Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Najmeh elsker frihed i Danmark - og tarteletter

Najmeh Shaghaei har fundet alt,. hvad hun søgte i Sønderborg. Foto: Jens Eilertsen
Hun er formand for Iransk Dansk Kulturforening Sønderjylland, chef for biblioteket på Syddansk Universitet, underviser gratis i yoga og nyder den frihed, kvinder har i Danmark. Vi taler med Najmeh Shaghaei, der er 49 år og single.
Annonce

Sønderborg: - Alt, hvad jeg har opnået her i livet, kan jeg takke mine forældre for. De var meget open minded og bakkede mig op i alt, hvad jeg gjorde. Også da jeg ville have en uddannelse.

Najmeh Shaghaei er en 49-årig iransk kvinde med bopæl i Sønderborg. Hun er 49 år og single - har hverken mand eller børn - og hun er formand for den nye Iransk Dansk Kulturforening. Hendes humør er altid højt, for i Danmark har Najmeh Shaghaei fundet alt det, hun gennem mange år søgte. Frihed og lighed mellem kønnene.

- Jeg elsket mit liv i Danmark, siger hun - og da ugevisen insisterer på, at der da må være et eller andet, der kunne være bedre i hendes tilværelse i Sønderborg, svarer hun uden betænkningstid: No.

Najmeh Shaghaei har været på sprogkursus, og selv om hun nu kan begå sig på dansk, så volder sproget stadig så mange vanskeligheder, at interviewet foregår på engelsk - og lidt på dansk.

- Har du aldrig oplevet racisme i Danmark?

- Nej, aldrig. Alle er søde.

Annonce

Til Cypern

Det er godt 13 år siden, Najmeh Shaghaei forlod Iran. Hun havde en uddannelse og derfor også et godt job og synes stadig, at hun nød en vis anseelse i hjemlandet - meget mere end så mange andre kvinder -  men tilværelsen var alligevel ikke god, for der var ikke den fulde frihed.

- Det var ganske enkelt ikke tilfredsstillende for mig at blive i Iran, fordi jeg ikke havde min fulde frihed og fordi der manglede respekt for kvinder. Jeg var ikke lykkelig, siger Najmeh Shaghaei, der dog mener, at kvindernes situation i Iran trods alt er bedre end den, kvinder oplever i Afghanistan.


Det var ganske enkelt ikke tilfredsstillende for mig at blive i Iran, fordi jeg ikke havde min fulde frihed og fordi der manglede respekt for kvinder. Jeg var ikke lykkelig.

Naimeh Shaghaei


I 2007 rejste hun til Cypern, hvor hun færdiggjorde en PHD i business managment. Herefter gik turen videre til Holland, Sverige, Tyskland og Tyrkiet. Da hun telefonerede fra Sverige med en veninde i Danmark og fortalte om sit ønske om at finde et land med ligeberettigelse, hvor hun som singlekvinde kan leve i frihed, sagde veninden: Kom til Danmark - vi har det hele her.

Hun rejste mod landet og ankom i november 2014 - lige ved indgangen til den mørke tid.

Annonce

Fik hurtigt job

Najmeh Shaghaei fik stort set med det samme arbejde på biblioteket på Syddansk Universitet - hun er i dag leder af biblioteket - og i 2019 fik hun en lejlighed, hun er meget glad for.

- Jeg skal ingen steder, jeg har alt, hvad jeg har brug for i Sønderborg, siger Najmeh Shaghaei, der rejser til Iran en gang hver andet eller tredje år.

Hun savner ikke som sådan hjemlandet, men det er selvfølgelig ikke optimalt at være væk fra familien. Najmeh Shaghaei har en bror i Iran og hendes anden broder har været omkring 40 år i Tyskland. Hun siger, at det i dag er lettere at være skilt fra familien, fordi det er let at kommunikere.

Annonce

Kulturmix

Det kan sagtens lade sig gøre at holde fast ved iransk kultur og mikse den med dansk, siger Najmeh Shaghaei. En af de iranske traditioner, hun holder fast ved, er fejringen af det iranske nytår 21. marts. Det foregår sådan, at der spises fisk, ris og safran, og så lægges der syv ting på et bord, som symboliserer gode ting. Det kan være penge for velstand og et æble for sundhed.

- Spiser du også dansk mad?

- Ja, jeg kan godt lide dansk mad - og er vild med disse her tarteletter.

I fritiden dyrker hun sport med de øvrige medlemmer af Iransk Dansk Kulturforening - volleyball og fodbold - og så går hun lange ture. Najmeh Shaghaei underviser også gratis i yoga.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce