Annonce
Turistavisen - DK

Vinni arbejder i et ton fedtsten ad gangen

Fedsstensskulpturerne med huller i midten er en serie med titlen Fra den anden side. En opfordring fra Vinni Bakkensen til at reflektere og se tingene fra flere sider for at skabe sig et mere nuanceret verdensbillede. Foto: Tatjana Johnsson
Hun er selvstændig kunstner og indehaver af Galleri V i landområdet Dyreby ikke langt fra Henne Stationsby, hvor hun arbejder i glas, fedtsten og malerier.
Annonce

Dyreby: 48-årige Vinni Bakkensen er indehaver af Galleri V, der har fem års jubilæum til februar. Galleriet holder til i den gamle lade på gården, hvor hun bor med sin vestjyske mand Johnny, der er projektleder i Esbjerg.

- Jeg er oprindelig pædagoguddannet, men jeg har altid været optaget af kunsten ved siden af. Jeg elsker at fortælle historier i materialerne, jeg arbejder med; glas, akryl på lærred og fedtsten, fortæller hun.

Vinni Bakkensen holder til i sit Galleri V i Dyreby. I den nyrenoverede lade har hun også sit værksted og afholder workshops i fedsten, når corona giver mulighed for det. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Blød sten

Fedtsten er en blød stenart, som kan bearbejdes med knive, file, save og lignende værktøj. Stenen får en blank overflade, når den poleres med vandslibepapir.

- Jeg afholder workshops med fedtsten her i foråret og sommeren og har fundet en god fedtstensleverandør i Holland, der selv er i Zimbabwe og lede stenene frem. Hvilket sikrer, at der er gode arbejdsvilkår, og at der ikke er børnearbejde involveret i disse afrikanske stenbrud, siger Vinni Bakkensen.

Når Vinni bestiller fedtsten hjem, er det i store portioner, faktisk et ton ad gangen.

- Fornyelig var der en geolog der købte en af mine skulpturer i fedtsten, og spurgte om stenen var asbest testet. Det kan nemlig lagre sig naturligt i fedtsten, og det er ikke sundt at være i nærheden af. Derfor blev fedtsten forbudt til brug i skoleundervisningen i 1980'erne. Min hollandske leverandør måler også på asbest.

Annonce

Skulpturarbejde i stedet for læserbrev

Der er mange følelser, der kommer til udtryk i arbejdet med kunsten.

- Når jeg bliver forarget over noget i samfundet eller fortvivlet, går jeg ikke ind og skriver et læsebrev, så går jeg her ud i galleriet og arbejder på en skulptur. Kunsten taler til mig og omvendt, siger Vinni Bakkensen, der tænker meget over, hvorfor hun gør, hvad hun gør med den enkelte kunstserie i forhold til udtryk.

Vinni Bakkensen lever af sin kunst, og hun er opmærksom på at være om sig ved at engagere sig i forskellige netværk for selvstændige.

- Jeg synes, det er et privilegium at kunne få lov til at leve som kunstner. Vi er nok også så mange kunstnere her på Vestkysten, fordi huspriserne er billigere end så mange andre steder. Og så er vi jo heldige, at her er mange turister i området året rundt, der gerne kører efter et galleribesøg, siger hun.

Selv synes Vinni ikke, at hun bor langt ude på landet i Dyreby. Et område med 11 gårde et par kilometer udenfor Henne Stationsby.

- Vi har da eget trinbræt til Newlgrisen. Faktisk er Hamborg kun to skift væk, siger Vinni Bakkensen smilende.

Multikunstner er ikke en forkert betegnelse på Vinni Bakkensen, der arbejder på lærred og i glas og fedtsten. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Inspirationen

Vinni og Johnny har aldrig fået børn.

- Mine kunstværker er mine børn, siger hun.

Inspirationen til multikunstnerens gøren og laden er ikke til at overse.

- Jeg er inspireret af naturen og går lange ture dagligt og nyder og sanser den.

Fedtsten er en blød stenform, der er forholdsvis nem at skulpturere. Foto: Tatjana Johnsson
Magt, ansvar, tillid, mystik og kærlighed er bare nogle af de ord, der symboliserer Vinni Bakkensens fedstenserie Nøgler. Foto: Tatjana Johnsson
Yndefulde glasmagneter i Galleri V til for eksempel køleskabet. Udført i alle regnbuens farver. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Turistavisen - DK

Mød vikingerne hele sommeren på Bork Vikingehavn. Her er der masser af plads til nye oplevelser, så tag familien med tilbage til vikingetiden og bliv en del af den levende historie.

Mest læste

Seneste nyt

Annonce