Annonce
Turistavisen - DK

Kys den gratis udendørs kunst i Skjern-Tarm

”Et kys til byens gæster” var overskriften i Dagbladet dagen efter afsløringen af kunstværket ”Kysset” den 16. december 2005 i rundkørslen mellem Ringvejen og Holstebrovej. Piet Heins søn, Hugo Hein, deltog i afsløringen. Han sagde, at det havde været et stort arbejde for ingeniørerne, for det eneste, de havde at gå efter, var en lille model og nogle skitser fra midten af 1960’erne og nævnte, at skulpturen var den eneste af sin art i verden. Foto: Kaj Poulsgaard „Ein Kuss für die Besucher der Stadt“ – so lautete die Zeitungsüberschrift von Dagbladet am Tag nach der Enthüllung des Kunstwerks „Der Kuss“ am 16. Dezember 2005 im Kreisverkehr zwischen dem Ringvejen und dem Holstebrovej. Der Sohn von Piet Hein, Hugo Hein, nahm an der Enthüllung teil. Ihm zufolge haben die Ingenieure eine große Leistung vollbracht, denn als Vorlage hätten ihnen nur ein kleines Modell und einige Skizzen aus den 1960ern zur Verfügung gestanden. Zudem sei die Skulptur die einzige ihrer Art weltweit. Foto: Kaj Poulsgaard
Der er rige muligheder for at se kunst i det offentlige rum i Ringkøbing-Skjern Kommune. I denne artikel kigger vi på gratis kunst-oplevelser i skjern og Tarm.

Ringkøbing-Skjern: - Kunsten har den store fordel, at den kan flytte folk oppe i deres hoveder, og blandt andet føre til større rummelighed. Sådan siger Gunnar Thorup, der har været med til at forskønne Tarm.

Samtidig må man flytte sig rent fysisk for at opleve kunsten i det offentlige rum, og det er jo heller ikke så skidt. Derfor har Touristupdate kunst på programmet. I denne artikel viser vi eksempler fra Skjern og Tarm. På touristupdate.dk er der et kort med kunstværkerne plottet ind på, så du kan finde de korrekte koordinater, hvis du har din mobiltelefon med på tur. På kortet er der omtalt langt flere kunstværker, end der er plads til her i artiklen.

Kort om kunstnerne

Piet Hein:

Piet Hein voksede op i en veluddannet familie, hvor kunstnere og videnskabsmænd (blandt andre Niels Bohr) færdedes. Han gik på den kongelige svenske kunsthøjskole og læste også teoretisk fysik på Københavns Universitet.

Hans gruk er verdensberømte, men Piet Hein er også kendt for sine geometriske figurer superellipsen (superellipsebordet), superellipsoiden og superægget.

Piet Hein havde en vis tilknytning til Skjern, hvorfra hans superæg fra The Super Egg World Center solgtes til over 30 lande. "Ægproduktionen" var dengang et succesfuldt samarbejde mellem Piet Hein og Th. Skjøde Knudsen.

Jens Galschiøt:

Jens Galschiøt er en meget sammensat kunstner, der bevæger sig i krydsfeltet mellem installationskunst og Street Art med klare referencer til "social sculpture", Symbolisme og Art Nouveau. Jens Galschiøt arbejder primært med at bekæmpe verdens uretfærdigheder.

Jens Galschiøt er verdenskendt for flere aktioner. Her et meget lille udpluk: Ved klimatopmødet i København i 2009, opsatte Galschiøt "Survival of the Fattest", ved siden af "Den Lille Havfrue". "Min Indre Svinehund" er opsat mange steder i EU og "Skamstøtten" i Hongkong, Mexico og Brasilien.

Per Arnoldi:

Per Arnoldi er en autodidakt, verdensberømt, modernistisk kunstner. Han er især kendt for sine plakater og regnes for en af Danmarks vigtigste plakatkunstnere. Hans vidtspændende produktion strækker sig over mange medier fra maleri til skulptur. Derudover arbejder han som kunstnerisk rådgiver, senest i forbindelse med opførelsen af Operaen, hvor Arnoldi bl.a. har stået for design af logo og scenetæppe.

Hans gennembrud som professionel plakattegner kom med design af plakater for DSB i 1975. Han er kendt for et stramt og let genkendeligt form- og farvesprog. Som maler bruger Per Arnoldi altid grundfarverne (rød/gul/blå) på en bund af sort.

Det begynder med et kys

Sidste år udgav Skjern Udviklingsforum en bog om kunstværker og mindesten i det åbne rum i Skjern. Bogens tekster er skrevet af Elmo Flaskager og den indeholder intet mindre end 51 punkter. Når man samtidig ved, at Tarm også er kendt for kunst, og at begge byer er fyldt med dejlige grønne områder, er det bare med at tage traveskoene på - eller finde cyklen frem.

Vi begynder vores tur på Ringvejen i Skjern, hvor Piet Heins "kysset" byder velkommen til en by fyldt med skøn, gratis kunst, der skifter form og farve alt efter betragtningsvinkel og tiden på dagen.

Derefter kan turen passende gå forbi "En travl landmand" ved Kramp, "Håndboldspilleren" ved Kulturcentret og naturligvis "Superægget" på Ringvejen. Glem heller ikke skulpturparken ved Innovest, hvor der står en lang række skulpturer af kunstneren Palle Mernild.

Fra Innovest kan turen passende gå ned forbi Skolebyen, hvor der også står adskillige skulpturer, der vækker til eftertanke. Bemærk for eksempel kunstneren Ormar Tamms skulptur "Nutcracker" ved DHE.

Fra Skolebyen passer det rigtig fint at gå over Egon Søgaards bro, før kunst-turen går ind mod centrum.

Fra Egon Søgaards Bro slå vi et smut hen forbi det tidligere rådhus, hvor den skønne skulptur "Opus 83" spiller. Herfra besøges biblioteket, hvor "Høstmanden" står og samler neg, og hvor man også kan se en af de nyere "Black Stone", der eller mest findes i Den Grønne Korridor.

Nu er turen kommet til lige at sige goddag til Holger Danske, der sidder fint på sin egen plads, og måske skal stolen ved "Skjern-pigen" på banktorvet, også lige prøves.

Er der krudt i benene til en lille afstikker, så gå tilbage til en lille parkeringsplads mellem Nørregade og Nygårdsvej. Her står Karl Åge Rigets fine kunstværk "Tvedelt kasseskulptur", der er udført i poleret rustfrit stål.

Tilbage på Bredgade og stationen, er der masser af kunst at kigge på for eksempel "Vandkunsten", "Kulturtagene" og Posthussøjlen. Glem heller ikke "Masken" og "Vestjyllands navle" ved Tinghusvej, eller "Firkløverbænken" ved lægehuset.

Før vi for alvor sætter det lange ben foran og fortsætter kunst-turen i Tarm, slår vi lige et smut ud til Kong Hans Bro, hvor vi holder en lille improviseret tale om kunstens betydning i Naturens Rige fra "Prædikestol med højt til loftet".

Bøvl og stor fornøjelse

Nu, hvor vi er ude at se på kunst i det offentlige rum, tager vi lige Tarm med. Det giver rigtig god mening, for der er nemlig mange paralleller til både Skjern og Ringkøbing fra Tarm.

Tarm har for eksempel også et eksemplar af Per Arnoldis "Kulturtagene", og så står der rigtig mange skulpturer fra de årlige træsymposium-træf i Ringkøbing i Tarm, fordi Gunnar Thorup fra Tarm har været med til at arrangere træsymposium i ni år.

Byens mest kendte skulptur "Den dykkende dame" har også en solid relation til Ringkøbing, da kunstneren Jens Galschiøt har genbrugt bagdelen på "Den fede dame".

- Vi har stort set kun haft bøvl og udgifter ud af at forskønne Tarm, siger Magnus Koldby med et smil, når han mindes balladen om "Den dykkende dame", der blev modtaget med blandede følelser i Tarm.

- Men i dag er det mit indtryk, at langt de fleste er glade for skulpturen. Og alle kan jo se, at den trækker folk til byen. Vestjyder er jo nok bare helt generelt lidt skeptiske for det, der er nyt, "Og er det nu også nødvendigt med det der kunst". Men for mig at se betyder kunsten utroligt meget. Kunsten skaber positiv liv i byen, og giver alle noget pænt at se på. Og i dag kommer der faktisk tit nogen og roser os i Kunstforum 6880 for det, vi har fået op at stå, siger Magnus Koldby.

Kunst-turen i Tarm begynder naturligt med at se den store skulptur "Genius" i Rundkørslen mod Skjern. Derefter de fire sorte træskulpturer på Åboulevarden. Derefter kommer i hurtig rækkefølge "Farvandling", "Teatermasken", "Englekvinde ridder på havmandens ryg" og "Den dykkende dame".

Så er det vist blevet tid til en pause med kage fra bageren under "Kulturtagene". Her kan "genforeningsstenen" og "Venter på far" også nydes.

Men turen i Tarm er ikke helt slut. "Uglen" ved Seniorgården er nemlig også et besøg værd, og inden dagens lange kunst-gå-tur er slut, er det værd lige at lægge vejen ned forbi Parkallé 9, hvor Gunnar Thorup i sin private have har opstillet mange flotte træskulpturer, der er fuldt synlige fra vejen.

Tilbage er nu kun at sige rigtig god kunst-tur, og husk, at der også er gratis kunst i Hvide Sande, Videbæk, Lem og mange andre steder i Naturens Rige.

Kunstneren Palle Mernild har skabt figurerne ved Innovest. Skulpturerne er formet i sort kinesisk marmor og vejer omkring 800 kilo stykket. De har navne som "Den alsidige", "Den dygtige" "Den fremsynede", "Den energiske" og "Den produktive" - digt selv med. Foto: Kaj Poulsgaard Die Figuren bei Innovest sind von Palle Mernild. Jede der Skulpturen aus schwarzem chinesischem Marmor wiegt etwa 800 Kilo. Die Figuren tragen Namen wie „Der Vielseitige“, „Der Tüchtige“, „Der Weitblickende“, „Der Energische“ und „Der Produktive“ – dichten Sie selbst weiter. Foto: Kaj Poulsgaard

"Nutcracker" er skabt af kunstneren Ormar Tamm fra Tallin i Estland. Kunstværket står uden for Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern. Værket skal minde eleverne om, at det kræver viljestyrke at nå sine drømmes mål. Foto: Kaj Poulsgaard Der „Nutcracker“ wurde vom Künstler Ormar Tamm aus Tallin in Estland geschaffen. Das Kunstwerk befindet sich vor der Jugendinternatsschule Den danske Design- og Håndværksefterskole in Skjern. Das Werk soll die Schüler daran erinnern, dass man Willensstärke braucht, um sein Ziel zu erreichen. Foto: Kaj Poulsgaard
Egon Søgaards Bro og Den Grønne Korridor i Skjern er et besøg værd. De dekorerede glaspartier er skabt af Anna-Marie Møller efter et designoplæg ved arkitekt Bo Christensen. De ni afbildede fiskearter samt den smukke vandranunkel forekommer i Kirkeå. Foto: Kaj Poulsgaard Egon Søgaards Brücke und der Grüne Korridor in Skjern sind einen Besuch wert. Die verzierten Glasflächen wurden von Anna-Marie Møller nach einem Designentwurf des Architekten Bo Christensen geschaffen. Die neun abgebildeten Fischarten wie auch der schöne Wasser-Hahnenfuß sind alle im Fluss Kirkeå zu finden. Foto: Kaj Poulsgaard
Ideen til de 11 "Black Stone" i Skjern - hvoraf de 10 er placeret i "Den Grønne Korridor", har Skjern udviklingsforum hentet i Singapore. Stenen er tænkt som et element, der sætter fantasien i gang. Foto: Kaj Poulsgaard Die Idee für die 11 „Blackstone“-Werke in Skjern – von denen sich 10 im Grünen Korridor befinden – hat das Skjerner Entwicklungsforum aus Singapur mitgebracht. Der Gedanke hinter den Steinen besteht darin, die Fantasie anzuregen. Foto: Kaj Poulsgaard
Kunstværket her skabt af kunstneren Karl Åge Riget (1933 - 2001). Han navngav sjældent sine værker med begrundelsen: "Rendyrket abstraktion behøver ikke støtte af forklarende ord". Men under indvielsen blev skulpturen kaldt ”Tvedelt kasseskulptur” og den har den særlige egenskab, at man kan spille musik på den, idet klangen er forskellig alt efter, hvilken kasse man banker på. Foto: Kaj Poulsgaard Dieses Kunstwerk wurde von Karl Åge Riget (1933 – 2001) kreiert. Der Künstler hat seinen Werken nur selten einen Namen gegeben, mit der Begründung: „Pure Abstraktion bedarf keiner erklärenden Worte“. Bei der Enthüllung wurde das Werk jedoch als „Zweigeteilte Kastenskulptur“ bezeichnet, und das Besondere daran ist, dass man damit Musik machen kann, denn je nachdem, auf welchen Kasten man klopft, erzeugt die Skulptur einen anderen Klang. Foto: Kaj Poulsgaard
”Firkløverbænken” også kaldet ”Æresbænken” er opført i 1999. Den er designet af Frede Sørensen, udsmykket af Peter Henze og produceret af Dan-Intra og Randers Jernstøberi. Den er udsmykket med relieffer af kreaturer - i Skjern enge - eller stude, som gennem århundreder er blevet drevet sydover gennem Skjern. Foto: Kaj Poulsgaard Die „Kleeblatt-Bank“, auch „Ehrenbank“ genannt, wurde 1999 aufgestellt. Sie wurde von Frede Sørensen entworfen, von Peter Henze verziert und von Dan-Intra und der Eisengießerei Randers Jernstøberi produziert. Die Verzierung besteht aus kleinen Rindern bzw. Ochsen, wie sie mehrere Jahrhunderte lang auf dem Weg gen Süden durch Skjern getrieben wurden. Foto: Kaj Poulsgaard
Skulpturen ”Prædikestol med højt til loftet” er skabt af kunstner Bjørn Kromann-Andersen og står i Skjern enge ved Kong Hans’ Bro for enden af Petersmindevej. Den er fremstillet i cortenstål, der med tiden præges af en rustrød farve, som spiller smukt op til den græsgrønne farve i engene. Foto: Kaj Poulsgaard Die Skulptur „Kanzel unter hohem Himmel“ von Bjørn Kromann-Andersen befindet sich im Naturgebiet Skjern Enge an der Brücke Kong Hans’ Bro am Ende vom Petersmindevej. Sie wurde aus Cortenstahl gefertigt, der mit der Zeit eine rostrote Färbung annimmt, die mit dem Grasgrün der Wiesen ein schönes Farbenspiel erzeugt. Foto: Kaj Poulsgaard
"Den dykkende dame" er et værk udført af kunstneren Jens Galschiøt. Den blev opstillet i 2011, og fik megen omtale i Tarm. Enkelte synes, at den var meget provokerende. I dag er den meget anerkendt. Foto: Kaj Poulsgaard „Die tauchende Dame“ ist ein Werk des Künstlers Jens Galschiøt. Bei ihrer Enthüllung im Jahre 2011 hat sie in Tarm viel Aufsehen erregt. Einige fanden sie sehr provokant. Heute findet die Skulptur jedoch große Akzeptanz. Foto: Kaj Poulsgaard
Magnus Kolby ved en af de fire træskulpturer, der er opstillet på en tom byggegrund i Tarm. Skulpturen er skabt af Soheil Bastami og hedder "Jorden Brænder". Foto: Kaj Poulsgaard Magnus Kolby neben einer der vier Holzskulpturen, die an einem leeren Baugrundstück in Tarm aufgestellt wurden. Die Skulptur von Soheil Bastami heißt „Die Erde brennt“. Foto: Kaj Poulsgaard
Per Arnoldis "Kulturtagene" findes i både Skjern og Tarm. Her udgaven i Tarm. Foto: Kaj Poulsgaard Die „Kulturdächer“ von Per Arnoldi sind sowohl in Skjern als auch in Tarm zu finden. Hier ist die Tarm-Version zu sehen. Foto: Kaj Poulsgaard
I Gunnar Thorups have i Tarm, står der også disse to fantastiske figurer, der er skabt ved det årlige træsymposium i Ringkøbing. Foto: Kaj Poulsgaard In Gunnar Thorups Garten in Tarm stehen u. a. diese beiden fantastischen Figuren, die beim jährlichen Holzskulpturensymposium in Ringkøbing geschaffen wurden. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce