Annonce
Ugeavisen Faaborg

Nu har Faaborg-Midtfyn 1272 demensvenner

Blækhuset i Faaborg er en af de beværtninger, der er blevet demensvenlige. Arkivfoto: Palle Søby
De fleste af os vil på et tidspunkt møde nogen i vores familie eller omgangskreds, der har en demenssygdom, siger Karin Madsen, udviklingskonsulent i Sundhed og Omsorg i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Faaborg-Midtfyn: Da Faaborg-Midtfyn kommune i november 2018 gik i gang med at uddanne demensvenner, var målet, at der skulle være 1000 demensvenner i Faaborg-Midtfyn Kommune. Målstregen er forlængst passeret, og der er i dag hele 1272 demensvenner rundt omkring i det faaborg-midtfynske.

- Heldigvis har der været rigtig god opbakning både politisk og i kommunen til at fortsætte arbejdet, siger Karin Madsen.

Hun er udviklingskonsulent i Sundhed og Omsorg i Faaborg-Midtfyn Kommune og er tovholder for de syv instruktører, der tager rundt og holder oplæg i både virksomheder, butikker, foreninger og for privatpersoner og politikere, der gerne vil klædes på til at omgås personer med demens.

- Når man bliver demensven, har man fået et oplæg, hvor man lærer om de forskellige demenssygdomme og hvilken effekt, de har på hjernen. Derudover laver man forskellige øvelser, hvor man kan blive klogere på livet som dement. Fx. hvor svært det kan være bare at lave en kop kaffe, og hvor mange skridt der er i den proces. Når man er demensven, forpligter man sig ikke til noget, men man siger ja tak til at få noget viden og blive klædt på til at håndtere det, når man møder en person med demens, siger hun.


Nogle familier oplever, at vennerne er forduftet, fx fordi de ikke orker at høre på, at mennesket med demens fortæller den samme historie igen og igen, hver gang de mødes. For mange er det rigtig svært at håndtere, at mennesket med demens ikke længere kan klare de dagligdags ting.

Karin Madsen


Arbejdet med demensvennerne foregår ikke længere på projektplan, men er blevet en fast del af arbejdet med at gøre Faaborg-Midtfyn Kommune mere demensvenlig.

Annonce

Svært at håndtere

Ifølge Karin Madsen kommer langt de fleste af os til på et tidspunkt at møde en i vores omgangskreds eller i vores familie, som har en demenssygdom.

Demensvenner

Demensvenner er et initiativ, som Alzheimerforeningen står bag.

Kampagnen blev lanceret i 2015 med målet om at aktivere 100.000 såkaldte demensvenner, der viser forståelse for livet med demens og siger ja til at give en hjælpende hånd, hvor og når de kan.

"Med Demensvenner ønsker Alzheimerforeningen for alvor at gøre demens til noget, der ikke blot vedkommer de knap 500.000 mennesker, der er berørt af sygdommen. Vi stifter alle jævnligt bekendtskab med demens - måske uden at vide det - og om 25 år vil omkring dobbelt så mange være ramt af demens. Kort sagt, demens vedkommer os alle", lyder det.

- Nogle familier oplever, at vennerne er forduftet, fx fordi de ikke orker at høre på, at mennesket med demens fortæller den samme historie igen og igen, hver gang de mødes. For mange er det rigtig svært at håndtere, at mennesket med demens ikke længere kan klare de dagligdags ting. Og man kan blive fristet til at reagere med vrede eller irritation. Men når man har en demenssygdom, er man meget følsom overfor, hvis nogen taler vredt til en. Man kan mærke det, men man ved ikke hvorfor, siger hun.

Man kan læse meget mere om at blive demensven på demensven.dk. Arkivfoto: Palle Søby

- Personer med demens bliver ikke altid mødt med forståelse. Det allerbedste man kan gøre er at møde folk med venlighed, tålmodighed og nysgerrighed, siger Karin Madsen.

I Faaborg-Midtfyn Kommune er man også i tæt dialog med bl.a. sygehusene. Derudover har kommunen blandt andet demenskoordinatorer og en brobygger ansat, som hjælper demente med at kunne deltage i det lokale foreningsliv.

Annonce

Happening i demensugen

Det er gratis at få en demensveninstruktør ud at holde oplæg, men det hele står lidt stille lige nu på grund af coronasituationen.

- Faktisk skal jeg mødes online med instruktørerne inden længe for at finde ud af, på hvilken måde vi fortsat kan komme ud med vores budskaber i denne tid, hvor det skal foregå online, siger Karin Madsen.

I demensugen i uge 19 er der planer om en happening i Faaborg-Midtfyn i samarbejde med Lone Harlev, sekretariatsleder for Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, og Alzheimerforeningen.

- Det håber vi meget kan lade sig gøre, siger Karin Madsen.

På websitet demensven.dk kan man gå på opdagelse i mere end 500 danske butikker, virksomheder og foreninger, der har klædt deres medarbejdere og frivillige på som demensvenner. Heriblandt flere i Faaborg-Midtfyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce