Annonce
Skibhus Avisen

Star Wars-stjerne bor i Odense: - Det er utroligt, at rollen har ført mig til Japan, Hawaii, Rusland og Europa

Femi Taylor med figuren af Oola, der har gjort hende berømt. Foto: Martin Kloster
I Skibhuskvarteret bor britiske Femi Taylor med sin danske mand. Hun blev født i en mudderhytte i Nigeria og har været med i en Star Wars-film. I dag rejser hun verden rundt til fanarrangementer.

Skibhus: Det er til at se det, hvis man ikke lige ved det.

Men hvis du går forbi Femi Taylor på Skibhusvej eller et andet sted i byen, så har hun en helt særlig historie at fortælle. Hun var med i Star Wars-filmen "Jediridderen vender tilbage" i 1983. Her spillede hun den særegne, grønne alien-slavedanserinde Oola, der har en lang snabel, som vokser ud fra hovedet.

I dag bor Femi Taylor i Skibhuskvarteret med sin danske mand Claus Skytte Kamper.

Annonce

- De fleste kender mig som Oola. I slut-70'erne, 80'erne og 90'erne ville folk i showbiz-industrien i London kende mig, men hvis du spørger folk på gaden om, hvem Femi Taylor er, ville ingen vide det i dag, siger skuespilleren, der stadig lever højt på sin rolle.

Også selv om det "blot" var en birolle i filmen.

For når hun tager ud til Star Wars-fanarrangementer eller conventions verden over, bliver hun gang på gang overrasket over alle de fans af Star Wars-universet, som stadig kan huske hende. Hun kan ikke helt forstå det, men nyder det, siger hun.

- Det var bare en lille rolle, men den er mindeværdig, hvor end jeg tager hen i verden, fortæller Femi Taylor på engelsk, for hun kan ikke forstå dansk så godt.

Femi Taylor, bosat i Odense, er danser og skuespiller. Hun har været med i en Star Wars-film. Foto: Martin Kloster

Da hun var i Thailand for nogle år siden, blev hun stoppet et tilfældigt sted af en person. 'Sig mig, er du ikke?'. Jo, det var hende.

- Alle steder kender folk den grønne alien. Det har ændret mit liv til det bedre. Det er sådan en velsignelse at møde fans og rejse. Det er utroligt, hvor det har taget mig hen: Japan, Hawaii, Moskva, Europa, fortæller den i dag 60-årige Femi Taylor, som elsker sine fans.

- De siger: 'Du ændrede mit liv'. 'Du gav os håb', nævner hun, på grund af Oolas karakter.

Danser i London

Femi Taylor har boet i Odense i et par år.

Hun mødte sin danske mand, Claus Skytte Kamper fra Odense, som hun først troede var en fan - som alle de andre. Men Claus Skytte Kamper vidste slet ikke, hvem Femi Taylor var eller kendte til hendes baggrund. Han var bare interesseret i at kende hende bedre, efter han havde set et billede af hende.

Sagen er, at Femi Taylor for syv år siden var til et fanarrangement i København. Her tog en af Claus Skytte Kampers bekendte, der er Star Wars-fan, et billede af Femi Taylor. Et par år senere viste vennen tilfældigt billedet til Claus, som spurgte hvem hende der var - og det var Femi Taylor. Han skrev så til Femi Taylor på Facebook, de blev venner og begyndte at skrive sammen. Da hun igen skulle til Danmark tog hun fra landet med en ny kæreste - Claus Skytte Kamper.

- Han vidste ikke, hvem jeg var. Slet ikke, hvilket var great. Jeg vidste ikke, han blev min mand, smiler Femi Taylor, som er vant til mange fanbeskeder.

Femi Taylor blev født i Nigeria praktisk talt i en mudderhytte. Hendes mor døde. Hun og tvillingebroderen var meget syge, de kom på et hospital og blev adopteret af en ansat der. Femis nye mor. Derfor endte hun i London, hvor hun senere blev professionel danser. Hun siger, det skete ved et tilfælde. Da hun var fire år begyndte hun at gå til dans. Hendes veninde dansede og venindens mor mente, at Femi Taylor da kunne prøve at komme med en dag.

Femi Taylor og hendes mand Claus Skytte Kamper ses her i Memphis, Tennessee. Privatfoto

- Jeg kan huske, jeg løb hjem til min mor og sagde: 'Mor, jeg vil være en danser!' Jeg var kun fire år gammel. Det var alt, jeg ville være. Jeg var så dedikeret og determineret. Jeg var så fokuseret, fortæller Femi Taylor.

Det viste sig, hun havde et åbenlyst talent. Hun kom efter skolen på en danseskole og endte med at danse i Londons teaterdistrikt i West End til flere kendte shows.

Annonce

Vidste intet

Det var tilfældigt, hun fik en rolle i filmen. Eller også var det ikke. For det var som om hun følte, at hun bare skulle med til den prøve, der blev holdt i et studie i London.

- Min agent dengang ringede til mig og sagde, at de ville se mig til en rolle i en film. Jeg vidste ikke, hvad det var for en film. De ville ikke sige det. Det måtte ikke komme ud. Noget sagde i mig: Tjek det ud, husker Femi Taylor, der bl.a. skulle optræde i en bikini.

Da hun til slut fik at vide, at det var den nye Star Wars-film, blev hun ellevild.

Oola-figuren hjemme hos Femi Taylor. Foto: Martin Kloster

- Det var vidunderligt at lave scenen, siger Femi Taylor, der også er uddannet køkkendesigner og har arbejdet med det i London.

Annonce

Mødte Darth Vader

I Femi Taylors og Claus Skytte Kamers lejlighed i Odense er der umiddelbart to to ting, der indikerer, at Femi Taylor har en forbindelse til Star Wars-filmen: En plakat og så en lille, grøn Oola-figur. Men det er så det.

Femi Taylor er en af de få mennesker, der rent fakstisk har mødt Luke Skywalker og den onde Darth Vader face-to-face. Så hvordan var de?

Fem hurtige til Femi Taylor

Farven lille eller farven grøn?

- Lilla. Jeg føler mig mere komfortabel med den farve. Men jeg kan lide grøn - på mig. Jeg skulle måske have sagt grøn (Oola har en grøn dragt på, red.)

Pizza eller sushi?

- Sushi! Jeg elsker sushi. Jeg elsker renheden i det, fisken og det simple i det. Claus elsker det også. Heldigvis har vi meget tilfælles.

Gå eller cykle?

- Gå. Jeg elsker at gå, fordi du kan tage mere ind, når du går. Når du cykler, skal du koncentere dig mere.

Boksning eller baskebtall?.

Ingen af dem. Men jeg siger boksning, fordi mine to brødre var amatørboksemestre. Og plus, at jeg har bokset i træningslokalet. Det er god træning.

James Bond eller Indiana Jones?

- My name is Bond. Jeg elsker James Bond.

- Mark Hamill (der spiller Luke Skywalker, red.) er dejlig. Han fik mig til at føle mig komfortabel under indspilningen, forklarer Femi Taylor.

Darth Vader var en meget stille mand, afslører hun.

- Han var stille, men sød, introvert, siger hun om skuespilleren David Prowse, der i den første trilogi var karakteren Darth Vader.

Danseren og skuespilleren kan godt lide at spadsere rundt i byen. Hun kalder Odense for et vibrerende sted. Hun synes om byudviklingen.

Måske hun ligefrem kan ses danse af ren glæde.

Femi Taylor. Foto: Martin Kloster
Oola. Privatfoto/Pr-foto
Annonce
Skibhus Avisen

Tidligere skydebane bliver rekreativt område: Der er sheltere, og nu kommer fugletårnet op

Annonce
Skibhus Avisen

Fod på det: Neglenørden Tanja tilbyder fodmassage i tidligere gardinbutik - og snart er sexolog på vej

Annonce
Skibhus Avisen

Fodboldskole til august

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skibhus Avisen

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Skibhus Avisen

Skiftede den hvide kittel ud med det hvide lærred: Den 26-årige sygeplejerske Mathilde springer ud som kunstner efter at have malet med psykiatriske patienter

Skibhus Avisen

Ingen lærerer eller vikarer til de ældste elever: Corona rammer Odense-skole

Skibhus Avisen

Ny bager med engelskklingende navn åbner i Odense til april: - Smør er vigtigt og det er sjovt at prøve nye ting af

Skibhus Avisen

Skiftedag i lægehus med 3300 patienter får ikke tårekanalerne i arbejde hos snart 69-årig læge: - Jeg tror ikke, jeg vil græde

Skibhus Avisen

En byggeplads tager form: Arbejdet med at skabe kontorhus til 1600 medarbejdere i gang

Skibhus Avisen

Zelinas far faldt i havnen og døde: - Min mor ringede mig hjem fra arbejde, og så kom jeg hjem og spurgte, hvor far var, og så sagde hun, at han var død

Annonce