Annonce
Ugeavisen Sønderborg

I spejlet ser jeg et ansigt i forandring

Kari Bjerke. Foto: Peter Bjerke
Klummeskribent Kari Bjerke har øjenkontakt med sin 60 års fødselsdag - og synes, at hun er heldig.
Annonce

Sønderborg: Om morgenen, når jeg vender mig i sengen, er den venstre skulder begyndt at værke. Den gør ondt på en ny måde. Øm måske. Leddene i anklerne er også blevet mere stive. I hvert tilfælde om aftenen, når jeg har siddet stille et stykke tid. Og så bliver plus-styrken i brilleglassene tiltagende stærkere. Folk mumler også mere, end de gjorde før.

Så jeg tager mig selv i oftere at spørge: Hvad sagde du? Og det er ikke bare en øreprop efter en slem forkølelse. Det går ikke væk. Og i spejlet ser jeg et ansigt i forandring. Er det virkelig mit? Forandringer er kommet for at blive, eller for at blive værre. Den personlige pleje tager længere tid og bliver mere omfattende. Hårvæksten nogle steder føles ind imellem ude af kontrol, og der kommer hele tiden nye hår til. Og så er Ældresagens emner blevet mere aktuelle end nogensinde før. Kan det passe, at det her er mit liv?

Jeg er heldig

Ja, det er det. Og faktisk er jeg heldig, at få lov at blive 60 år. For tænk at opleve den glæde, at se sine tre sønner blive voksne og at følge deres liv og udvikling på tæt hold. At have en livspartner gennem næsten 40 år, som jeg både elsker og respekterer, og som inspirer og er en stor støtte. Og at få et barnebarn, som vækker de samme følelser, som var han mit eget barn. Der er også taknemmeligheden over at kunne være der for mine forældre, som tiltagende har brug for hjælp og støtte. Nu kan jeg give noget tilbage til dem, der gav mig livet.

Men uanset hvordan jeg vender og drejer det, så er det konfronterende snart at blive 60 år. Det vidner om, at livet ikke er uendeligt og at den tredje alder venter lige om hjørnet. Ikke mindst bliver ordet "ældre" pludselig en kategori, som jeg selv snart tilhører. Det er fakta. Sådan er det.

Når den er slugt, så sidder jeg samtidig og føler et ansvar for at få gjort det, der er vigtigt. Det føles som en forpligtelse overfor mig selv. For hver gang jeg fylder rundt, er også en anledning til at få gjort noget, som jeg længe har ønsket. Da jeg f.eks. fyldte 50, besluttede jeg at blive selvstændig. En drøm, som blev manifesteret som 54 årig med mindfulness og coaching.

Så ud over at markere den runde dag til sommer, som en hyldest til livet og at have fået lov at være her så længe, har jeg igen taget en beslutning. Jeg skal have skrevet den bog, som lige nu kun er i hovedet. Den skal handle om vejen igennem dette liv. Om de utallige kriser og udfordringer, som har ført til et liv fyldt af mening og kærlighed til mine medmennesker. Det har ikke været nemt, men nu giver det hele mening. Endelig har jeg fået fast grund under fødderne og kender mig selv godt. Og vejen herhen og den inspiration den kan give, er det, der skal gives videre. Så jo, der er meget der endnu skal gøres, og der er en rigtig god energi til at få det gjort.

Men uanset hvordan jeg vender og drejer det, så er det konfronterende snart at blive 60 år. Det vidner om, at livet ikke er uendeligt og at den tredje alder venter lige om hjørnet. Ikke mindst bliver ordet "ældre" pludselig en kategori, som jeg selv snart tilhører. Det er fakta. Sådan er det

Kari Bjerke

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce