Annonce
Ugeavisen Faaborg

Stine Mjaaland åbner spisested nummer to i landsby: - Jeg tror fuldt og fast på potentialet i Faldsled

Stine Mjaaland glæder sig til at slå dørene op til "Vejkanten", og arbejdet med at bygge om er i fuld gang. Hvornår "Vejkanten" åbner, ligger endnu ikke fast. Foto: Maria Retoft Pedersen
Vejkanten skal være både spisested, udlejningscentral og turistbureau. - Liv skaber liv, og Faldsled har så meget at byde på, lyder det fra tilflytteren og iværksætteren Stine Mjaaland.

Faldsled: Der er få ting i verden, der er sikre. Men en af dem er, at der aldrig gror mos på Stine Mjaaland.

Hun er fuld af idéer og iværksætter i ordets bogstaveligste forstand.

15. maj 2020 åbnede hun Vandkanten på havnen i Faldsled i den gamle grillbar, og det blev en kæmpe succes, som efter ganske få måneder havde 14 deltidsansatte og en nærmest permanent kø efter isvafler, laksebagels og fish'n'chips. For nylig kunne iværksætteren så løfte sløret for, at hun åbner endnu et spisested i den lille landsby.

Annonce

Det bliver i lokalerne på Assensvej 517 i Faldsled, som indtil for nylig husede Tallerkengalleriet. Et projekt, som Stine Mjaaland også var en del af som en af de seks kvinder i ejerkredsen.

-  Tallerkengalleriet lukkede, fordi vi seks kvinder ville forskellige ting. Det var der ikke noget drama i. Men jeg har lige siden, jeg gik ind i det projekt, haft en opfattelse af, at det her sted havde potentiale til mere end at være et hobbyprojekt. Og det prøver jeg af nu, siger Stine Mjaaland.

Detaljerne omkring projektet ligger langtfra fast, men ideer er der rigeligt af.

Tretrinsplan

Faktisk er der hele tre trin i Stine Mjaalands visioner for Vejkanten, som hun kalder sit nye sted.

- Første step er at åbne et lille hyggeligt spisested med cocktails, god vin og god kaffe. Derudover vil jeg have salg af delikatesser i et vist omfang. Ideen er, at Vejkanten skal lægge sig et sted mellem Vandkanten og Falsled Kro. Hvad der kommer til at stå på menuen, er ikke besluttet. Men jeg forestiller mig, at det kunne være tapas og forskellige bowls, der bliver bærende elementer, siger Stine Mjaaland.

Hun håber, der bliver plads til 20 siddepladser i lokalet, hvor der også skal indrettes køkken, så gæsterne kan følge med i madlavningen.

Stine Mjaaland har gang i brækjernet i disse dage, hvor det gamle gulv skal brækkes op. Planerne er, at der skal indrettes køkken i lokalet, hvor der er planer om 20 siddepladser. Foto: Maria Retoft Pedersen

Vejkanten skal også lægge lokaler til forskellige små events.

Håbet er, at 15. maj kan blive åbningsdagen.

- Så bliver det andet år i træk, jeg åbner et spisested i Faldsled på den dato, siger Stine Mjaaland med et grin.


Jeg var så heldig at få ansat nogle rigtig dygtige folk, som var meget dygtigere end mig til at holde det daglige overblik. Jeg fandt ud af, at jeg måske ikke bruger min tid bedst ved at køre på lossepladsen hver dag eller stå ved frituren en hel dag. Jeg er bestemt ikke bange for at være praktisk, men jeg skal turde give de gode folk lov til at styre deres. Jeg skal være den, der sætter i gang, konceptualiserer og skaber en stemning. Jeg ser mig selv som værten.

Stine Mjaaland


Trin to i planen bliver, at Vejkanten skal være en udlejningscentral for fx kajakker, boards til stand-up paddle og mountainbikes i samarbejde med andre aktører - forhåbentlig allerede i løbet af sommeren 2021.

Sidste del af planen er, at Vejkanten også skal være et lille ultralokalt turistbureau, hvor landsbyens gæster kan få et overblik over, hvad der er at opleve i lokalområdet.

Stine Mjaaland har valgt en ny vej i sit arbejdsliv og tager ikke længere freelanceopgaver ind inden for kommunikations- og tv-brancen. - Nu satser jeg simpelthen hele butikken på oplevelsesøkonomien, lyder det fra iværksætteren. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Det er nok ikke noget, jeg får tid til at arbejde med før næste vinter, men inde i mit hoved har jeg navnet "Visit Faldsled". Det bliver ikke et turistbureau med 79 brochurer, og hvor du kan få vekslet dine euro. Jeg forestiller mig en webportal, hvor der her også er en eller anden form for fysisk inspiration. Der er meget, man kan opleve i Faldsled. Ride ture på stranden, finde små "hemmelige" airbnb's, en strandpark, der er på vej, og meget mere. Der er nok til, at man kan have nogle skideskægge dage her. Hvis vi længe nok lader som om, Faldsled er en destination i sig selv, så kan det være, den bliver det. Jeg tror fuldt og fast på potentialet i Faldsled, siger Stine Mjaaland.

Annonce

Travl sommer i vente

Med to spisesteder at holde styr på er det ikke for meget at konkludere, at der er lagt i støbeskeen til en travl sommer for den 46-årige iværksætter. Faktisk var der allerede nok at se til, da Stine Mjaaland kun drev ét spisested.

- Jeg er gået på fedekur og sørger for så ofte som muligt at rulle mig sammen på sofaen og lade op, inden det går løs, spøger Stine Mjaaland.

Stine Mjaaland

46 år.

Født i Norge, kom til Danmark som femårig.

Bor i bindingsværksidyllen "Ryttergaarden" med Faldsled Havn i baghaven.

Bortset fra en 9. klasse-eksamen og to halve studentereksamener har hun ingen egentlig uddannelse, ud over at hun har gennemført tekstforfatterlinjen på den hedengangne Reklameskolen.

Har bl.a. arbejdet 10 år som speaker og kreativ producer hos TV2.

Det var også via jobbet på TV2, hun mødte sin nuværende mand, Frederik Lauesen, der er sportschef på TV2.

Stine har været "praktiserende mor" for hans to børn, Malik og Aviaja, siden de var to og fem. Selv er Stine mor til Smilla og Olivia.

Har tidligere været ansat som kreativ konsulent hos Vores Faaborg & Egn, freelance koncept- og filmmager, og hun har også fungeret som havnefoged i Faldsled, da der manglede sådan en.

Åbnede Vandkanten i den gamle grillbar på havnen i Faldsled i 2020, som på få måneder kom op og havde 14 lønnede deltidsansatte.

Hun var helt ny i restaurationsbranchen, da hun kastede sig ud i Vandkanten-projektet, men nu har hun et par erfaringer at tage med sig.

- Jeg var så heldig at få ansat nogle rigtig dygtige folk, som var meget dygtigere end mig til at holde det daglige overblik. Jeg fandt ud af, at jeg måske ikke bruger min tid bedst ved at køre på lossepladsen hver dag eller stå ved frituren en hel dag. Jeg er bestemt ikke bange for at være praktisk, men jeg skal turde give de gode folk lov til at styre deres. Jeg skal være den, der sætter i gang, konceptualiserer og skaber en stemning. Jeg ser mig selv som værten, siger Stine Mjaaland.

- Udfordringen for mig bliver at huske på det, når det hele kører, erkender hun.

Med to spisesteder i en lille landsby kommer du så ikke til at konkurrere med dig selv?

- Nej, sådan ser jeg ikke på det. Liv skaber mere liv. Nu får Faldsled tre spisesteder med Vandkanten, Vejkanten og kroen. Og med de tre tilbud lagt sammen, har Faldsled noget rigtig godt at byde på, siger hun.

Annonce

Ny i byen

Hvor meget Vejkanten kommer til at holde åbent, ligger ikke fast, men forventningen er, at det i hvert fald bliver til frokost og aften hele sommeren.

- Og jeg kunne også godt tænke mig at tilbyde morgenmad i sommerferieperioden, det har været efterspurgt, siger hun.

Hun og gemalen, Frederik Lauesen, flyttede fra Odense til Faldsled i 2015.

- Men alligevel føler jeg, at jeg har været her altid, siger Stine Mjaaland, som har fundet sig rigtig godt til rette i landsbyen, hvor der "altid er nogen, der griber bolden, når man kaster den", som hun udtrykker det.

- Hvis ikke jeg på et tidspunkt skal være fårehyrde et eller andet forladt sted i Nordnorge, som jeg har en drøm om, så er det her, jeg hører til.

- Der er rigtig mange ting, der kan gå galt, men man skal ikke begynde at liste dem op. Så flytter man sig ingen vegne. Uansat hvor meget man har forberedt sig, vil der minimum en gang om dagen være noget, der fælder dig. Men så løser man det, siger Stine Mjaaland. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ny sponsoraftale: Albani vil booste kulturlivet i Faaborg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens Indspark: Tanker efter de to voldsomme brande i Faaborg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Fang din by: Digital udstilling på Faaborg Bibliotek

Ugeavisen Faaborg

Kandidater efterlyses: Hvem fortjener titlen som Årets Faaborgenser?

Ugeavisen Faaborg

Så er der blomstrende buffet: Til glæde for både børn og sommerfugle

Ugeavisen Faaborg

Værkerne udstilles: Faaborgkunster har givet børn og unge med psykiske lidelser mulighed for at se sig selv i nyt lys

Ugeavisen Faaborg

Ugens film: Helios med premiere på den danske 'Smagen af sult'

Ugeavisen Faaborg

Livemusik med Klaus Baba og Maja Kvist

Ugeavisen Faaborg

International kunstner vender hjem: Ulrik Møller udstiller på Faaborg Museum

Ugeavisen Faaborg

Flot fane til Helligåndskirken

Ugeavisen Faaborg

Fyraftenskoncert med Anitta Svärd og Bo T. Lerche

Ugeavisen Faaborg

9. klasse vandt i taknemmelighed: Overrasket med check på 10.000 kroner

Midtfyns Posten

101-året for genforeningen fejres i Brahetrolleborg

Ugeavisen Faaborg

Ny anlægsgartner: Christian er blevet et gladere menneske af at være selvstændig

Ugeavisen Faaborg

Sort-hvid stumfilm med et twist: Elever fra Brobyskolerne vinder pris for årets bedste film

Ugeavisen Faaborg

Bryllup

Ugeavisen Faaborg

Vindere af konkurrence: De skal på fattiggård

Ugeavisen Faaborg

B&B og campingplads i samarbejde: Nu kan du leje vandsportsudstyr i Faldsled

Ugeavisen Faaborg

Heller ingen jul i Faaborg Kirke i år: - Revnerne i hvælvingerne er voldsommere, end vi havde regnet med

Ugeavisen Faaborg

Spændende foredrag om Danmarks kendte kunstnerpar

Ugeavisen Faaborg

Se billederne fra Faaborgs vilde aften: Nøj, hvor havde vi glædet os til fyre den af

Ugeavisen Faaborg

Overvældet af følelser: Formand mistede mælet under takketale

Ugeavisen Faaborg

Motionsbingo i Diernæs - smukke vandreture med motion til hjernen og benene

Annonce