Henne Strand: Når han ser tilbage, er Jeppe Hjulstad sikker på, at Hans Beck Thomsen allerede havde tænkt Jeppe som sin afløser på Cafe Stranden, da Hans Beck Thomsen for ni år siden pludselig sad i restaurant Sillasens Hus i Varde, hvor Jeppe Hjulstad arbejdede.
- Jeg var den eneste på arbejde, og der var kun ham i restauranten. Jeg vidste jo godt, hvem han var, da han bestilte en kop te og sagde: ”Jeppe, er det ikke på tide, du kommer ud og får et rigtigt arbejde?”
Jeppe og cafeen
- Jeppe Hjulstad er 32 år. Han er udlært kok i 2008 og udlært tjener i 2010. Han er fra Oksbøl og bor i Esbjerg med hustru og barn.
- Han har været restaurantchef på Cafe Stranden i otte år.
- Cafeen har to kokkeelever, og den nye ejer har indført, at cafeen nu også har en tjenerelev.
I sin forgængers fodspor
Sådan blev det. Og 1. april, midt under corona-lukningen, overtog Jeppe Hjulstad caféen på den yderste klit i Henne Strand.
Jeppe Hjulstad havde aldrig før mødt Hans Beck Thomsen, den dag for ni år siden. Men han var trådt i hans fodspor. Sådan at forstå, at det var på Henne Kirkeby Kro, Jeppe Hjulstad i 2008 kom i lære som tjener, to år efter Hans Beck Thomsen havde solgt for at kaste sig over Café Stranden.
- Jeg havde ingen intentioner om at være tjener. Jeg vidste bare, at Henne Kirkeby Kro var et sindsygt godt sted at være, så jeg kunne ikke sige nej. Det var et once in a lifetime-tilbud, siger Jeppe Hjulstad.
Tjeneruddannelse blev afgørende
Han var lige blevet kok, da han gik i gang som tjener. I dag er han lykkelig for, at han har begge uddannelser.
- Man får en helt anden forståelse, når man ser tingene fra begge sider. Én ting er, når man står som kok og råber efter tjeneren. Når man har prøvet begge sider, ser man tingene højere oppe fra. Er du tosset? Det er dét, der gør mig til det, jeg er i dag.
Var du blevet restaurantsejer uden?
- Det tror jeg ikke.
Kickstart og en ny gnist
Faktisk er der flere tilfældigheder involveret i, at Jeppe Hjulstad nu er indehaver af Café Stranden. Blandt andet et møde med kokken fra Restaurant Herregårdskælderen i Brørup, Preben Madsen.
- Preben blev køkkenchef det sidste halve år af min læretid som kok, hvor Hotel Hjerting gennemgik en stor forandring. Det var et kulturchok. Før Preben brugte vi halvfabrikata, men da jeg spurgte, hvorfor vi ikke havde fået mere majonæse hjem, lød svaret, at nu lavede vi den selv.
- Det kickstartede mig og tændte gnisten igen.
Opringning som lyn fra klar himmel
Det er ikke sket igen. Café Stranden laver al mad fra bunden, og med en rivende udvikling i de ni år, Jeppe Hjulstad har været restaurantchef, var der ingen tvivl, da Hans Beck Thomsen ringede i december.
- Vi har kastet kommentarer til hinanden om det i ni år, men aldrig talt for alvor. Hans er ægte vestjyde. Han siger ikke så meget og holder kortene tæt ind til kroppen, så jeg blev fanget lidt på sengekanten, da han ringede og spurgte, om jeg og min kone ville med til møde med revisoren om generationsskifte, siger Jeppe Hjulstad.