Annonce
Ugeavisen Tønder

Tønder-bibliotekar skriver børnebog: Jeg håber først og fremmest, at læserne får nogen, de kan spejle sig i

Camilla Søndergaard Andersen arbejder på Tønder Bibliotek og har udgivet børnebogen "Nysgerrige Normbrydere". Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Camilla Søndergaard Andersen valgte at bruge corona-lockdown til andet en bare at ligge og se Netflix. Hun har nemlig skrevet en børnebog, hvor hun har portrætteret 15 forskellige personer, der har brudt med normerne i samfundet.

TØNDER: Camilla Søndergaard Andersen er glad for sit job som børnelitteraturformidler på biblioteket i Tønder. Her laver hun især formidling og børnearrangementer.

Men spoler vi tiden tilbage til corona-lockdown, så var sagen en ganske anden. Her havde Camilla Søndergaard Andersen, der som tidligere alvorlig syg var i særlig risiko for at blive coronasmittet, isoleret sig i den lille by Hammerum i Midtjylland, hvor hun kun sås med sine forældre. Tiden sneglede sig afsted, men så fik hun en ide. Hvad med at skrive en bog?

- Man får jo en masse ekstra tid, når man lige pludselig ikke kan være så social, som man plejer. Så jeg tænkte, at jeg måtte lave noget andet end bare at sidde og se Netflix hele dagen, siger Camilla Søndergaard Andersen.

Annonce

Ideen blev til handling og den 22. oktober udkom bogen "Nysgerrige Normbrydere". En børnebog til de +12-årige med en række portrætter af personer, der på den ene eller anden måde bryder med de gængske normer og har kæmpet for en sag. Det er portrætter af alt fra Drag Queens til homeseksuelle og personer, der lever med et fysisk handicap.

- Det er enormt vigtigt, at man kan se sig selv i kulturen generelt, så jeg ville gerne gøre børnelitteraturen mere inkluderende, siger forfatteren.

Nysgerrige Normbrydere

Bogen indeholde portrætter af:

 • Kristina Nya Glaffey
 • Anne Eggebrecht
 • Anna Wandel-Petersen
 • Naima og Ingrid
 • Michael – Mizz Privileze
 • Tomas Lagermand Lundme
 • Sarah Glerup
 • Emma Holten
 • Aleksander og Josias
 •  Sanne Søndergaard
 • Elias Sadaq
 • Anders – Betty Bitschlap
 • Rei Mansa
 • Cameron McBroom
 • Julie Rokkjær Birch

Nogle at spejle sig i

Bogen er blandt andet inspireret af "Godnathistorier for rebelske piger", der er en børnebog med portrætter af 100 kvinder, men Camilla Søndergaard Andersen ønskede at henvende sig til en bredere gruppe.

- Jeg ville gerne brede det ud, så det ikke kun var piger, men mere mangfoldigt, siger Camilla Søndergaard Andersen.

Med bogen håber hun at vise, at det er okay at være præcis, som man er. Bogen skal derfor både være med til at inspirere og hjælpe.

- Jeg håber først og fremmest, at læserne får nogle, de kan spejle sig i, så man ved, at man ikke er alene. Det, der er fælles for mange af dem, som er med i bogen her, er, at de selv har manglet nogen at spejle sig i. Ellers håber jeg, at bogen kan lære læserne noget, siger hun.

- Som regel oplever man først en norm, når man træder ud for den og bryder med den, siger forfatteren bag bogen, der indeholder 15 portrætter af personer, der allesammen bryder med normen. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce

Komplekse emner i børnehøjde

Camilla Søndergaard Andersen har læst medievidenskab på Aarhus Universitet med den målsætning at ville arbejde som journalist. Undervejs fandt hun dog ud af, at et job som litteraturformidler nok passede hende bedre, hvilket hun altså arbejder som i dag på Tønder Bibliotek.

Selvom hun altid gerne har ville skrive en bog, så krævede det lidt arbejde at finde frem til den rette tone og stil.

- Jeg kommer fra universitetsverdenen med lange og snørklede sætninger, men jeg fik det råd at læse det, jeg havde skrevet, op for mig selv. Det hjalp virkelig med at skabe et bedre flow.

Derudover havde hun også hele tiden for øje, at det var en bog til børn, hvilket også satte store krav til formidlingen. Især på grund af de tematikker, som bogen kommer igennem.

- Jeg har prøvet meget at gøre det børnevenligt, selvom det er komplekse emner som sexisme, feminisme og sexualitet. Derfor har jeg også flere steder beskrevet ting alla "hvis du ikke ved, hvad en drag queen er så...", siger forfatteren.

Annonce

Sneboldseffekt

Da Camilla Søndergaard Andersen fik ideen til bogen, satte hun sig ned og begyndte at skrive en liste med mulige personer, som det kunne være interessant at portrættere. Andre har hun fået anbefalet af venner, eller når hun har interviewet personer til bogen.

- Det blev lidt en sneboldseffekt, så snart jeg gik i gang. Men jeg var virkelig positivt overrasket over, hvor meget de gav af sig selv, og hvor villige de var til at være med, siger hun.

Bogen er udgivet af forlaget forfatterskabet.dk, der er et medudgiverforlag, hvilket vil sige, at både forlaget og forfatteren har lagt penge i projektet. Bogen er til salg gennem en række fysiske og online boghandlere, men måske bliver det også muligt at finde bogen på en af hylderne på biblioteket i Tønder.

- Vi har talt om, at det kunne være en mulighed at indkøbe den, så må vi se, siger Camilla Søndergaard Andersen.

Selvom bog-projektet har været omfattende og taget meget tid, så har det ikke taget modet fra den nye forfatter, der allerede er begyndt at notere ideer ned til fremtidige bøger.

- Det bliver i børne- og ungdomsgenren, men hvad det helt præcist bliver, ved jeg ikke endnu. For mig er det vigtigt, at det er et område, hvor jeg kan biddrage med noget, ligesom jeg kunne her, siget hun.

"Nysgerrige Normbrydere" kan i øjeblikket købes hos en række boghandlere, og måske bliver det også muligt at låne den på Tønder bibliotek i fremtiden. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets sydjyske HK-økonomielev findes i Tønder

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Martin producerer kvalitets tonic til restaurationsbranchen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Corona påvirker julemanden i Skærbæk: Må vækkes på corona-venlig måde

Ugeavisen Tønder

Klumme: Tønder kommune er brækket midt over

Ugeavisen Tønder

Slå to fluer med et smæk: Køb kunst på auktion og støt grønlandske kvinder og børn

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Et godt grin, masser af julerier og politisk drama

Ugeavisen Tønder

Her er din nye kommunalbestyrelse: 14 nye ansigter i byrådssalen

Ugeavisen Tønder

Kunder og medarbejdere var klar: Harald Nyborg er åbnet

Ugeavisen Tønder

Ny uddannelse til Tønder fra 2022

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Coronapas, Bier vom fass og smør

Ugeavisen Tønder

- Jeg tænker jo bare på mig selv som en ud af flere 100.000-frivillige

Ugeavisen Tønder

Tønder-bibliotekar skriver børnebog: Jeg håber først og fremmest, at læserne får nogen, de kan spejle sig i

Ugeavisen Tønder

Klimaet på menuen

Ugeavisen Tønder

To Melodi Grand Prix-vindere på plakaten i Tønder

Ugeavisen Tønder

Seje Cecilia fra Toftlund rørte Knæk Cancer-seerne

Ugeavisen Tønder

Fire kreative kvinder bag ny butik i Skærbæk

Ugeavisen Tønder

Møllevangen sagde farvel til Ruth - og goddag til Per

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Mortens and og en stemme på demokratiet

Ugeavisen Tønder

Stort borgertræf sætter fokus på fællesskabet

Ugeavisen Tønder

Klumme: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Ugeavisen Tønder

Kampagne og festival blev en medlemssucces for foreninger: -Vi kan simpelthen ikke få armene ned

Ugeavisen Tønder

Revisions-ejendom er overtaget af kontorfællesskab: Voxeværket rykker til Tønder

Ugeavisen Tønder

Valget i Tønder fra A til Å: Her er, hvad du skal vide

Annonce