Annonce
Turistavisen - DK

Flugt ventes at trække hundredtusinder til Oksbøl

Museumsdirektør Claus Kjeld Jensen i den ene af de gamle hospitalslænger, der siden krigen også har huset Oksbøl Vandrerhjem - og nu bliver til Danmarks første flygtningemuseum.Museumsleiter Claus Kjeld Jensen in einer der beiden ehemaligen Krankenhausflügel, die nach dem Krieg auch die Jugendherberge Oksbøl Vandrerhjem beherbergten – und in denen jetzt das erste Flüchtlingsmuseum Dänemarks entsteht. Foto: Yvonn Tittel
Vardemuseernes flagskib nummer to, Flugt, er under opførelse i resterne af Danmarks største flygtningelejr, hvor 35.000 tyske flygtninge i fem år udgjorde Danmarks femtestørste by.

Oksbøl: Den eneste grund til, at der er originale bygninger som udgangspunkt for Danmarks første flygtningemuseum er, at de militærnægtere, der brød Danmarks største flygtningelejr ned i halvtredserne, skulle bo et sted.

De kom til at bo i det tidligere hospital, som tyskerne byggede i 1941, og hvor sårede soldater fra østfronten blev sendt til.

Tyskerne byggede også selv resten af lejren, kaldte den ”Truppenübungsplatz Oksböl” og havde 10.000 mand og næsten 4.000 heste indkvarteret, mens Hitler stadig troede på sejr. Fra februar 1945 fik indbyggere i det østligste Tyskland, områder der dag ligger i Polen, endelig lov til at flygte. 250.000 af dem kom til Danmark, 35.000 endte i Oksbøl.

Annonce

Skal skabe debat

- Museet skal også være udgangspunkt for debat. Vi tilhører hverken noget parti eller nogen ngo, men vi fortæller historierne, både flygtningenes og modtagernes, for det er heller ikke uden omkostninger at tage imod så mange flygtninge, siger museumsdirektør Claus Kjeld Jensen.

35.000 tyske flygtninge boede her i den største tyske flygtningelejr i Danmark. Lejren var hegnet inde bag 8,5 kilometer pigtrådshegn.35.000 deutsche Flüchtlinge waren hier im größten Flüchtlingslager Dänemarks untergebracht. Das Lager war von einem 8,5 km langen Stacheldrahtzaun umgeben. Foto: Vardemuseerne

Det er anden gang, han står bag et museumsbyggeri i kaliberen over 100 millioner kroner. Tirpitz, der fyldte fire år i juni, har været virkelig godt besøgt med over 800.000 gæster, og et forsigtigt gæt er 100.000 gæster i Flugt, som flygtningemuseet hedder, fra det åbner i juni næste år – og året ud.

Annonce

Mindre budget

Det er samme arkitektgruppe, der står bag de to museer. BIG, Bjarke Ingels Group. Men Flugt bliver knap så dyrt at bygge og knap så stort.

AP Møller Fonden lagde alle 102 millioner kroner, som det kostede at bygge Tirpitz. Flugt bliver finansieret via mange bække små.

Flugt set oppefra - med de to tidligere hospitalslænger som museum, knyttet sammen af den elegante bue, der bliver katedral-agtig indenfor. Flugt von oben gesehen – mit den beiden ehemaligen Krankenhausflügeln als Museum, verbunden durch einen eleganten Bogen, dessen Innere etwas Kathedralenähnliches haben wird. Tegning: Vardemuseerne
Annonce

Tysk historie - som ofre

Museumsdirektøren tror, at undervisningsfaciliteterne i museet også vil tiltrække tyske skole- og gymnasieklasser, og han har aftalt samarbejde med byens vandrerhjem og idrætscenter om overnatningsfaciliteter.

- Det er jo i høj grad også en del af den tyske historie og en del, der ikke har fået meget opmærksomhed i Tyskland, fordi landet har fokus på ikke at glemme holocaust, men historien her er jo den om, at den tyske befolkning også var ofre i krigen, siger Claus Kjeld Jensen og fortsætter:

Buen, der bliver helt åben bag glas til siden ud mod græsplænen. Oprindelig skulle der også have været et opsigtsvækkende tårn ved museet, men det er sparet væk.Der Bogen wird zur Rasenseite hin vollständig verglast und somit ganz offen sein. Ursprünglich war am Museum auch ein markanter Turm geplant, auf den jedoch aus Kostengründen verzichtet wurde. Tegning: Vardemuseerne

- Dem, der kom her, var sejlet over Østersøen, og under de flugtforsøg skete verdens største skibskatastrofer. Vi kender alle historien om Titanic, der sank med 1600 mennesker om bord, men to af de tyske skibe, der blev sænket af russerne, havde omkring 10.000 mennesker ombord. Hver især.

Flugt bliver ikke kun om tyske flygtninge. Det bliver om alle flygtninge til Danmark igennem tiderne, hvilket sætter historierne om hver enkelt skæbne i relief, for der har aldrig været flere mennesker på flugt end lige nu.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce