Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Se alle billederne: Augustenborgs store julemarked skal være dobbelt så stort

Birger Larsen vil fordoble julemarkedets størrelse næste år. Foto: Jens Eilertsen
Ugeavisen møder en driftig sjællænder, der for tre år siden flyttede til Augustgenborg. Birger Larsen er manden bag Jul på Hertugslottet - områdets største julemarked - der næste år kan vokse til dobbelt størrelse.
Annonce

Augustenborg: Birger Larsen går rundt mellem de mange boder på slotspladsen i Augustenborg og ser veltilfreds ud. Hænderne er i lommerne - det har de ikke været i de seneste fem dage, for den 56-årige virksomhedskonsulent hos Sønderborg Kommune har sammen med julekomiteen haft rigeligt at se til med at få Jul på Hertugslottet stablet på benene for tredje gang.

Det er ikke så sært, at Birger Larsen er glad, for pladsen er fyldt med børn. Tre piger er i gang med sumobrydning, en familie forsøger med svigtende held at komme op på stylter, ballonklovnen får de mindste til at hvine af fryd, de to ponyer klappes konstant af unge piger og over alt dufter der af gløgg og julebag.

- Vi har i år især satset på noget for børnene, og vi har virkelig kunne gøre noget, for julemarkedet har fået 20.000 kroner fra Sol og Strand. Det har gjort en enorm forskel, siger Birger Larsen, som de seneste år har været økonomisk ansvarlig for julemarkedet.

Det slår vi

Jul på Hertugslottet er vokset år for år - i forhold til sidste år er antallet af boder vokset fra 19 til 22 og der er kommet endnu et stort telt med. I dag skal vi helt op til Gram Slot for at finde et større marked, mener manden bag markedet i Augustenborg. Birger Larsen anslår, at der i 2018 var 3000 besøgende og han er temmelig sikker på, at det tal er ved at blive slået, da ugeavisen møder ham lørdag klokken 13. Det er kun julemarkedets anden dag.

Men markedet skal være endnu større næste år. Måske skal det endda vokse med hele 3000 kvadratmeter. Landbrugsstyrelsen har venligt udlånt pladsen til det nuværende marked, men lige over for ligger en græsplæne, og den håber Birger Larsen, at julekomiteen bag markedet kan låne i 2020.

- Hvorfor skal vi ikke have den med? Vi skal have det absolut største julemarked i landsdelen. Gråsten har sin æblefestival og på samme måde skal Augustenborg have sit julemarked, siger han.

Trængsel ved indgangen lørdag. Foto: Jens Eilertsen
Annonce

Fra Næstved

Men hvem er denne ihærdige julemarkedarrangør? Birger Larsen fortæller, at han er fra Næstved, men for godt tre år siden valgte han sammen med hustruen at sige sit job op, rykke teltpælene op og flytte til Augustenborg. Ægteparret har venner og familie i området - derfor var det ikke vanskeligt at finde sig til rette. De har i øvrigt også fået det, Birger Larsen kalder en fantastisk velkomst.

- Vi bor i et lejet hus i Augustenborg og er glade for det. Der har vi det dejligt, men det kan da godt være, at vi skal købe noget.

Birger Larsen er sikker på, at han sammen med hustruen bliver i Augustenborg og vil ikke afvise, at huspriserne i Augustenborg nærmer sig halvdelen af det, der skal betales for et tilsvarende hus i Næstved.

- Hvordan turde du sådan sige dit job op og bare rykke til en anden ende af landet?

- Du kan vende det om og sige, at jeg ikke turde lade være. Vi skulle prøve noget nyt og havde så mange gode oplevelser fra vores besøg her i området, siger Birger Larsen.

Efter ankomsten til Augustenborg i 2016 kastede han et blik mod pladsen ved Landbrugsstyrelsen og tænkte: Den må da kunne bruges til noget. Og så var Jul på Hertugslottet født. Den 56-årige sjællænder tog selv den økonomiske risiko, men han siger, at det er gået godt de første to år og med de 20.000 kroner fra Sol og Strand i år, det gode vejr og de mange besøgende, så kommer årets marked også i hus.

Selvfølgelig var julemanden med. Foto: Jens Eilertsen
Venindesnak og lidt julegodt. Foto: Jens Eilertsen
Det er ikke let at komme op på stylter. Foto: Jens Eilertsen
Sumobrydning er altid populært. Foto: Jens Eilertsen
Servering af julegløgg i det ene af de to store telte. Foto: Jens Eilertsen
Vupti - og en tredje pige kom ind mellem to sumobrydere. Foto: Jens Eilertsen
Hygge i det store telt. Foto: Jens Eilertsen
Nissehuer og saxofoner på pladsen ved Landbrugsstyrelsen. Foto: Jens Eilertsen
Ballonklovn på slap line. Foto: Jens Eilertsen
Julemarkedet i Augustenborg er områdets største, siger arrangør. Foto: Jens Eilertsen
Det var også muligt at få en ridetur. Foto: Jens Eilertsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce