs og så en ristaffel pizza

Ugeavisen Ribe

Stor splittelse om ananas på pizza: Kunderne i Ribe vil gerne have det

Ugeavisen Ribe

Ribes pizzeriaejere er enige: Dette fyld vil langt de fleste kunder have på deres pizzaer

Ugeavisen Ribe

25 år med kunst: Fra sygeplejerske til fuldtids kunstner

Ugeavisen Ribe

Gymnasielærere fra Ribe Katedralskole var på togt med forskningsskib

Ugeavisen Ribe

To ejere bliver til tre på Abildskær Gård

Ugeavisen Ribe

Ærligt debutalbum fra moden Ribedreng

Ugeavisen Ribe

Længe ventet: Ribe får sin første sushi-restaurant

Ugeavisen Ribe

Danni fra Ribe har valgt aldrig at være sur

Ugeavisen Ribe

Mentorer giver udsatte børn selvtillid og mod på livet

Ugeavisen Ribe

Familie vil vise sjælden kvægrace frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Lille maskinforretning vil vise sig frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Politiske partier starter valgkampen på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Dyrskue tager ingen chancer: Tjekker folk ved indgangen

Annonce