Annonce
Ugeavisen Faaborg

Bachs orgelkoraler i Brahetrolleborg

Ian Heilmann spiller Bachs koral ved næste orgelmatiné. Privatfoto
Annonce

Korinth: Lørdag den 25. januar fortsætter organist Ian Heilmann rækken af orgelmatinéer i Brahetrolleborg kirke med barokgiganten J.S. Bach på programmet. Centralt i rækken står Bachs såkaldte ”Atten koraler”, en cyklus af store og kunstfærdige orgelkoraler.

En orgelkoral er et stykke orgelmusik komponeret over en salmemelodi (en koral). I reformationens kølvand blev der i den lutherske kirke i Tyskland skrevet mange nye salmer, på enten gamle eller nye melodier. Og med dem blev der komponeret orgelkoraler, en kunst som Joh. Seb. Bach bragte til et absolut højdepunkt, hvad angår diversitet af satstyper og kunstnerisk fantasi. ”Atten koraler” betragtes af mange som kronen på værket i denne genre.

På denne lørdag spiller Ian Heilmann tre indbyrdes vidt forskellige orgelkoraler fra samlingen, bl.a. en trio-sats over salmen ”Aleneste Gud i Himmerig”, den koral, som Bach skrev flest bearbejdelser over.

Ud over disse tre orgelkoraler skal deltagerne høre et af Bachs såkaldte frie værker, nemlig Præludium og Fuga i C-dur, BWV 547. Det er et værk fra hans modne periode i 1740´erne. Præludiet har nærmest ”swing” med sin dansante 9/8-takt, og fugaen er et sandt mesterværk i kontrapunktisk kunst, lyder det fra arrangøren.

Matinéen varer ca. en halv time, og der er gratis adgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

El-biler kan redde liv

Ugeavisen Faaborg

Konfirmationer uge 33

Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 33

Ugeavisen Faaborg

Kom til KOL-kor i Faaborg

Annonce