Annonce
Ugeavisen Ribe

Nu er Friis chef for Falckstationerne i tre kommuner

En brandmand og hans nye stigevogn. Den 1. oktober blev Michael Friis udnævnt til områdeleder for alle Falcks brandstationer i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner. Foto: Martin Wilde
Han siger selv, at han går til brand, når andre går på jagt eller til håndbold. Siden den 1. oktober er Michael Friis fra Bramming områdeleder for alle Falck-stationerne i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner.
Annonce

Området: Som lille skulle han ikke være brandmand. Det er der ellers mange raske drenge, som drømmer om at blive. Faktisk var hans mor noget bekymret for, hvad der dog skulle blive af sønnen, så en dag – da det i 9. klasse var tid til at komme i erhvervspraktik – foreslog hun Michael Friis, at han skulle i praktik på brandstationen i Esbjerg. Jo, det kunne han da godt prøve. På det tidspunkt vidste han ikke, at det skulle definere hans erhvervskarriere mange år frem. For efter de første 20 minutter i praktik på brandstationen i Esbjerg tændtes en indre ild i den unge Michael Friis, som aldrig siden er slukket.

- Jeg blev ansat her, da jeg var 18 år, siger 44-årige Michael Friis, der således kunne fejre 25-års jubilæum som ansat hos Falck den 1. februar sidste år.

Den 1. oktober sidste år blev han så udnævnt til chef for brandstationen i Esbjerg. Ja faktisk som øverste chef for alle Falcks brandstationer i det område, der dækkes af Sydvestjysk Brandvæsen. Det vil sige brandstationerne i Fanø, Varde og Esbjerg kommuner – på nær brandstationen i Ribe, som drives direkte af Sydvestjysk Brandvæsen. Efter en omstrukturering er hans titel områdeleder.

Blå bog

Michael Friis er 44 år.

Han er opvokset i Bramming.

Han er gift og har i alt tre børn.

Han er uddannet ambulanceredder og brandmand.

Han har ingen hobbies. Arbejdet er hans hobby.

Annonce

Praktisk mand

Før udnævnelsen arbejdede Michael Friis i en kombineret fuldtidsstilling som brandmand i Esbjerg og som ambulanceredder hos Responce – et datterselskab til Falck. Dertil kommer, at han i 15 år har haft en deltidsstilling som leder af brandstationen i hjembyen Bramming. Det sidste holder Michael Friis fast i, og det var et krav, da han gik til jobsamtale.

- Jeg ville også stadig være instruktør på Brandskolen i Esbjerg og hos Beredskabsstyrelsen Teknisk Skole i Tinglev. Og jeg ville stadig køre paramediciner, siger han.

Det løste sig, og derfor kører et par gange hver måned stadig som ambulanceredder. Bare for at beholde rutinen. Og han indgår i vagten som brandmand, når en af de brandmænd, der er på vagt, er på varetur uden for brandstationen. I det hele taget er det ikke lige sådan at omplacere en handlingens mand til en administrativ stilling.

Annonce

Står op ved skrivebordet

- Det kildede i min mave, at jeg skulle begynde her. Ikke at jeg nu skulle være chef for mine kolleger, men der er også økonomi. Jeg har en kontorstol, men jeg har kun brugt den en gang. Jeg står op ved mit skrivebord. Jeg går heller ikke i pæne bukser. Jeg har mine arbejdsbukser på. Men jeg går ikke længere med poloshirts. Nu går jeg med blå skjorte, siger områdelederen, der er chef for 25 fuldtidsansatte og 122 deltidsansatte brandmænd:

- Jeg snakker også godt sammen med beredskabschefen og viceberedskabschefen. Det er ikke på akademisk niveau, konstaterer Michael Friis, der kalder perioden netop nu, hvor der er taget hul på en ti-årig samarbejdsaftale mellem Sydvestjysk Brandvæsen og Falck, som en spændende tid.

Selv om Michael Friis nu er blevet øverste chef hos Falck det sydvestlige Jylland, er han stadig aktiv mand, der foretrækker det aktive arbejde frem for kontorjobbet. Således står han konsekvent op ved sit skrivebord. Kontorstolen er permanent parkeret inde under bordet, og har kun været i brug én gang i løbet af de første tre måneder, han har haft jobbet som områdeleder. Foto: Martin Wilde
Annonce

Ændret arbejdsmiljø

- Det er en rigtig god tid med nye brandbiler, vi går i møde. Og så skal vi lave ændringer i arbejdsmiljøet. Røg er jo farlig og giftig, så nu skal brandmændenes dragter renses og der skal klædes om på stedet. Der må ikke komme røg ind i brandbilerne, siger Michael Friis.

Det kræver en ændring af arbejdsmoral og rutiner. Tidligere var der nærmest prestige hos brandmænd i at være mest beskidt. Sådan bliver det ikke i fremtiden.

- Vi har et centralt vaske for det sydlige Jylland og Fyn, hvor vi renser slanger, masker og flasker. Vi servicerer 50 Falck-brandstationer her fra Esbjerg, fortæller Michael Friis.

Annonce

Ja, han gad

Nu har han overstået de første tre måneder i jobbet, hvor der blandt andet har været nogle interne organisationsændringer. Den første tid har han blandt andet brugt til at finde ud af, om jobbet nu også var noget for ham, selv om han kendte en del af opgaverne fra hans 15 år som leder af brandstationen i Bramming.

- Nej, der er ikke mere kontorarbejde, end jeg regnede med. Men jeg skulle lige finde ud af: Gad jeg det? Det er blandt andet derfor, jeg står op ved mit skrivebord. Og at jeg går på værkstedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce