Annonce
Ugeavisen Ribe

Ny kvinde i spidsen for Antikvarisk Selskab i Ribe: Kirsten elsker historie og formidling

Kirsten sætter stor pris på de kreative sysler. Og med fire symaskiner i sit kreaværelse er udstyret i hvert fald i orden. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Kirsten Tygesen er ny formand for Antikvarisk Selskab i Ribe, som er et hverv, der passer lige til hende. Men hun går mindst lige så meget op i at være kreativ som i historie og formidling

Ribe: Når man kigger på, hvad 63-årige Kirsten Tygesen har bedrevet gennem sit hidtidige arbejdsliv - og hører om hendes interesser fra barnsben - så giver det ganske god mening, at hun forleden blev valgt som ny formand for foreningen Antikvarisk Selskab.

Meget har nemlig omfattet historie og formidfling, eksempelvis i tiden som folkeskolelærer på Valdemarskolen i 1990'erne.

- Jeg var ikke sen til at sige ja til at være en del af bestyrelsen, for Antikvarisk Selskab er en god og vigtig forening for Ribe. At jeg så skulle være formand, havde jeg ikke lige set komme, men hvis andre tror, at jeg kan, så vil jeg gerne. Det er i mine øjne vigtigt at tage del i det frivillige foreningsliv, og det er mere eller mindre noget jeg altid har gjort med mange forskellige bestyrelsesposter. Jeg ynder at være med, der hvor beslutningerne træffes og være med til at udvikle, for det giver mig energi at sætte noget i værk, fortæller hun.

Annonce

Kirsten Tygesen er ikke ukendt med Antikvarisk Selskab, da hun tidligere har været med i dens bestyrelsen i 13-14 år. Nu skal hun så sætte de streger, der skal kendetegne foreningen.

- Ribe er en perle, når vi ser på kulturelle tiltag og museer. Det er enorme kvaliteter, men  måske skal man et smut væk fra byen og tilbage for se dem, for hvis man interesserer sig for kultur- og forhistorie, så kan man ikke bo mere spændennde sted end Ribe, siger hun og fortsætter:

Kirsten Tygesen elsker at gå på museer i Ribe, og hun ser som ny formand for Antikvarisk Selskab frem til at få et forhold til byens museer og dens ansatte. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Antikvarisk Selskab kan som navn måske godt lyde støvet, men det er meget vigtigt for os, at vi bliver ved med være aktiv spiller i Ribe. Vi skal gøre mere opmærksom på os selv eksempelvis på sociale medier. Jeg vil ikke komme med en revolution, men fortsætte det gode arbejde, der er gjort de sidste mange år samtidig med, at det er vigtigt, at der ikke falder støv på foreningen. Det kunne være dejligt, hvis vi kunne brede kendskab til forening mere ud, siger Kirsten Tygesen.

Ikke færdig på arbejdsmarkedet

Nu hvor Kirsten Tygesen sætter sig for bordenden i Antikvarisk Selskab, sker det efter et sabbatår, i og med, at hun stoppede sin 14 år lange periode som forstander for Bramming Gymnastik- og Idrætsefterskole for et års tid siden. Det sabbatår er dog ikke gået, som hun håbede på.


Det er i mine øjne vigtigt at tage del i det frivillige foreningsliv, og det er mere eller mindre noget jeg altid har gjort med mange forskellige bestyrelsesposter. Jeg ynder at være med, der hvor beslutningerne træffes og være med til at udvikle, for det giver mig energi at sætte noget i værk

Kirsten Tygesen


- Efter jeg stoppede som forstander, havde jeg glædet mig til at flytte tilbage til Ribe, få tid venne- og familiebesøg, gå til foredrag, i teater og meget andet. Men det er så endt med grundet corona, at jeg har været rigtig meget sammen med mig selv. Jeg har fået tid til det, jeg selv har villet gennem lang tid, og det føler jeg mig da priviligeret over. Jeg har haft det godt med det sabbatår, men jeg regner da ikke med, at jeg er færdig på arbejdsmarkedet. Jeg vil gerne finde noget på omkring 30 timer om ugen med formidling eller undervisning.

Annonce

Elsker at være kreativ

Kirsten Tygesen beretter dog om, at det egentlig ikke var barnedrømmen at skulle ind i skoleverden.

- Min mor var lærer og min far var skoleinspektør, og det fik jeg at mærke ofte, da jeg selv gik i skole, så jeg havde svoret, at jeg ikke selv skulle være lærer. Men jeg tror, at glæden ved historie og formidling vandt der, siger hun og tilføjer, at den interesse stammer fra hendes barndom, hvor der blev fortalt meget om historie og gået op i slægtshistorie.

Kort om Kirsten

Kirsten Tygesen er 63 år og har en voksen datter og et barnebarn. Hun har været alene i 15 år.

Hun er født i Vorbasse, men kom til Ribe i 1978 og flyttede væk i 1990. Hun var dog lærer på Valdemarskolen mellem 1990 og 2001. Derefter var hun viceindspektør på Nordre Skole i Bramming og forstander på Bramming Gymnastik- og Idrætsefterskole mellem 2006 og 2020.

Hun flyttede tilbage til Ribe sidste år, og nu er hun altså blevet valgt som formand for Antikvarisk Selskab.

Historie og formidling er dog langt fra det eneste, Kirsten Tygesen interesserer sig for og bruger tid på.

- Jeg læser rigtig mange historiske romaner, og så elsker jeg at gå ture i Ribe og bruge tid i mit sommerhus på Rømø, fortæller hun.

De ting overskygges dog af passionen for at være kreativ. I lejligheden i den gamle biograf - hvor hun nyder at bo centralt i Ribe med alt lige uden for døren - er det ene rum indrettet som krearum. Her har Kirsten hele fire symaskiner, der alle kan bruges til noget forskelligt, og i skabene er der stabler og kasser med stof.

- Jeg er rigtig glad for håndarbejde, tekstiler og for at redesigne ting, jeg køber på genbrug. Det kunne eksempelvis være et broderi, som jeg laver om til en taske eller en tehætte, og jeg syr også rigtig meget tøj til mit barnebarn. Jeg slapper af og optanker ny energi, når jeg sidder og er kreativ. Det er noget, jeg sådan set altid har brugt meget tid på, for det er rart at lave noget andet end arbejdet, hvor det jo har handlet om skoleledelse, udvikling og forældresamarbejde, fortæller hun.

Annonce

De korte svar

Tre ord der beskriver dig selv?

- Kreativ, glad, flittig

Hvad drømmer du om?

- Ind til for nogle uger siden drømte jeg om at lære at sejle havkajak, og det er lykkedes. Ellers drømmer jeg om at blive en glad gammel person.

Hvad gør dig glad?

- At synge og være sammen med familie og venner. At sidde og sy.

Hvad er du god til – hvis andet end dit job?

- At være opmærksom på andre mennesker

Hvad er din største last?

- At jeg ryger lidt en gang imellem. Men det er aldrig mere end fire om dagen.

Hvis vi to skulle bruge resten af dagen sammen, hvad skulle vi så lave?

- Så skulle vi gå en tur rundt i Ribe og drikke kaffe ved åen. Vi skulle ind i Domkirken, hvor du skulle opdage nye ting, og så skulle vi slutte med at spise fisk på Sælhunden.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Danni fra Ribe har valgt aldrig at være sur

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Mentorer giver udsatte børn selvtillid og mod på livet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Familie vil vise sjælden kvægrace frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Lille maskinforretning vil vise sig frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Politiske partier starter valgkampen på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Dyrskue tager ingen chancer: Tjekker folk ved indgangen

Ugeavisen Ribe

Rocksanger er i topform: Michael Falch gæster Ribe

Ugeavisen Ribe

Ribe Boligforening er gået forrest: - En boligforening skal også tage et socialt ansvar

Ugeavisen Ribe

Fanøs borgmester er begejstret for øens gode spisesteder

Ugeavisen Ribe

Gourmetøen Fanø: Fajancen dyrker de lokale råvarer

Ugeavisen Ribe

Gourmetøen Fanø: Køkkenet på det hyggelige badehotel er populært

Ugeavisen Ribe

Gourmetøen Fanø: Fanø Krogaard er løftet til et helt andet niveau

Ugeavisen Ribe

Ribe Boldklub kan igen tilbyde U19 og U17 fodbold for drenge

Ugeavisen Ribe

Henrik er arbejdsnarkoman - men nyder sit åndehul og at få vind i håret

Ugeavisen Ribe

Femte gang på cykel i høje bjerge: Danny fra Ribe cykler igen for en verden uden sclerose

Ugeavisen Ribe

Lui skal skabe tryghed og trivsel i Ribe Boligforening

Ugeavisen Ribe

Hvordan ser højsæsonen ud: Destinationschefen ser en udfordret branche

Ugeavisen Ribe

Efter at have droslet ned: Nu vil landbutik igen være synlig i lokalområdet

Ugeavisen Ribe

KLUMME: Vi skal tage drømme alvorligt

Ugeavisen Ribe

Lundsmark Krolfklub har styrket forholdene

Ugeavisen Ribe

Beboere i Ribe Boligforening værdsætter hjælp fra boligsocial medarbejder

Ugeavisen Ribe

Højsæsonen er præget af danskere, men udlændingene er savnet i Ribe

Ugeavisen Ribe

Store koncertnavne til Ribe: Det bliver rigtig jazz-weekend på trods af corona

Annonce