Annonce
Trekantens Folkeblad

Et glimt af fortiden: Manden der lagde navn til Fruergaardsvej

Jens S. J. Fruergaard er manden, der lægger navn til Fruergaardsvej. En mand der gjorde meget for Børkops lokalhistorie. Foto: Børkop Lokalhistoriske Arkiv
Børkop Lokalhistoriske Arkiv har været i gemmerne og fundet et bilede af en mand, der selv har gjort meget for det lokalhistoriske arbejde.

Børkop: Jens S. J. Fruergaard (1883-1971) har lagt navn til omfartsvejen vest om Børkop.

Han har også lagt fundamentet for lokalhistoriske studier af Børkopområdet og er dermed en af mange forudsætninger for, at arkivet nu er i stand til at drysse små glimt af fortiden ud med rund hånd.

Fruergaard var uddannet landbrugskandidat med speciale indenfor planteavl. Han virkede som forædlingsleder gennem 37 år ved Pajbjergfonden, som bl.a. ejede Overbygård (Overbyparken 3) i Børkop.

Familien flyttede til byen i 1930 og købte siden privat Kragelundgård (Amaliehaven 1). Fruergaard var kendt over hele landet for sit forædlingsarbejde på fondens forsøgsgårde og da han gik på pension som 74-årig, ledte han efter et nyt område, som hans forskerhjerne kunne kaste sig over.

Han begyndte med "En historisk oversigt over landbrugsejendomme og deres besiddere i Børkop ejerlaug i tiden 1624 – 1960", et værk på 350 sider, gennemresearchet med alle til rådighed stående midler.

Derefter kastede han sig ud i at forske i Gauerslund sogns skolevæsen, kirke og præstegård, vandmøller og fattigforsørgelse. Den flittige mand nåede altså at pløje sig igennem fem områder indenfor den lokale historie og producere en bog om hvert emne før sin død som 87-årig.

Til gavn for både ham selv og eftertiden.

Børkop Lokalhistoriske Arkiv holder til hos Børkop Bibliotek i Markant. Lige for tiden er der dog lukket grundet nedlukningen, men hvis planen holder, må både bibliotek og arkiv åbne igen 21. april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantens Folkeblad

Skoleelever fandt slikpapir i rå mængder, snus og to par underbukser: Efter 7,5 kilometer affaldsindsamling kunne cheeseburgeren nydes

Trekantens Folkeblad

Nyt fra Vejle Kommune

Annonce