Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Ingen andre byer har et ringridermuseum

Komiteformand Hans Struck med et 2,5 liters øklkrus fra 1912. Foto: Jens Eilertsen
Ringridermuseet Sønderborg har årligt et besøg mellem 2000 og 4000. De besøgende ser blandt andet Sandeman Pokalen og et 2,5 liters ølkrus fra 1912.

Sønderborg: Sønderborg har noget, ingen anden by i verden har: Et ringridermuseum.

Det har byen takket være afdøde Jens Schmidt, der var formand for Ringriderfesten i Sønderborg fra 1989 til 1998. Det var ham, som fik museet op at stå - først i lånte lokaler hos Cormall i Ragebøl og fra 2006 i lokaler i Kirkegade 8. Her har museet i dag til huse i Sønderborgs næst ældste bygning. Den er fra 1643.

Jens Schmidt var en stor ringriderpersonlighed i Sønderborg, men han måtte for omkring 10 år siden forlade formanden for komiteen bag Ringridermuseet Sønderborg på grund af sygdom. Posten blev overtaget af Hans Struck, der i dag er 75 år. Han har ingen planer om at forlade den post.

4000 besøgende

Jens Struck fortæller, at museets rammer ejes af Sønderborg Kommune, der også varetager vedligeholdelsen. Dermed er en stor økonomisk byrde fjernet fra komiteen.

I 2018 var der 2000 besøgende i Ringridermuseet Sønderborg, men det tal voksede ifølge formanden til omkring 4000 det efterfølgende år. Der er gratis entre.

Der er i dag syv medlemmer af komiteen - alle er tidligere komitemedlemmer i Ringriderfesten Sønderborg. De har nok at se til med arkivering af alt om festen og med at arrangere den historiske ringridning ved slottet.

Annonce

To perler

Museet har gennem årene samlet mange effekter, og når vi beder formanden fortælle, om der er en perle i samlingen, svarer han hurtigt: Sandeman Pokalen, der tidligere blev opbevaret på Sønderborg Slot. I 2016 fik museet pokalen - og den er årsagen til, at der er foretaget både en tyverisikring og brandsikring. Sølvpokalen er 38 centimeter høj og fra 1923.

- Det var jo lidt ærgerligt, at pokalen kun blev udstillet i ringriderdagene, og så ellers stod pakket ned på slottet, siger Hans Struck.


Det var jo lidt ærgerligt, at pokalen kun blev udstillet på ringriderdagene, og så ellers stod pakket ned på slottet

Hans Struck


Et andet klenodie er ærespræmien for ryttere under 30 år fra 1912. Det er et ølkrus fra P. Petersens Bryggeri, der lå der, hvor Føtex ligger i dag. Der er tale om et 2,5 liters sølvkrus, som blev fundet af Kirsten Hansen - A.P. Hansens datter - på et loppemarked.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce