Annonce
Ugeavisen Faaborg

Efter oprydning i kælderen: Betina laver nu ikke andet end at hjælpe familier i nød

Betina Lund fra Nr. Broby laver i dag ikke andet end at hjælpe trængte familier med at skaffe mad og andre ting, som de akut står og mangler. Foto: Sandra Goldek
Da Betina Lund en decemberdag i 2018 gik i gang med at rydde op i sin kælder, fik hun tanken, at tingene, som ellers skulle smides ud, kunne gøre gavn hos nogle, hvor pengene var små. Det blev startskuddet til Facebookgruppen "Lysglimt", som i dag har over 1200 medlemmer.

Nr. Broby: 6. december 2018 gik 54-årige Betina Lund i gang med at muge ud i sin kælder. Hun fik skrabet mange ting sammen, som egentlig burde sælges, men hun var træt af, at folk var så penible med brugte ting. Derfor oprettede hun en gruppe på Facebook og lagde tingene op til gratis afhentning.

Gruppen startede med at hedde "Midtfynshjælp", men den bredte sig hurtigt til store dele af Fyn, og derfor ændrede Betina Lund navnet til "Lysglimt".

Medlemmerne begyndte selv at lægge gratis ting op på gruppen, mens andre søgte efter stort som småt.

Annonce

Nogle skrev privatbeskeder til Betina Lund, fordi de følte sig flove over at bede om hjælp til helt basale ting som mad, bleer og tøj, som de ikke havde råd til at købe. Mange af dem havde små børn. Børn som ofte manglede et varmt måltid mad og nyt tøj, og det ramte Betina Lund lige i hjertet.

Hun bad derfor om hjælp til familierne inde på Lysglimt. Pludselig strømmede det ind med beskeder fra folk, som ville donere mad, tøj og andre ting, som de havde i overskud.

Har et stort hjælpegen

Betina Lund kørte taxa i 10 år. Et job, hun var rigtig glad for. Som taxachauffør mødte hun alverdens mennesker og oplevede samfundet på godt og ondt.

Desværre satte en slem diskusprolaps i 2001 en stopper for, at Betina Lund kunne fortsætte med at køre taxa. Siden da har hun været førtidspensionist og haft forskellige skånejobs, men hun manglede noget, som hun virkelig gik op i.

Og her ændrede Lysglimt hele hendes tilværelse. Fra hun står op om morgenen, til hun går i seng om aftenen, er hun løbende i kontakt med folk fra gruppen. Betina Lunds opgave består i at indsamle ting, især mad, og få det kørt ud til de familier, som har efterspurgt det. Hun bruger derfor mange timer i bilen.

Efterspørgslen har været så stor, at Betina Lund var nødt til at få hjælp til nogle opgaver. Hun får nu hjælp fra to kvinder, som frivilligt giver en hånd med.


Jeg har oplevet nogle ting, som næsten er for triste at se. Det kan for eksempel være familier, som har levet af havregrød i 14 dage, fordi de ikke havde råd til andet.

Betina Lund


Betina Lund har indrettet to rum i sin kælder med stålreoler langs væggene, som udelukkende er til donationer fra folk. Hun har fået indleveret gryder og pander, sækkevis af bamser, helt nye lamper, makeup, husholdningsapparater, kassevis af legetøj og alle mulige andre ting, som folk har doneret. Tingene skal nu skabe glæde hos nogle andre.

I kælderen har Betina indrettet to lagerrum til donationer. Foto: Sandra Goldek
Legetøjet giver Betina Lund til børn fra familier med en stram økonomi. Foto: Sandra Goldek

Lysglimt er blevet Betina Lunds hjertebarn, og hun kan i dag ikke forestille sig en hverdag, hvor hun ikke skulle hjælpe familier, når de har allermest brug for det.

- Jeg har oplevet nogle ting, som næsten er for triste at se. Det kan for eksempel være familier, som har levet af havregrød i 14 dage, fordi de ikke havde råd til andet.

Det betyder derfor meget for folk, når Betina kommer ud med fornødenheder til dem.

- De er simpelthen så taknemmelige for, at der er nogen, som kommer dem til undsætning. Jeg får ofte et kæmpe kram, og nogle begynder også at græde, fordi de bliver så ovenud lykkelige for hjælpen, fortæller Betina Lund.

Det er ikke kun materiel hjælp, Betina Lund sørger for. Sidste sommer købte hun telte og sovegrej, så familier med børn kunne låne det og køre ud i naturen og få en oplevelse ud af det. Hun har også skaffet billetter til Odense Zoo og Jernbanemuseet, som hun udloddede til familier, som ikke har pengene til at komme på tur.

Annonce

Ikke et bistandskontor

Det er desværre bare ikke alle, som er ærlige, må Betina Lund indrømme. Et par gange har hun smidt enkeltpersoner ud af gruppen, fordi de enten har løjet sig til hjælp eller har hamstret.

- Gruppen er ikke et bistandskontor, og det er ikke meningen, at vi skal fylde fryseren op hos andre i den næstkommende måned.  Gruppen er en hjælp til folk, hvis lokummet virkelig brænder. Min line er lang, men hvis jeg opdager, at folk har løjet sig til hjælp, så sender jeg dem ud af gruppen med 200 km/t, uddyber Betina Lund.

Efterhånden er der en del gengangere i gruppen, som Betina har hjulpet, og hun kender derfor mange af de familier, som oprigtigt har brug for hjælp.

Annonce

Blev nomineret til Årets Ildsjæl

Betinas store arbejde er ikke gået ubemærket hen. Hun blev nemlig nomineret til Årets Ildsjæl af en bekendt, som havde bidt mærke i Betinas store passion for at hjælpe andre.

- Jeg blev da glad og stolt. Det viser, at jeg er værdsat, og det betyder enormt meget for mig, siger Betina Lund.

Selvom hun ikke gik videre i konkurrencen, har det stadig haft stor betydning for hende at blive nomineret, og det har givet hende ekstra blod på tanden.

- Jeg vil blive ved med at gøre så meget, jeg kan for at hjælpe andre. Uanset om det er min familie eller andre, så kan de regne med, at jeg står klar til at hjælpe, siger Betina Lund.

Blå bog

Betina Lund bor i Nr. Broby sammen med manden Preben. Kommer oprindeligt fra Odense.

Har tre børn. To piger på 29 og 25 år og en dreng på 17. Den sidste bor stadig hjemme.

Har kørt taxa i 10 år, hvoraf de 3 år var i eget firma.

Er kvinden bag Facebookgruppen "Lysglimt", som blev lavet i 2018. I gruppen donerer folk mad og andre ting til familier og enlige, som ikke har råd. Betina administrerer gruppen samt kører ud for at hente og bringe ting.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Blum & Haugaard klar med første koncert efter ufrivillig coronapause: - At dele musikken med publikum er en forudsætning for vores musik og liv

Annonce