Annonce
Ugeavisen Ribe

Nye klummer i Ugeavisen Ribe: En gang samler, altid samler

I en tid hvor Netflix, IPhones, spilleconsoller og facebook tager alt vor tid, er det vigtigt at stoppe op og finde noget helt konkret at have mellem fingrene.
Annonce

Klumme: Der findes samlere, og der findes spredere. Man siger ligefrem, at efter en samler kommer der en spreder - og det med god grund. For når jeg tænker på alle de ting, jeg har fået samlet sammen siden min ankomst til Ribe i 1982, så vil jeg nødig være den, der skal rydde op, når jeg siger farvel til denne jord, for der er meget! Havde jeg nu bare valgt at samle på frimærker, glansbilleder eller busbilletter, så kunne min verden have set ganske anderledes ud og været lettere at administrere, men sådan gik det ikke.

Nye klummer

Ugeavisen Ribe faste klummer skifter navn fra Kvindeliv til "Livet ifølge...". Samtidig er det nu både mænd og kvinder, der skriver klummer.

Den første mand er Thomas Oxholm, mens andre kommer til senere som supplement til nogle af de klummeskribenter, vi har haft hidtil.

Hvis man mener, at man kan bidrage med en række gode klummer om spændende emner, så vil vi meget gerne høre fra dig mand som kvinde. Vi kan kontaktes på bk@ugeavisen.dk

Annonce

Voksne samler på legekultur

Da jeg kom til Ribe i 1982, havde jeg en stor tegneseriesamling (voksen tegneserier!) med mig, som har fulgt mig lige siden, og samlingen er ikke blevet mindre siden. I mit arbejde med børn gennem 38 år har det været naturligt for mig at sætte mig ind i barnets optik og forsøge at forstå nogle af de ting, som børn tænker og føler gennem deres legekultur. Så voksen tegneserier blev hurtigt afløst af Anders And blade.

Senere blev jeg inspireret af en stigende tysk interesse for Uberraschungseier (Kinderæg), hvor der var mange voksne mennesker, der delte den samme interesse med at dele og bytte figurer, samt messer og foreningsmøder kun omhandlende disse små figurer. Sjovt nok kom denne trend også til børnekulturen på Nørremarksskolen i 90'erne, hvor jeg var nystartet lærer. Pludselig så jeg en spændende referenceramme, som jeg kunne dele med børnene, og det var en kærkommen måde at skabe relationer på. Vi mødtes i et fællesskab omkring de små figurer, og for mig blev det en vidunderlig måde at lære de børn at kende, som jeg normalt ikke havde kontakt med i skolens dagligdag.

Annonce

Fra Kinder-æg til Lego

Siden er min samling blevet udvidet med Disney, Starwars, Hemann, G.I. Joes og Smølfe figurer, samt meget andet, der ikke er plads til at nævne her. Til hver af disse samleobjekter findes der også en forening af voksne mennesker, som sidder og nørder førsteudgivelser, forskelle i farver på figurerne, sjældne fejlstøbninger fra fabrikantens side og meget andet.

Jeg har ikke deltaget særlig aktivt i disse foreninger, men lidt er det blevet til, og noget af det, jeg ofte støder på i foreningsbladene, er, at vi taler meget om vores barndom, og hvordan vi blev forelsket i den legekultur, som disse objekter bibragte os. Her kommer jeg så til at tænke på den samling af noget helt specielt legetøj, som har ligget gemt på mit loft, og som ikke har fået den opmærksomhed, som det faktisk burde have haft i min verden af legekultur. Navnet er Lego, og det er noget af det eneste plastik, vi gemmer i generationer, for vi ved instinktivt, at det holder og altid kan hamle op med nutidens interaktive legetøj, især hvis der bliver strømafbrydelse (sker for sjældent!).

Annonce

Legoklubben i Ribe

Før jul læste jeg i ugeavisen, at man søgte folk, der havde lyst til at starte en Legoklub i Ribe. Den klub ville jeg være medlem af, for her tændtes pludselig et lys af minder, og jeg fik et hurtigt flashback af de øjeblikke, hvor jeg som barn fik Lego i julegave. Det samme gentog sig 20 år efter, da mine børn fik den samme oplevelse med deres første Lego-borg, som vi sad og samlede 1. juledag. Det blev til mange fødselsdage og juleferier med Lego som fortegn for de kreative udfoldelser, vi var samlet omkring.

Med tanke på mit arrangement i de klubber, jeg tidligere har været medlem af, og hvis møder ofte fandt sted i Nordjylland eller København, så åbnes her en ny mulighed for at samles med ligesindede i Ribe. Så jeg blev medlem, og vi er lige startet op i det nye år, hvor vi sidder i Seminariets gamle kantine og samler Legoklodser.

Da mine drenge bevægede sig fra Legoklodser til Nintendo spil, blev Lego-borge, politi, brand og shell stationer skilt ad og smidt i en stor smadderkasse. Dette har jeg, siden min indtrædelse i Lego klubben, fortrudt så bitterligt. At finde lige præcis de brikker som hører til den og den borg eller station, er et Sisyfos arbejde uden lige. Men det er der råd for, og her er klubben en uvurderlig hjælp, for de folk ved ganske enkelt alt om Lego og de mange hjemmesider, hvor man med et enkelt tryk kan få en samlet oversigt over lige præcis den borg og de klodser, der hører til den.

Så jeg har fundet mig en ny platform, hvor legekulturen bliver udnyttet til fulde. Problemet er bare………har jeg plads til det!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce