Annonce
Ugeavisen Ribe

Ny rapport: Ribes borgere er glade for mange turister - men der mangler toiletter og p-pladser

Et stort flertal af ripenserne hilser turisterne velkommen i Ribe til sommer og kan godt lide det liv i gaden, som mange besøgende giver byen. Arkivfoto: Rene Aunsbjerg Fogh
Mens de danske småøer har været hårdt presset af turister i sommer og naturen er blevet slidt ned, så er der overvejende positive tilbagemeldinger fra Ribes borgere efter en sommer med usædvanligt mange turister i byen, viser ny undersøgelse.

Ribe: Bortset fra, at der mangler toiletter og p-pladser i Ribe, så er 65 procent af Ribes borgere positive eller endog meget positive over for den mindre invasion af turister, som overgik domkirkebyen i sommeren 2020.

Det slår en ny rapport fast fra kommunesamarbejdet, Destination Vadehavskysten.

- Det er helt overvejende positiv respons fra Ribe på de mange turister. Det er meget markant, siger destinationschef Hans Peter Folmann.

Annonce

Covid19-sommer

Corona-situationen i Danmark og det meste af verden fik danskerne til at blive hjemme, og det gav travlhed på godt og ondt på de mest attraktive turismemål i Danmark, herunder Ribe.

Især mange danske småøer fik lidt for meget af turisterne, og turisterne fik heller ikke altid den bedste oplevelse med hjem efter at have stået i kø til toiletterne eller blive afvist flere gange i forsøget på at få et bord på en restaurant.

Men der har ikke været "ø-tilstande" i Ribe, hvis man skal tro undersøgelsen. Overordnet er der kun mindre problemer at spore i synet på de mange turister hos de godt 1.800 borgere i Ribe, som har deltaget i undersøgelsen. 65 procent er positive over for antallet af turister, 12 procent er negative, mens 19 procent ikke har nogen holdning.

Annonce

Lidt malurt

Helt problemfrit er de mange turister om sommeren dog ikke. Der er mangel på p-pladser og tioletter i Ribe - et problem, som generer i ripenserne i sommerferietiden.

- Det er et problem, som vi helt sikkert kommer til at høre for, men som vi har svært ved at gøre noget ved. Kommunen kommer ikke til at rive gamle huse ned i Ribe midtby for at give plads til, at alle kan holde helt tæt på bykernen. Der er trods alt en del p-pladsen i acceptabel gåafstand til bymidten, og vi kan ikke sortere i fastboende og turister, når det gælder parkering, siger Hans Peter Folmann.

Til gengæld vil Destination Vadehavskysten se på, hvordan der kan gøres mere for at informere turister om, at de kan stille bilen i periferien af Ribe - flere steder - og gå til bymidten, blandt andet ved bedre skiltning. Det vil der blive gjort en indsats for at forbedre inden sommerferien.

Flere offentlige toiletter er der heller ikke umiddelbart planer om at opføre i Ribe, men også her kan bedre skiltning hjælpe, og det er ikke utænkeligt, at der kan sættes midlertidige toiletvogne op.


Det er et problem, som vi helt sikkert kommer til at høre for, men som vi har svært ved at gøre noget ved.

Hans peter Folmann, destinationschef, om parkering i Ribe


Annonce

Liv i gaden er godt

Det er især manglen på p-pladser og toiletter, som de adspurgte udpeger som et problem. Til gengæld har de ikke meget at udsætte på turisternes opførsel, og 83 procent peger på at "det er dejligt at se liv i gaden og travlhed i butikker og på restauranter". Samtidig har 79 procent ikke haft svært ved at finde et sted i naturen omkring Ribe, hvor de kunne være i nogenlunde fred, trods de mange turister.

Parkeringsbøvl og toiletmangel er derfor ikke uoverstigelige problemer, mener destinationschefen.

- Det er svært at gøre alle tilfredse, og når man overvejende er glade for liv i gaden, folk i butikkerne, på restauranter og museer, så må man nok acceptere, at der nogle uger om året er rift om parkeringspladserne tæt ved bymidten, siger Hans Peter Folmann.

Han og resten af den danske turismesektor forventer, at sommer 2021 bliver en gentagelse af sidste år: Danskerne bliver hjemme.

Der vil også komme rullende turistkontorer til Ribe til sommer, og der er ved at blive lavet en app til telefonen, hvor turister blandt kan få vejledning om ture i naturen omkring Ribe.

Rapporten kort fortalt

Destination Vadehavskysten har sammen med Esbjerg og Fanø Kommune lavet en undersøgelse af borgernes og sommerhusejernes oplevelse af sommeren 2020 og de nye tilstrømninger for dermed at have et vidensgrundlag til at skabe endnu bedre oplevelser for både borgere og besøgende i sommeren 2021.

Analysefirmaet Wilke gennemførte derfor i efteråret 2020 en undersøgelse blandt borgere og sommerhusejere på Fanø og i postnummer 6160 Ribe. På Fanø valgte 939 borgere og i Ribe 1.882 at deltage i undersøgelsen, der blev suppleret med interviews af erhvervsrepræsentanter i de to områder.

To ud af tre borgere i Ribe og hver anden borger på Fanø oplever sommersæsonen 2020 som positiv og fire ud af fem vurderer den måde, turisterne har opført sig på, som positivt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce