Annonce
Ugeavisen Faaborg

Et kig i arkivet: Jens Nielsens Maskinfabrik/Damas leverede anlæg til hele verden

Tegning af huset i 1874, hvor Jens og Maren flyttede til nuværende adresse Strandvejen 70. Arkivfoto
Vester Aaby Sogns Folkemindesamling zoomer ind på byens store arbejdsplads, som flyttede i 2019.

Vester Aaby: Med vemod var lukningen af Jens Nielsens Maskinfabrik/ Damas med udgangen af 2019 et endeligt farvel til produktion af rensemaskiner i Vester Aaby efter 156 års virke.

Fra i begyndelsen af 1950'erne har der været skiftende navne tilknyttet fabrikken. Den endelige lukning og flytning til Odense og Sæby var som fabrikken Skjold, det seneste navn på virksomheden.

Produktion af rensemaskiner har hele tiden været den røde tråd, der kendetegnede fabrikken helt tilbage til fabrikkens start.

Annonce

Renseteknikkens udvikling har været ganske enorm. De mange forskellige behov fra kunderne med at få sorteret med sold og sier, såsom korn, frø, ja alt, hvad der kunne skilles og findeles og transporteret rundt ved hjælp af luft til bestemmelsessteder. Det være sig store som små anlæg.

I hele verden har der været solgt anlæg ved hjælp af dygtige sælgere og et virkeligt godt produkt.

Alt dette har kunnet lade sig gøre igennem tiderne, fordi der blev født en dreng i Vester Skerninge i 1842. Det var iflg. Vester Skerninge kirkebog husmand og tømrermand Niels Jensen og hustru Bodil Marie Hansdatter, der havde fået en søn den 23. oktober 1842 og døbte ham Jens Nielsen.

Let ved at bruge hænderne

Niels Jensen havde foruden at bygge huse også fremstillet enkelte rensemaskiner på en primitiv måde ved hjælp af kasteskovl og håndsold. Man kastede med skovlen kornet i en stor bue, hvorved det tungere korn lagde sig for sig selv længst borte, medens avner blev liggende nærmest. En yderligere rensning kunne foretages med et håndsold, der bestod af et gennemhullet skind udspændt på en træramme.

Som dreng viste Jens Nielsen sig at have let ved at bruge sine hænder og fik tidligt sin egen høvlebænk på faderens værksted. Her fremstillede han mange forskellige brugsting, som han solgte. Han var meget flittig i sin skole, og han fik af læreren lov til at gå i skole hver dag og ikke som andre børn kun hver anden dag. Han ville lære at skrive og regne godt. Efter skoletiden kom han i lære hos faderen, og længe varede det ikke, før der blev lagt mærke til ham.

Kun 20 år gammel måtte han overtage forretningen, da faderen på grund af alder ikke kunne betjene sin tømrerforretning mere. Jens Nielsen blev da ved med at bygge huse, og ved et sådant arbejde lærte han en pige at kende. Det var Maren Jørgensen fra Vester Aaby, der senere blev hans hustru og en trofast medarbejder.

Annonce

Rensemaskiner blev levevej

I 1867 fik han sit første patent på en kaste- og rensemaskine, som blev udstillet i 1868 i København. Han modtog som et synligt bevis et brev, der gav ham eneretsbevilling.

Tømrerarbejdet måtte efterhånden opgives og rensemaskiner blev nu en levevej.


Gaven fra Jens Nielsens Maskinfabrik A/S - granitsoklen med soluret på - får sin endelige hædersplads midt i byen som et minde om, at Damas-fabrikken var byens store arbejdsplads engang.

Fra artiklen


Jens og Maren blev gift den 30. april 1874, og de flyttede til Marens fødehjem på den nuværende adresse Strandvejen 70 i Vester Aaby. Der var fire tønder land jord til huset. Han opførte samme år et nyt stort værksted.

Som den første her i landet byggede han en lille tærskemaskine med kuglelejer til håndkraft. Det var beregnet til husmændene. Det var før den elektriske kraft var almindelig udbredt. Det var sikkert en god hjælp til rensning af deres afgrøde.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

Han lavede også små selvrensende tærskeværker, der ikke var større, end de let kunne anskaffes på de mindre gårde, hvad man hidtil ikke havde troet var muligt. Man mente, at den slags maskiner kun kunne bruges til de større ejendomme. Det må have været Jens Nielsens anskuelse, at også de små skulle hjælpes. Han vidste jo, hvordan det var. Han kom selv fra små kår.

Flere og flere nye maskintyper kom til deriblandt frørensemaskiner, da frøavlen efterhånden havde taget et stort opsving. Det viste sig, at han også kunne lave maskiner til store virksomheder. Hans maskiner var ofte nye konstruktioner og forsynet med patenterede anordninger til de store firmaer over hele landet. Han leverede nu også maskiner til Norge, Sverige, Finland, Rusland, Tyskland, Østrig, England, Portogal og mange flere.

I 1911 overlod han sit livsværk til børnene Bodil, Niels og Marius Johan.

Annonce

Solur kan ses i Vester Aaby

I 1963 på 100 års-dagen den 15. september for fabrikkens start, blev der afholdt en stor fest for alle ansatte. Blandt gaverne havde funktionærer og arbejdere foræret fabrikken et solur på en granitsokkel med en inskription på.

Ved nedlæggelsen af Jenni Komfurfabrikken i 1980'erne fik Folkemindesamlingen foræret mange arkivalier til bevarelse, der til enhver tid kan ses på arkivet og også registrerede oplysninger findes på arkiv.dk. Nogle ting helt tilbage til fabrikkens start.

Soluret på soklen lige efter rensning og ny maling ved en renoveringen. Privatfoto

Inden fabrikken lukkede ned fik, vi i november 2019 igen foræret mange forskellige ting, kataloger, fotos, regnskabsbøger, protokoller og andet igennem de mange år. Det allersidste var en foræring af jubilæumsgaven soluret på granitsoklen. En foræring til byens borgere som et minde for eftertiden. Mange fædre, bedste- og oldefædre har arbejdet på Jens Nielsens Maskinfabrik/Damas igennem de mange år. Gaven er blevet renoveret, og der er fremstillet en mindeplade til oplysning for alle, der tager den nærmere i øjesyn.

En QR-kode vil blive opsat ved siden af, gennem hvilken man kan få fortalt hele fabrikkens historie igennem 156 år.

Gaven fra Jens Nielsens Maskinfabrik A/S - granitsoklen med soluret på - får sin endelige hædersplads midt i byen som et minde om, at Damas-fabrikken var byens store arbejdsplads engang. Soluret kommer til at stå på det grønne område nær cykelstien ved den tidligere gamle grusgrav. (Indlægget er forkortet af redaktionen)

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Sommerkoncert med "Zafir" i Faaborg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Andreas Greve skruer op for kreativiteten: Ugeavisens huspoet udstiller illustrerede haiku-digte på Faaborg Bibliotek

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Ugens film: Elegant, morsom og velspillet: Masser af roser til ”Hvor kragerne vender”

Midtfyns Posten

Kom ud i naturen og genskab kontakten til kroppen: Naturterapeut vil lave kurser i sin egen midtfynske naturperle

Ugeavisen Faaborg

Rasmussen ved ikke, om han er blevet fuppet: Satte cykel billigt til salg, men har ikke set en krone

Ugeavisen Faaborg

Helstegt pattegris og musik i Evalds have: Musikstationen rykker igen til Bjørnø

Midtfyns Posten

Du kan også nå at være med i konkurrencen: Se læsernes søde sommerbilleder

Ugeavisen Faaborg

En skattejagt efter vintagetøj ved Falsled Strand Camping

Ugeavisen Faaborg

Stemningsfuld fyraftenskoncert

Ugeavisen Faaborg

Hvad skal du finde på? De her bøger er gode at give i barselsgave og dåbsgave

Ugeavisen Faaborg

Nye udstillere i Tulip-bygningen

Ugeavisen Faaborg

Peter Bjerggaard fandt sin niche efter filmuddannelse på VUC Fyn Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Udskudt flere gange: Nu lægger Faaborg rammer til Danmarks første outdoor-topmøde

Ugeavisen Faaborg

Ny bar åbner i gamle, kendte lokaler: Nu skal drengedrømmen udleves

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Hvorfor er dine billeder så grimme, og hvorfor er dine spørgsmål så dumme?

Ugeavisen Faaborg

Ugens indspark: Når ingenting ligger fast

Ugeavisen Faaborg

Premiere på ”Hvor kragerne vender” - om bohemeliv og livet på landet

Ugeavisen Faaborg

Fjernstyrede modellastbiler i Faaborg Minibys gader

Midtfyns Posten

Pizzeria pludselig lukket: Nu står bygning og pizzaovn klar til ny lejer - du skal bare have dejen med

Midtfyns Posten

Se læsernes dejlige sommerbilleder: De første vindere i fotokonkurrencen

Ugeavisen Faaborg

Moonjam var Billums sommergave til Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Smag på øl og ost på Falsled Strand Camping

Ugeavisen Faaborg

Vinsmagning på cykeltur

Annonce