Annonce
Ugeavisen Faaborg

Der er som regel to ofre, når en mand får prostatakræft

Livet blev ikke, hvad Gunild Hansen havde forestillet sig, da hun gik på efterløn for halvandet år siden. Et halvt år senere fik hendes mand konstateret prostatakræft, og med ét var hele deres tilværelse vendt fuldstændig op og ned. Foto: Palle Søby
Gunild Hansen, tidligere afdelingsleder på Bøgebjergskolen i Vester Aaby, er med i en gruppe for kvinder, hvis mænd er blevet ramt af prostatakræft. Nu laver gruppen en række arrangementer i kystbyerne. Det første bliver en "walk and talk" i Faaborg torsdag 30. januar, hvor alle kvinder i samme situation er velkomne.
Annonce

Faaborg: Da Gunild Hansen i oktober 2018 gik på efterløn efter 15 år som afdelingsleder på Bøgebjergskolen i Vester Aaby, så hun frem til, at hun nu skulle hygge sig med at synge i kor, rejse og være rejseleder og samtidig have mere tid til sine tre voksne børn, fire børnebørn og sin mand, Søren Bøje.

Sådan kom det ikke til at gå. Få måneder senere viste det sig, at Søren Bøje var hårdt ramt af prostatakræft. Med ét var deres liv vendt fuldstændig op og ned.

- Det er en bombe i ens liv at få sådan en diagnose, både fordi det har så mange konsekvenser for ens liv nu og for ens fremtid. Lige meget hvad man finder ud af, har behandlingerne rigtig mange bivirkninger og rigtig mange konsekvenser. Lige meget hvad man gør, er man berørt af de to store i’er: impotens og inkontinens. Det er en midlertidig eller varig følge af de fleste behandlinger, siger Gunild Hansen.

- Prostatakræft er ofte undervurderet, blandt andet fordi det er belagt med en masse tabuer. Men der er lige så mange mænd, der får prostatakræft, som der er kvinder, der får brystkræft. Der bliver opdaget cirka 4500 tilfælde om året. Dermed er der også 4500 partnere og familier, der er ramt. Der er næsten altid to ofre, når en mand får prostatakræft, fremhæver Gunild Hansen.

Walk and talk i Faaborg

Kvindegruppen under Prostatakræftforeningen Propa tæller cirka 10 kvinder, som mødes fire gange om året hos Kræftens Bekæmpelse i Odense.

Nu laver gruppen en række arrangementer i kystbyerne for at komme i kontakt med flere kvinder, hvis mænd er blevet ramt af prostatakræft.

Første arrangement er en walk and talk rundt om Sundsøen i Faaborg torsdag 30. januar klokken 13. Mødestedet er ved svømmehallen. Bagefter serverer Huset på Færgevej 2 kaffe til alle.

Senere følger lignende arrangementer i Middelfart, Nyborg og Vester Skerninge.

Hvis man vil have yderligere oplysninger, er man velkommen til at ringe til Gunild Hansen på telefon 53 81 04 60.

Hun er 64 år ligesom sin mand, Søren Bøje. De flyttede sammen, da de var 20 og har de seneste 39 år boet i hus i Svanninge.

Hvis man vil vide mere om prostatakræft, kan man gå ind på Prostatakræftforeningens hjemmeside, www.propa.dk. Her findes en nylig udgivet prostataguide, hvor der også er et afsnit, der handler om at være pårørende til en, der er ramt af prostatakræft.

Annonce

Brug for at møde andre

Hun er en af de kvinder, der har overskud. Dels overskud til selv at søge hjælp, dels overskud til at hjælpe andre. Da hendes mand blev ramt, opsøgte hun en kvindegruppe under Prostatakræftforeningen Propa. Gruppen mødes fire gange om året hos Kræftens Bekæmpelse i Odense.

- Man har selvfølgelig meget brug for hinanden som par i en situation, hvor man står med fuldstændig ændrede livsvilkår. Men man har også brug for noget andet. Man har brug for folk i samme situation, og det er så her, den kvindegruppe kommer ind i billedet. I den flok snakker vi om ting, som vi ikke snakker med andre om. Ud over at blive udsat for forfærdelige behandlinger med mange bivirkninger er det også noget, der påvirker ens fremtidsudsigter og ikke mindst kontrollen over eget liv.

- Vi er cirka 10 kvinder, der kommer i gruppen, men der må jo være mange flere, der bliver ramt, og som måske ikke har overskud til at køre til Odense. Derfor trækker vi nu ud og laver nogle arrangementer i kystbyerne. Det første bliver i Faaborg torsdag 30. januar klokken 13, hvor vi mødes foran svømmehallen, og så laver vi en "walk and talk" rundt om Sundsøen. Her vil vi opfordre folk til at komme, hvis de har lyst til at møde andre i samme situation, fortæller Gunild Hansen.

Efter turen serverer Huset på Færgevej 2 kaffe til alle.

Annonce

Ingen skal stå alene

- Mange mænd lukker sig inde i sig selv, og det kan betyde, at partneren kan blive ensom. Så midt i al frygten for fremtiden står der en ensom kvinde. Men ingen skal stå alene med kræft. Det er Kræftens Bekæmpelses motto, og det er også derfor, vi gør det her. Man skal ikke stå alene, og i kvindegruppen kan man mødes med andre i samme situation, man kan sparre og hælde vand ud af ørerne. Man finder et nyt fællesskab i det og giver hinanden tips til, hvordan man håndterer alle de udfordringer, der er ved pludselig at være en familie ramt af kræft. Man kan inspirere til hjælp, psykologbistand og så videre. Der er mange tilbud, men man skal også have kendskab til dem og overskud til at opsøge dem. Der er må være masser af kvinder i Faaborg, som er ramt på samme måde, men vi har bare ikke kontakt til dem, siger Gunild Hansen.

- Men det er ikke kun sørgeligt det hele. Vi kan også grine i gruppen. Det er meget befriende, fordi vi står i samme situation og oplever de samme ofte groteske ting.

Ingen skal stå alene med prostatakræft. Det er budskabet i den kvindegruppe, som Gunild Hansen er med i. Nu laver gruppen en walk and talk rundt om Sundsøen for kvinder, hvis mænd er ramt af prostatakræft. Foto: Palle Søby
Mødestedet er lige her ved svømmehallen, når Gunild Hansen og hendes kvindegruppe arrangerer walk and talk rundt om Sundsøen torsdag 30. januar klokken 13. Bagefter er der kaffe i Huset på Færgevej. Foto: Palle Søby
- Det er en bombe i ens liv at få sådan en diagnose, både fordi det har så mange konsekvenser for ens liv nu og for ens fremtid, siger 64-årige Gunild Hansen fra Svanninge. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce