Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Jeg kunne ikke lide ham Zuckerberg

Klummeskribent Jytte Klit. Foto. Jens Eilertsen
Klummeskribent Jytte Klit har i lang tid nægtet at bruge facebook - men nu har hun endelig givet efter, og det er familien ikke altid glad for.
Annonce

Sociale medier: For nogen tid siden så jeg en film om Mark Elliot Zuckerberg og facebook. Den viste hele historien om dette fænomen. Jeg så filmen sammen med min familie, som blev irriterede over mine udbrud, der kom ind i mellem. De var bestemt ikke så pæne, da jeg aldrig har brudt mig om denne person.

Grunden er, at Mark Zuckerberg startede facebook op ved at lægge kvinders ansigter ind i systemet og dernæst lade mænd på hans uddannelsesinstitution evaluere dem. Hvilket jeg finder usædvanligt usympatisk og kønsdiskriminerende. Jeg syntes også, at dette program var overflødigt, for hvorfor ikke bare bruge E-mail eller SMS. Hele tiden blev dette system omtalt i TV og radio, blandt kolleger og venner, etc.

Jeg var ærlig talt træt af det og drømte ikke om at bruge det. Dog vidste jeg inderst inde, at en skønne dag, når tiden var inde, ville jeg gå ind i det. Men jeg udsatte det så længe som muligt på trods af både en lille smule mobning og en smule pres. Jeg holdt fast i mig selv, for jeg syntes, at det kun bidrog med snagen i andre menneskers liv. Vi behøver jo heller ikke at vide alt om hinandens liv.

Annonce

Så oprandt dagen

Det er jeg rigtig glad for, at jeg gjorde. Men i slutningen af april i år oprandt dagen, hvor jeg endelig syntes, at nu var det altså så vidt.Jeg har altid været meget tilbageholdende med at fortælle for meget om mig selv for at beskytte mig. Men nu synes jeg, at det til dels er lige meget. Om nogle år står min dødsannonce alligevel i avisen og der kommer jo også til at stå noget på min gravsten.

Jytte Klit


Jeg er virkelig taknemmelig for, at jeg ikke startede før. Men jeg er også glad for, at jeg startede på det for mig rigtige tidspunkt. Nu er jeg selv blevet lidt afhængig af facebook til fortrydelse for familien, da jeg er lidt slem til at bruge systemet ret tit og komme med en hel del input.

De fleste bruger systemet til at sætte billeder med kommentarer ind, eller de sender annoncer og andre informationer videre til andre. Desværre har nogle med mindre pæne hensigter også fundet ud af, at dette kan benyttes til at sætte ondsindede meddelelser ind i.

IS har på det seneste også brugt muligheden for at hacke og sætte deres kendetegn ind på forskellige profiler. Her reagerer Facebook dog hurtigt og fjerner disse opslag. (Har jeg i hvert fald hørt).

Mennesker bruger altså systemet på mange forskellige måder.

Desværre kan nogle også blive totalt afhængige, ligesom med ludomani. Så vidt er jeg dog ikke kommet.

Der går ikke mange øjeblikke, hvor de kan ”holde ud” ikke at se det på dette og komme med deres ”likes” og/eller kommentarer.

Det er i orden, at du bruger Facebook, men det er også OK, at du ikke bruger det.

Men tænk dig om, før du bruger det. Fortæl ikke alle og enhver, hvornår du tager hjemmefra på ferie. Du kan også risikere, at eventuelle indbrudstyve følger med. For venner kan sende meddelelser til deres venner, som så sender dette videre til deres venner (og så videre) og så ved man ikke rigtigt, hvor det ender henne.

Annonce

Nu er det lige meget

Jeg har altid været meget tilbageholdende med at fortælle for meget om mig selv for at beskytte mig. Men nu synes jeg, at det til dels er lige meget. Om nogle år står min dødsannonce alligevel i avisen og der kommer jo også til at stå noget på min gravsten. Så hvad er der egentligt at være bange for?

Jeg håber, at alle I brugere vil anvende Facebook på en rigtig god og fornuftig måde også i fremtiden. Husk at sende søde beskeder, der kan glæde andre. Det betyder meget mere, and du tror.

Facebook

Facebook kom til verden i USA i februar 2004 skabt af Mark Elliot Zuckerberg.

Han studerede på Harvard Universitet, hvor han udviklede det sociale netværk facebook godt hjulpet af sine medstuderende Andrew McCollum og Eduardo Saverin, endvidere hjalp værelseskammeraterne Dustin Moskiovitz og Chris Hughres til.

Først var der kun adgang for studerende med en college- eller universitets e-mail adresse.

Mark Zuckerberg lavede sider, hvor han viste billeder af kvinders ansigter og ansporede mænd til at komme med deres kommentarer.

April 2008 blev det muligt at chatte med venner, der var online.

Facebook kom til Danmark i 2008, dog kom Lisbeth Klastrup (forsker på virtuelle verdener) på dette system i oktober 2006.

Sommeren 2007 blev Facebook oversat til dansk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce