Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Øget læsehastighed giver mere selvværd

Susan Rosenberg har flyttet Timeglasset fra hjemmet til adressen Holger Drachmansgade 6. Foto. Jens Eilertsen
Susan Rosenberg er folkeskolelærer, men i sin fritid lærer hun unge at læse hurtigere. De føler det som en gave, når læsehastigheden sættes op, siger hun.

Sønderborg: Det er lidt mere end et halvt år siden, lærer Susan Rosenberg efter længere tids overvejelser tog de første elever ind i sit nye firma Timeglasset. Firmaet har specialiseret sig i intensiverede læringsforløb og tilbyder matematikboost og undervisning i hurtiglæsning.

Susan Rosenberg begyndte på hjemadressen, men har nu flyttet undervisningen til lokaler på adressen Holger Drachmansgade 6. Her underviser hun små hold - der laves individuelle forløb for den enkelte elev, og derfor kan der højst være tre på holdene.

Susan Rosenberg er også lærer på Sønderskovskolen og hun ser hver dag, hvordan elever har vanskeligt ved læsning og hvordan det påvirker de unge. Problemet er ikke, at de ikke kan læse, men at de læser for langsomt, siger hun.

Selvfølgelig vil unge læse bøger. Det er nemlig ikke let at være ung i dag, og nogle har behov for at flygte ind i et andet univers. Men for at få fuldt udbytte af bøgerne, skal de have en ordentlig læsehastighed.

Susan Rosenberg, Timeglasset

Indre stemme

- Er man langsom læser, så klarer man sig også dårligt, siger Susan Rosenberg og tilføjer hurtigt, at læsehastighed ikke har noget med intelligens at gøre. Det drejer sig simpelthen om teknik.

Når nogle læser, har de en indre stemme, som følger med, og det betyder, at de højst kan læse 260 ord i minutter. Susan Rosenberg kan lære eleverne at droppe denne indre stemme og udvide det synsfelt, de læser med, fra fire til otte centimeter.

- Man skal have en vis læsehastighed for at komme godt gennem fagene i skolen, og der er eksempler på, at elever bruger op til fire timer om dagen på lektier, fordi de læser langsomt. Det kan skæres ned til to timer, hvis de lærer hurtiglæsning, siger Susan Rosenberg, der afviser, at man er mere grundig, når man læser langsomt.

Annonce

Det stresser

- Det stresser de unge helt vildt, når de er langsomme læsere - både i folkeskolen og gymnasierne - og jeg har oplevet, hvordan de unges selvværd stiger, når de får hurtigere læsehastighed. De føler, at de får en gave, siger Susan Rosenberg, der skyder den der med, at unge ikke gider læse bøger, ned.

- Selvfølgelig vil unge læse bøger. Det er nemlig ikke let at være ung i dag, og nogle har behov for at flygte ind i et andet univers. Men for at få fuldt udbytte af bøgerne, skal de have en ordentlig læsehastighed, siger hun.

Susan Rosenberg

Susan Rosenberg er født og opvokset i Sønderborg. Hun har en cand. negot med fransk som hovedsprog og har boet et år i Frankrig.

I mange år arbejdede hun i det private erhvervsliv - blandt andet hos et tekstilagentur i Padborg og som sælger af radiokommunikation.

Fra 2001 til 2008 var hun selvstændig - hun solgte firmagaver i Gavekompagniet og var her ansat halvandet år hos de ejere, som overtog virksomheden.

I 2009 fik Susan Rosenberg arbejde på Sønderskovskolen - hun havde i lang tid ønsket at komme til at arbejde mere med mennesker - og hun kunne, fordi hun har en cand. negot, tage læreruddannelsen på et år.

Susan Rosenberg var tre år på Sønderskovskolen og så fem år på Dybbølskolen, før hun vendte tilbage til Sønderskovskolen. Her har hun været i tre år.

Annonce

Også for tosprogede

Timeglassets tilbud er også for voksne, og også to-sprogede og ordblinde kan få noget ud af at de intensiverede læringsforløb.

- Jeg har overraskende gode resultater med ordblinde, siger Susan Rosenberg og understreger, at når man har lært at læse dansk hurtigt, så læser man også andre sprog hurtigt.

Annonce

Gammel elev

Som skrevet overvejede Susan Rosenberg længe, om hun i sin fritid skulle tilbyde matematikboost og hurtiglæsning for elever, men det var først, da forældrene til en elev, hun havde haft gennem fire år i folkeskolen, henvendte sig og bad om hjælp, at hun kom i gang. Familiens to børn var hendes første elever.

Det intensive læringsforløb strækker sig over tre måneder og koster cirka 2400 kroner.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

God jul Cirkeline og Nøddeknækkeren på Sønderborg Teater

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Forventer støjgener den næste måned: Molen ved Fynshav Færgehavn repareres efter påsejling

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Julekoncerter med 200 sangere og en lang række gæster

Ugeavisen Sønderborg

Corona ændrer tradition: Julekoncerter uden kor og aflysninger

Ugeavisen Sønderborg

Flere bliver indlagt med corona, men i det syd- og sønderjyske kan særligt én kommune glæde sig over markant færre smittede

Ugeavisen Sønderborg

Skoleklasse overrasker Mødrehjælpen: - Det er den største donation vi nogensinde har fået

Ugeavisen Sønderborg

FGU flytter butiksindvielse og går på gaden

Ugeavisen Sønderborg

Seks kilometer ledning skal sende fjernvarme mellem Sønderborg og Augustenborg

Ugeavisen Sønderborg

Turbo er hjemme og har det godt

Ugeavisen Sønderborg

Husk coronapasset. Syd for grænsen vrimler det med politi fra onsdag

Ugeavisen Sønderborg

Martin og Carina tager på miniturné

Ugeavisen Sønderborg

Skøjtebanen gør klar til at åbne: Udfordret af høje temperaturer

Ugeavisen Sønderborg

Nu har Fanø Danmarks højeste smittetryk: Smitten stiger yderligere i samtlige kommuner i landsdelen

Ugeavisen Sønderborg

Lær Als at kende med nyt vendespil

Ugeavisen Sønderborg

Større en nogensinde før: Festival vil skabe bevægelse i Sønderjylland

Ugeavisen Sønderborg

Se alle billederne: Statsskolen giver Maskerade musikalsk indsprøjtning med Gnags og Tøsedrengene

Ugeavisen Sønderborg

Jeg kunne ikke se mig selv som gammel kone i uniform

Ugeavisen Sønderborg

Tonny er til vin og vinyl

Ugeavisen Sønderborg

Arkitektur- og bevaringspolitik i Sønderborg Kommune

Ugeavisen Sønderborg

Dykkere henter propper op fra havnen - og du kan vinde champagne

Ugeavisen Sønderborg

Blomster i maleriet

Ugeavisen Sønderborg

Har du også forgæves forsøgt at booke tid?: Efter lange udsigter til at komme under nålen, oprustes der nu på vaccinefronten

Sønderjylland

Nu kan du eje alt fra spritbåde til Dybbøl Mølle: Nyt brætspil om Sønderjylland har fået vind i sejlene

Annonce