Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Øget læsehastighed giver mere selvværd

Susan Rosenberg har flyttet Timeglasset fra hjemmet til adressen Holger Drachmansgade 6. Foto. Jens Eilertsen
Susan Rosenberg er folkeskolelærer, men i sin fritid lærer hun unge at læse hurtigere. De føler det som en gave, når læsehastigheden sættes op, siger hun.

Sønderborg: Det er lidt mere end et halvt år siden, lærer Susan Rosenberg efter længere tids overvejelser tog de første elever ind i sit nye firma Timeglasset. Firmaet har specialiseret sig i intensiverede læringsforløb og tilbyder matematikboost og undervisning i hurtiglæsning.

Susan Rosenberg begyndte på hjemadressen, men har nu flyttet undervisningen til lokaler på adressen Holger Drachmansgade 6. Her underviser hun små hold - der laves individuelle forløb for den enkelte elev, og derfor kan der højst være tre på holdene.

Susan Rosenberg er også lærer på Sønderskovskolen og hun ser hver dag, hvordan elever har vanskeligt ved læsning og hvordan det påvirker de unge. Problemet er ikke, at de ikke kan læse, men at de læser for langsomt, siger hun.

Selvfølgelig vil unge læse bøger. Det er nemlig ikke let at være ung i dag, og nogle har behov for at flygte ind i et andet univers. Men for at få fuldt udbytte af bøgerne, skal de have en ordentlig læsehastighed.

Susan Rosenberg, Timeglasset

Indre stemme

- Er man langsom læser, så klarer man sig også dårligt, siger Susan Rosenberg og tilføjer hurtigt, at læsehastighed ikke har noget med intelligens at gøre. Det drejer sig simpelthen om teknik.

Når nogle læser, har de en indre stemme, som følger med, og det betyder, at de højst kan læse 260 ord i minutter. Susan Rosenberg kan lære eleverne at droppe denne indre stemme og udvide det synsfelt, de læser med, fra fire til otte centimeter.

- Man skal have en vis læsehastighed for at komme godt gennem fagene i skolen, og der er eksempler på, at elever bruger op til fire timer om dagen på lektier, fordi de læser langsomt. Det kan skæres ned til to timer, hvis de lærer hurtiglæsning, siger Susan Rosenberg, der afviser, at man er mere grundig, når man læser langsomt.

Det stresser

- Det stresser de unge helt vildt, når de er langsomme læsere - både i folkeskolen og gymnasierne - og jeg har oplevet, hvordan de unges selvværd stiger, når de får hurtigere læsehastighed. De føler, at de får en gave, siger Susan Rosenberg, der skyder den der med, at unge ikke gider læse bøger, ned.

- Selvfølgelig vil unge læse bøger. Det er nemlig ikke let at være ung i dag, og nogle har behov for at flygte ind i et andet univers. Men for at få fuldt udbytte af bøgerne, skal de have en ordentlig læsehastighed, siger hun.

Susan Rosenberg

Susan Rosenberg er født og opvokset i Sønderborg. Hun har en cand. negot med fransk som hovedsprog og har boet et år i Frankrig.

I mange år arbejdede hun i det private erhvervsliv - blandt andet hos et tekstilagentur i Padborg og som sælger af radiokommunikation.

Fra 2001 til 2008 var hun selvstændig - hun solgte firmagaver i Gavekompagniet og var her ansat halvandet år hos de ejere, som overtog virksomheden.

I 2009 fik Susan Rosenberg arbejde på Sønderskovskolen - hun havde i lang tid ønsket at komme til at arbejde mere med mennesker - og hun kunne, fordi hun har en cand. negot, tage læreruddannelsen på et år.

Susan Rosenberg var tre år på Sønderskovskolen og så fem år på Dybbølskolen, før hun vendte tilbage til Sønderskovskolen. Her har hun været i tre år.

Annonce

Også for tosprogede

Timeglassets tilbud er også for voksne, og også to-sprogede og ordblinde kan få noget ud af at de intensiverede læringsforløb.

- Jeg har overraskende gode resultater med ordblinde, siger Susan Rosenberg og understreger, at når man har lært at læse dansk hurtigt, så læser man også andre sprog hurtigt.

Annonce

Gammel elev

Som skrevet overvejede Susan Rosenberg længe, om hun i sin fritid skulle tilbyde matematikboost og hurtiglæsning for elever, men det var først, da forældrene til en elev, hun havde haft gennem fire år i folkeskolen, henvendte sig og bad om hjælp, at hun kom i gang. Familiens to børn var hendes første elever.

Det intensive læringsforløb strækker sig over tre måneder og koster cirka 2400 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce