Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Corona udfordrer kulturarrangører: Påskeudstillinger, kinesiske dage og Kampen om Als aflyses

Alle pladser er optaget i Alsion, når der er gratis, kinesisk nytårsshow med artister fra Kina. Sådan bliver det ikke i år. Arkivfoto: Timo Battefeld
2021 byder igen på aflyste kulturbegivenheder på grund af corona. Mandag valgte Nordborg Kunstinitiativ at aflyse de traditionsrige påskeudstillinger på Als, og Sønderborg Kommune aflyste Kinesiske Dage.

Als: Selvom Danmark er i gang med et stort vaccinationsprogram, så kommer coronapandemien til at påvirke Sønderborg Kommunes kulturarrangementer de kommende måneder.

Siden 1995 har Nordborg Kunstinitiativ stået for påskeudstillinger på først Nordals og siden kommunesammenlægningen på hele Als. Det måtte sidste år aflyses på grund af corona, og nu har bestyrelsen valgt at stoppe dette års forarbejde og aflyser for anden gang.

- Som coronasituationen ser ud i øjeblikket, tør vi ikke binde an med arrangementet. Vi ønsker heller ikke at bruge penge på noget, som efter alt at dømme vil være spildt, siger Viggo Nielsen, der er kasserer i foreningen.

Årets påskeudstilling skulle have fundet sted fra 1. til 5. april.

Annonce

Usikkert forår

Sidste år havde foreningen fået trykt kataloger for 30.000 kroner, da man måtte aflyse.

- Vi havde en tanke om at genbruge katalogerne, og så sætte et lille indstik i med ændringer. Men vi kan simpelthen ikke forsvare at fortsætte arbejdet, når vi ikke ved, hvad der sker fremover med restriktionerne. Vi vil ikke smide flere penge i det, siger Viggo Nielsen.


Det eneste, vi kan gøre, er at aflyse. Der er mange både udstillere og publikum, som havde set frem til det. Vi håber på 2022.

Viggo Nilsen, Nordborg Kunstinitiativ


Det er fri entré til påskeudstillingerne, som har 32 udstillingssteder. Foreningen har et budget på over 80.000 kroner, som dækkes af tilskud fra lokale fonde og Sønderborg Kommune.

- Vi havde overvejet at flytte udstillingerne til pinse, men der er der Royal Run. Så vi dropper det og har sagt til udstillingsstederne, at de gerne må lave udstillinger i eget regi i påsken. Det eneste, vi kan gøre, er at aflyse. Der er mange både udstillere og publikum, som havde set frem til det. Vi håber på 2022, siger Viggo Nielsen.

Nordborg Kunstinitiativ fik for et år siden Sønderborg Kommunes nye kunstpris, Kompasnålen, for foreningens indsats siden 1995. I 2019 havde kunstudstillingerne på Als 9000 besøgende, og besøgstallet stiger år for år.

Annonce

Kinesisk forarbejde sat i stå

Også Sønderborg Kommune har taget konsekvensen af den nuværende corona-situation og aflyst Kinesiske Dage, som skulle have foregået fra den 8. til 21. februar.

Der var i forvejen planlagt en mindre og dæmpet version end de forgangne år.

- Kommunen har dog besluttet at aflyse i lyset af forsamlingsforbuddet på maksimalt fem personer. Derfor har forvaltningen vurderet, at det er uhensigtsmæssigt at arbejde videre med annoncering, billetsalg og i det hele taget gennemførelse af Kinesiske Dage i 2021, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen.

De nuværende restriktioner gælder frem til og med den 7. februar. Kinesiske Dage har været holdt siden 2013 med arrangementer som show i Alsion, te-smagninger, lanterne-værksteder, kampsport og filmaftner. Dele af Kinesiske Dage i 2020 blev også aflyst på grund af corona.

Annonce

1864-dage aflyses

Også Historiecenter Dybbøl Banke har besluttet at aflyse 1864-dagene på Kær Vestermark i slutningen af juni. Almindeligvis samles 200 frivillige for at løfte arrangementet.

- Det er træls at forberede noget så stort, som måske alligevel ikke bliver til noget, sagde centerleder Bjørn Østergaard til JydskeVestkysten i weekenden.

Kampen om Als blev også aflyst i 2020.

1864-dagene foregår på Kær Vestermark, men de er aflyst i år. Arkivfoto: Timo Battefeld
Påskeudstillinger på Als er blevet aflyst for anden gang. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce