Annonce
Ugeavisen Faaborg

De har fundet det perfekte skelet

Olivia Hodge fra USA og danske Rikke Dahl Olsen har gravet det hidtil mest perfekte skelet op, som muligvis bliver "mønster-skelettet", når det hele er overstået. Foto: Palle Søby

For andet år kører Øhavsmuseet og Syddansk Universitet en feltskole ved Haagerup, hvor en flok studerende graver skeletter op fra Middelalderen. Blandt andet har de fundet et nærmest perfekt bevaret skelet.

Annonce

Haagerup: 20-årige Olivia Hodge fra USA og 22-årige Rikke Dahl Olsen fra Danmark ligger på knæ og graver i jorden på en mark uden for Haagerup.

Imellem dem i jorden ser man kraniet og knoglerne af et menneske. De ved endnu ikke, om det er en mand eller en kvinde. Men det er en yngre voksen person, begravet på den ødekirkegård, der lå på stedet i Middelalderen, for over 500 år siden. Ødekirkegården eksisterede i cirka 400 år fra omkring år 1100 til et stykke ind i 1500-tallet.

- Det er det mest perfekt bevarede skelet, vi endnu har fundet, så det kan sagtens være, at det ligesom bliver mønster-skelet for hele udgravningen, siger Dorthe Dangvard Pedersen fra Antropologisk Afdeling ved Retsmedicinsk Institut på Odense Universitet.

Sammen med Øhavsmuseet i Faaborg står hun for den feltskole, som for andet år kører på marken ved Haagerup.

- Man kan sige, at vi fortsætter, hvor vi slap sidste år. I udgravningsfeltet er der en masse huller, vi ikke nåede sidste år. Dem skal vi have fat i, og så skal vi til bunds de steder, vi gravede sidste år. For skeletterne ligger i flere lag, fortæller Dorthe Dangvard Pedersen.

- Det er en ansøgning til mange millioner, hvis vi skal grave alle 4000 skeletter op, siger Dorthe Dangvard Pedersen fra Syddansk Universitet, der igen i år står for feltskolen sammen med Øhavsmuseet. Foto: Palle Søby
Annonce

Projekt til mange millioner

Det store mål er at grave hele ødekirkegården op. Men der er meget lang vej endnu.

- Sidste år nåede vi 42 grave med i alt godt 80 individer. I år når vi måske at finde yderligere 50 skeletter. Men vi anslår, at der ligger omkring 4000 mennesker begravet på ødekirkegården, så det er et kæmpe projekt til mange millioner. Det er en meget stor ansøgning, som vi skal ud og søge om penge til. Og det vil være et projekt, der ikke bare handler om stedet her, men om hele området med Brahetrolleborg og Arreskov og så videre. Vi vurderer ud fra skeletterne, at det har været et ret rigt område, forklarer Dorthe Dangvard Pedersen.

Sidste år deltog 16 unge studerende fra USA og Canada. I år er der ni studerende: En fra Danmark, en fra Polen og syv fra USA (hvoraf en stammer fra Japan og en fra Kina).

Økonomisk hviler feltskolen i sig selv, idet de studerende hver betaler 18.000 kroner for den fem uger lange feltskole.

Først er de en uge på Syddansk Universitet, dernæst tre uger i udgravningsfeltet ved Haagerup og så igen en uge på universitetet, hvor de skal rense og analysere skeletterne, de har fundet.

Dette års udgravninger ved Haagerup slutter på torsdag.

Skelettet af et cirka treårigt barn, begravet på ødekirkegården for over 500 år siden. Foto: Palle Søby
Annonce

Lyngvild får sit daglige quickfix

Udgravningsfeltet er næsten blevet et helt tilløbsstykke. Skolerne og gymnasierne i Faaborg-Midtfyn har fået invitation til at besøge stedet, og 15 skoleklasser har booket sig ind i løbet af de tre uger, hvor der graves. Således er 5. klasse fra Broby Friskole i gang med at få alt at vide om gamle skeletter, da avisen besøger udgravningerne, og eleverne får også selv lov til at prøve at grave lidt i jordbunkerne.

Landmand Lars Hansen, der ejer marken, hvor udgravningerne foregår, kigger forbi hver dag, og det samme gør en af de nærmeste naboer, Jim Lyngvild, der næsten kan kigge fra Ravnsborg over til udgravningsfeltet.

- Skeletter er jo i sig selv vanvittig spændende, og det er jo det daglige arkæologiske quickfix at komme herud og mærke stemningen og opleve, hvor fantastiske vores arkæologer er til at formidle og fortælle om det her magiske sted. Det er jo unikt, at vi har et sted, hvor de døde ligger lige under jordoverfladen. Det er en tidsmaskine på 500 år, som man bare lige skræller et lag af, og så kan man se, at her ligger mennesker. Det er jo vores forfædre, som har givet os det her fantastiske sted at bo, og det er magisk, at det er historie foldet ud 1:1 lige her, hvor vi står, siger en begejstret Jim Lyngvild.

Han har denne dag har taget to venner med, Mariakaisa Bruun og Pia Busk, to clairvoyante kvinder, som vil forsøge at hente ny inspiration gennem de gamle skeletter, som nu dukker op af jorden.

Det hidtil mest perfekt bevarede skelet ender måske med at blive "foregangs-skelet" for alle de andre skeletter, der bliver gravet op. Foto: Palle Søby
Franzine Margolis fra USA i gang med endnu et skelet i udgravningen. Foto: Palle Søby
Olivia Hodge og Rikke Dahl Olsen i gang med "det perfekte skelet". Foto: Palle Søby
Olivia Hodge fra USA (t.v.) og danske Rikke Dahl Olsen (t.h.) sammen med feltskolens leder, Dorthe Dangvard Pedersen fra Syddansk Universitet. Foto: Palle Søby
Så perfekt kan et kranium se ud efter at have ligger i jorden i 500 år. Foto: Palle Søby
Jorden er tør og hård, så det kan være nødvendigt at pøse lidt vand på indimellem. Foto: Palle Søby
Et cirka treårigt barn. Foto: Palle Søby
Det hidtil mest perfekte skelet. Foto: Palle Søby
Det er pillearbejde, og det er fysisk hårdt at ligge på knæ i ugevis. Foto: Palle Søby
Knoglen fra en arm kommer til syne. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Gudstjenester

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Annonce