Annonce
Ugeavisen Sønderborg

BALS-butikker moderniseret og klimaoptimeret for 107 millioner

Lars G. Andersen gik kort efter sin ansættelse til bestyrelsen for at få midler til modernisering og klimaforbedringer. Foto: Arkivfoto
Siden direktør Lars G. Andersen blev direktør i 2015, er der brugt et trecifret millionbeløb på at løfte samtlige butikker.
Annonce

Sønderborg: Stolen var knap nok nået at blive varm under Lars G. Andersen, der 1. oktober 2015 blev direktør i Brugsen for Als og Sundeved - Danmarks største private brugsforening - før han bad bestyrelsen om lov til at investere et større beløb i modernisering af de 13 butikker og fem vaskeanlæg.

På det tidspunkt var klimadebatten ikke på samme høje niveau som i dag, men miljø er noget, der ligger direktøren tæt på hjertet, og han fik overbevist bestyrelsen om, at det ville være klogt at gå klimavejen. Derfor skulle en stor del af de penge, som blev sat af til moderniseringen af butikkerne, bruges til klimaforbedringer.

For få uger siden kunne BALS så meddele, at nu havde håndværkerne været hele turen rundt. Det skete, da DagliBrugsen i Dybbøl slog dørene op. Men før turen helt afsluttes, skal butikken i Guderup have freonfri køl. Når det er sket, har brugsforeningen brugt et godt 107 millioner kroner på modernisering, klima og udvidelser.

Vi har fokuseret på affaldssortering i lang tid, og vi er bare bedre til at sortere end Coop.

Direktør Lars G. Andersen

Annonce

Jeg er stolt

- Vi har fået et godt resultat, jeg er stolt, siger Lars G. Andersen, da ugeavisen møder ham i DagliBrugsen i Dybbøl. Direktøren regner med, at investeringerne i miljø på sigt betaler sig ind. Ikke kun fordi det udadtil naturligvis betaler sig at være klimabevidst, men også fordi samtlige brugser, Kvickly og Fakta stort set ikke har udgifter til opvarmning. Varmen kommer fra de nye freonfrie køleanlæg.

I 2014 brugte samtlige butikker varme, vand og strøm for 5,5 millioner kroner. Det tal lægger sig i år på 3,5 millioner kroner. Med i regnestykket skal også, at der er kommet flere butikskvadratmeter - blandt andet er brugsen i Skovby udvidet - og at OK i Ragebøl er kommet med. Besparelsen er altså til at få øje på. CO2-reduktionen fra 2014 til 2019 er i butikerne op til 49,3 procent.

En anden fordel ved de nye køleanlæg er, at de er mere pålidelige end de gamle. Myndighederne forlanger en temperatur under fem grader og tidligere måtte den sættes til 3,8 grader for at være sikker på, at den ikke kom over fem grader. De nye anlæg er mere pålidelige og derfor kan den nu sættes til 4,8 grader.

Det er også med til at reducere forbruget, at BALS-butikkerne er kunder hos EnergiData A/S, som overvåger forbruget. Det er et firma, som har specialiseret sig i energiovervågning, og som reagerer, hvis der er noget, som er usædvanligt.

- Hvis vi går ud af dette lokale og glemmer at slukke lyset, så kan de se det, siger Lars G. Andersen.

Annonce

Zero-mærkede

Samtlige 13 butikker og fem vaskehaller i Brugsen for Als og Sundeved er Zero-mærkede. Miljøet er indarbejdet i hverdagen, og Lars G. Andersen siger, at man i dag er på et niveau, hvor der næsten ikke smides mad væk. Mad, der nærmer sig sidste salgsdato, sælges billigt, men brød, frugt og grønt gives også til To Good To Go eller bliver til svinefoder.

Der er to årsager til, at madspild ikke helt kan undgås, og den første er, at der er ting hos slagteren, som ganske enkelt ikke kan genbruges. Den anden er en dårlig vane hos nogle kunder. De tager ting fra køl, fortryder og sætter det så på en eller anden hylde. Det betyder, at maden må destrueres. Den må ikke bare lægges tilbage på køl, siger Lars G. Andersen.

Brugserne sorterer affald i 24 enheder og som noget nyt har de fået en grøn affaldsspand til alt det, de ikke rigtigt kan placere. Sorteringen finder så sted på foreningens egen sorteringscentral.

Coop har en genbrugsprocent på 77, mens BALS præsterer 93.

- Vi har fokuseret på det i lang tid, og vi er bare bedre til at sortere end Coop, siger Lars G. Andersen.

BALS

Omsætningen i BALS' butikker er fra 2014 til 2018 steget fra 400 til 547 millioner. I det tal skal det med, at Kvickly og Fakta på Nordals med en omsætning på omkring 70 millioner er fusioneret ind i foreningen. Der er 489 medarbejdere og det er et plus på 150 siden 2014. De fleste kommer fra butikkerne på Nordals.
Annonce

Nul-bon

Butikkerne har droppet kassebonerne. Hvis kunden vil have en bon, så skal han eller hun bede om det. Lars G. Andersen siger, at det måske ikke lyder som et voldsomt tiltag, men han understreger, at der årligt spares 630 kilometer bon samt at boner altså ikke bare er papir. Bonerne er fyldte med kemikalier.

- Det lyder jo vældig fint, at I dropper bonerne, men I har stadig plastikposer.

- Der er mange eksempler på, at virksomheder sender deres plast til genbrug i Tyskland, men det ender ofte til Østeuropa, hvor det afbrændes på en ikke miljørigtig måde. Det sker ikke med vores plast. Det genbruges til plastikposer, og vi har undersøgt det. Det vil ikke være en miljørigtig gevinst ved at gå over til papirsposer.

BALS er dog gået ind i kampen mod plastikforurening ved at droppe plastikbestik, sugerør og andet. Den slags er nu lavet af træ.

Annonce

Nul ukrudtsmiddel

Det er også slut med at bruge ukrudsmidler. Ukrudtet får enten lov at gro eller også fjernes det med håndkraft. I enkelte tilfælde brændes det væk.

- Det er helt naturligt for os at gøre alt, hvad vi kan, for at skåne miljøet. Du skal jo helst aflevere slægtsgården i bedre stand, end du modtog den. men det er ikke slut med denne rundtur. Nu taler vi om, hvad vi ellers kan gøre for miljøet, og der er meget nyt på vej, siger Lars G. Andersen, der endnu ikke ønsker at fortælle om, hvad de næste klimatiltag bliver. Men han lover, at det bliver stort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce