Annonce
Ugeavisen Faaborg

Morten, Mads og kollegerne trådte til, da Faaborg stod i flammer

Morten Jensen (t.v.) arbejder til daglig som murer hos Aage Pedersen & Søn, og Mads Vie Lønberg arbejder hos Skako Vibration. Begge er de taknemmelige for at have både familie og arbejdsgivere, der har forståelse for, at når alarmen lyder, så bliver de nødt til at stikke af og trække i arbejdstøjet på brandstationen. Foto: Maria Retoft Pedersen
Mads Vie Lønberg, 29, og Morten Jensen, 45, arbejdede fra klokken tre om natten til klokken 22.30 om aftenen, da to storbrande hærgede Faaborg i torsdags.

Faaborg: Fødderne er stadig ømme, fyldt med vabler og hudafskrabninger, og skuldrene er hårde som sten efter at have slæbt på 15-20 kilo tungt røgdykkerudstyr i alt for mange timer. Og så er trætheden og udmattelsen der stadig - men de er også stolte over indsatsen.

Det var en torsdag noget ud over det sædvanlige, der ventede Mads Vie Lønberg og Morten Jensen, da de natten til torsdag blev kaldt til brand.

De har i henholdsvis otte og ni år været tilknyttet stationen i Faaborg som deltidsbrandmænd, men aldrig har de oplevet noget så vildt som den torsdag, hvor to storbrande hærgede Faaborg.

Annonce

- Jeg bliver vækket et sted mellem halv to og to, da hele soveværelset bliver lyst op af et lyn. Så vidste jeg godt, at jeg ville nok blive kaldt ud til et eller andet, fortæller Morten Jensen.

Ganske rigtigt. Han blev kaldt ud til en såkaldt ABA - en automatisk brandalarm. Det var dog en falsk alarm, men Morten Jensen lagde sig alligevel på sofaen, hvis han nu skulle blive tilkaldt igen. Så ville han ikke vække hele familien næste gang.

Og der gik ikke lang tid, før alarmen gik igen.

To voldsomme brande hærgede Faaborg

Beboerne i otte lejligheder i Vestergade 8 og 10 i Faaborg måtte natten til torsdag evakueres fra en brand forårsaget af et lynnedslag. Flammerne hærgede de historiske treetagers ejendomme Plougs Gård og Wedels Gård, der ligger tæt på byporten Vesterport.

Ingen beboere kom noget til ved branden.

Plougs Gård er fra slutningen af 1700-tallet og en af de fornemmeste bygninger i Faaborg.

Ilden løb hurtigt over i naboejendommen Vestergade 8, Wedels Gård, der ligesom Plougs Gård er fredet.

De lokale brandfolk fik assistance udefra, og der blev arbejdet med slukningen frem til torsdag aften.

Røgen havde dårligt nok lagt sig efter den voldsomme brand, før Faaborg blev ramt af en ny voldsom brand samme aften: Branden på værftet.

Brandårsagen kendes endnu ikke.

Branden startede i den østlige del af værftet, der huser firmaet Newline, som producerer rensningsanlæg.

Branden udviklede en tyk, giftig røg.

Den helt store opgave for brandfolkene var at sikre, at branden ikke spredte sig videre til andre af værftets bygninger.

Det lykkedes brandfolkene at få branden slukket ved fire-tiden fredag morgen.

I alt var over 70 folk fra Beredskabsstyrelsen i Herning og Haderslev, Falck i Svendborg og frivillige fra Beredskab Fyn i sving under slukningen på værftet.

Læs mere om de voldsomme brande på www.fyens.dk.

Det samme gjorde den hjemme hos Mads Vie Lønberg. Denne gang var det alvor.

Mads havde friuge og var ikke vagtsat, så da han alligevel blev tilkaldt, vidste han godt, at det var noget stort, han skulle ud til.

En kraftpræstation - både fysisk og psykisk

De to mødte hinanden på stationen på Engvej og satte hurtigt kursen mod Vestergade, hvor der ventede noget af et syn. Ilden havde godt fat i taget, og røgen væltede ud i tunge skyer.

Slukningen af branden i Vestergade varede det meste af torsdagen. Foto: Henrik Poulsen

Ret hurtigt bliver Morten, Mads og to andre iført røgdykkerudstyr sendt ind i den brændende bygning for at sikre, at der ikke er beboere i nogle af lejlighederne.

- Når noget brænder om natten, så er der jo høj sandsynlighed for, at folk er hjemme, siger Mads Vie Lønberg.

Heldigvis viste optællingen udenfor, at alle beboere var evakueret.

- Og vi får at vide, at vi skal se at komme ud, for der er nedstyrtningsfare, siger Morten Jensen.

Så nu gjaldt det bare om at få ilden slukket hurtigst muligt. Og det var en stor opgave.

Slukningen trak ud i mange timer. Arbejdet blev udfordret af, at brandfolkene måtte arbejde i tredjesals højde, og at der er tale om gamle huse, der slet ikke lever op til moderne byggeris krav til brandsikring.


Det gør ondt at se folk stå og have mistet alt i sådan en brand. Det kan godt være, vi ser hårde ud dér i vores uniform. Men indeni er vi ikke så hårde. Man føler sig magtesløs, for vi vil jo bare gerne hjælpe. Og vi gør det så godt, vi kan.

Mads Vie Lønberg


Indsatsleder Jan Dideriksen fik rekvireret assistance fra Ringe, Svendborg og Odense.

- Det gør ondt at se folk stå og have mistet alt i sådan en brand. Det kan godt være, vi ser hårde ud dér i vores uniform. Men indeni er vi ikke så hårde. Man føler sig magtesløs, for vi vil jo bare gerne hjælpe. Og vi gør det så godt, vi kan, siger Mads og bliver suppleret af Morten:

- Det var voldsomt at se folks ejendele blive revet ud gennem taget.

- Både fysisk og psykisk knokler man på i rigtig mange timer. Og det gælder jo også om at passe på, for vi vil også gerne hjem til vores familier igen, siger Mads Vie Lønberg.

Brandfolkene blev sørget godt for af naboer og forbipasserende, som blandt andet kom med sodavand, pizza og andet til at holde blodsukkeret oppe.

- Man drikker nok fem-seks liter vand i løbet af sådan en dag. Der er rigtig varmt inde i dragten, når man har den på i så mange timer, siger Morten Jensen.

Begge er dog enige om, at hvor hårdt det egentlig er, opdager man først bagefter.

- Mens vi er i gang, så kører adrenalinen bare rundt i kroppen, siger Mads.

Annonce

Ligesom i en film

Da klokken nærmede sig 20.45, var slukningsarbejdet endelig så fremskredet, at Mads og Morten fik fri og blev sendt tilbage til stationen.

- Da vi var på vej hjem, jokede vi med, at nu kunne det lige passe, at vi blev kaldt ud til en gårdbrand. Og der gik ikke to minutter, før det hele begyndte at bimle og bamle igen. Det var fuldstændig ligesom i en film fra en storby. Det kunne da ikke ske i lille Faaborg, at der var to store brande på én dag. Hvad er oddsene lige for det, spørger Mads Vie Lønberg.


Når man arbejder på den måde her, så er det virkelig vigtigt, at man kender hinanden og stoler på hinanden. Tilliden skal være der. Det er ikke for sjov, og det koster dyrt, hvis vi ikke passer på. De her folk er jo på mange måder som en anden familie.

Mads Vie Lønberg


Men den var god nok, denne gang var det Faaborg Værfts bygninger på havnen, der var gået ild i. Det meste af brandslukningsudstyret var stadig i Vestergade.

- Vi måtte jo bare gøre noget, så vi spænede rundt og hentede alt det, vi kunne finde frem fra krogene af udstyr, og så måtte vi af sted. Adrenalinen fik lige et ekstra hak, siger han.

Ganske kort tid efter fik de assistance fra Vestergade, og der blev tilkaldt yderligere forstærkninger.

Ilden bredte sig hurtigt, og tre haller samt en administrationsbygning udbrændte fuldstændig på Faaborg Værft. Foto: Maria Retoft Pedersen

Efter halvanden times tid blev Morten og Mads sendt hjem af holdlederen. De havde på det  tidspunkt været i sving i små 20 timer i streg.

- Man vil selvfølgelig gerne hjælpe, men på et tidspunkt kan man bare heller ikke mere. Og det skal jo også være forsvarligt. Det er heller ikke til at vide, om branden trækker ud, så vi skal ind og afløse igen på et tidspunkt, siger Morten Jensen, der måtte smide støvlerne og tage turen over slagterigrunden i bare fødder på grund af vabler og ømhed.

Kort før 22.30 landede de begge hjemme hos deres respektive familier.

- Der går lidt tid, inden man falder ned efter sådan en omgang, erkender Mads.

Annonce

Som en anden familie

Med oplevelsen lidt på afstand beskriver de torsdagen som "helt sindssyg". Men også en oplevelse, som har bragt de frivillige brandfolk endnu tættere sammen.

En enkelt medarbejder fra værftet blev indlagt til observation for røgforgiftning efter branden, men ellers kom ingen til skade. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Når man arbejder på den måde her, så er det virkelig vigtigt, at man kender hinanden og stoler på hinanden. Tilliden skal være der. Det er ikke for sjov, og det koster dyrt, hvis vi ikke passer på. De her folk er jo på mange måder som en anden familie, siger Mads Vie Lønberg.

- Ja, og vi er heller ikke blege for at kunne give hinanden et kram, hvis nogen har brug for det, tilføjer Morten Jensen.

Begge er glade for at kunne hjælpe, når nogen har brug for det.

Et trist syn i Vestergade efter brandens hærgen. Foto: Palle Søby

- Det er jo det, der er vores motivation. For vi lægger meget tid og mange kræfter, og vores familier betaler også prisen for det. For vi forsvinder jo på alle mulige mærkelige tidspunkter af døgnet. Så vi har brug for opbakningen hjemmefra, og den er vi meget taknemmelige for, siger Mads Vie Lønberg.

Mandag (7. juni, red.)  skal brandfolkene på øvelse, og her bliver der også tid til en debriefing oven på strabadserne.

- Vi lærer noget hver gang, vi har været ude til en brand. Tonen kan godt være lidt hård, når vi er i gang, men så vender vi det bagefter og får ryddet de ting af vejen, der måtte være. Og her blev vores samarbejde virkelig sat på prøve. Sådan en omgang kommer vi forhåbentlig ikke til at opleve igen, siger Mads Vie Lønberg.

Morten Jensen (t.v.) og Mads Vie Lønberg var med til begge storbrande i Faaborg. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens film: Helios med premiere på den danske 'Smagen af sult'

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Livemusik med Klaus Baba og Maja Kvist

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

International kunstner vender hjem: Ulrik Møller udstiller på Faaborg Museum

Ugeavisen Faaborg

Flot fane til Helligåndskirken

Ugeavisen Faaborg

Fyraftenskoncert med Anitta Svärd og Bo T. Lerche

Ugeavisen Faaborg

9. klasse vandt i taknemmelighed: Overrasket med check på 10.000 kroner

Midtfyns Posten

101-året for genforeningen fejres i Brahetrolleborg

Ugeavisen Faaborg

Ny anlægsgartner: Christian er blevet et gladere menneske af at være selvstændig

Ugeavisen Faaborg

Sort-hvid stumfilm med et twist: Elever fra Brobyskolerne vinder pris for årets bedste film

Ugeavisen Faaborg

Bryllup

Ugeavisen Faaborg

Vindere af konkurrence: De skal på fattiggård

Ugeavisen Faaborg

B&B og campingplads i samarbejde: Nu kan du leje vandsportsudstyr i Faldsled

Ugeavisen Faaborg

Heller ingen jul i Faaborg Kirke i år: - Revnerne i hvælvingerne er voldsommere, end vi havde regnet med

Ugeavisen Faaborg

Spændende foredrag om Danmarks kendte kunstnerpar

Ugeavisen Faaborg

Se billederne fra Faaborgs vilde aften: Nøj, hvor havde vi glædet os til fyre den af

Ugeavisen Faaborg

Overvældet af følelser: Formand mistede mælet under takketale

Ugeavisen Faaborg

Motionsbingo i Diernæs - smukke vandreture med motion til hjernen og benene

Ugeavisen Faaborg

Lyngvild designer medaljen: Ravnsborg åbner dørene for vandrere til Viking Walk

Ugeavisen Faaborg

Så skal Dannebrog til tops: 70 nye flagstænger giver flot flagallé i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Outdoor-klumme i perfekte rammer

Ugeavisen Faaborg

Konkurrence om fribilletter: Tag familien med på det nye Øhavsmuseum

Ugeavisen Faaborg

Mere idræt, bevægelse og frivillighed på skoleskemaet

Ugeavisen Faaborg

Få inspiration til en klimavenlig livsstil på Faaborg Bibliotek

Annonce