Annonce
Ugeavisen Faaborg

Succesforfatter: Aston Villa er mit livs længste kærlighedsaffære

Jesper Bugge Kold blev betaget af Aston Villas flotte trøjer, dengang han var otte-ni år og så Sportslørdag i fjernsynet. Han synes stadig, trøjen er flot. Foto: Palle Søby
Forfatter Jesper Bugge Kold fra Svanninge har holdt med Aston Villa lige siden, han var otte-ni år. Dengang faldt han pladask for klubbens flotte trøjer.

Svanninge: Selv om Jesper Bugge Kold elsker sin kone, Karina, og har gjort det i mange år, er der alligevel en anden kærlighed, der har eksisteret i endnu længere tid: Kærligheden til den engelske fodboldklub Aston Villa. Den har været en del af hans liv, siden han var otte-ni år.

- Ja, jeg plejer at sige, at det er mit livs længste kærlighedsaffære, griner den 48-årige succesforfatter fra Svanninge.

Derfor er det faktisk ikke nogen helt god dag, da avisen ringer for at snakke om kærligheden til Aston Villa.

Annonce

- Nej, for de tabte jo i aftes på hjemmebane til West Ham, så jeg er ikke glad i dag, siger Jesper.

Topholdet i de smukke trøjer

Og hvordan gik det så til, at han som otteårig purk begyndte at holde med Aston Villa?

- Det var deres flotte trøjer. Jeg husker det ret nøjagtigt. De blev engelsk mester i 1981, og i hele sæsonen 1980-1981 var de rigtig meget i fjernsynet, fordi de var tophold. Så syntes jeg bare, de havde de smukkeste trøjer, og så spillede de også fedt og lå i toppen. Jeg har været på lige siden. Nu er det helt andre årsager, nu er det bare hjertet, nu er det bare en forelskelse.

Om serien

Historien om Jesper Bugge Kold og hans kærlighed til Aston Villa er andet afsnit i serien "Mig og min fodboldklub".

I første afsnit fortalte vi om Hans Martin Møller fra Horne og hans kærlighed til Liverpool FC.

Hvis du har en fodboldklub, som du holder helt vildt meget med, så send en mail til pse@fyens.dk - så kan vi måske lave en historie om dig og din store fodboldkærlighed.

- Jeg så altid Sportslørdag dengang. Ligegyldigt hvor dårlig kampen var, og ligegyldigt om de skulle helt ned i tredje liga for at finde en kamp, der ikke var aflyst, hvis det var vinter. Det startede allerede med Tipsbladet fredag eftermiddag, hvor jeg ladede op til lørdagen, fortæller Jesper Bugge Kold.

Fodbold handler i høj grad om følelser og kærlighed. Sådan her gør fodboldspillere tit, når de skal præsenteres for deres nye klub: Kysser klubbens trøje. Foto: Palle Søby
Annonce

Kneb en tåre under dynen

Hvad er din største oplevelse med Aston Villa? Hvad er højdepunktet?

- Der er jo mange. Jeg husker nu flest "lavpunkter". Men højdepunktet var jo nok mesterskabet i 1981. Siden er det gået nedad. Men der er også de to gange, hvor de rykkede op. Og så var der en sæson med David Platt i 90'erne, hvor de sluttede i toppen, vistnok nummer to.

- Men der er mange småting, når man har sådan et hold, der ikke vinder noget særligt. Så er det bare sejren sidste lørdag, der tæller.


Jeg kan også godt lide, at det er et hold, som ikke alle andre holder med. Jeg kan godt lide underdogs. Jeg kan godt lide, at jeg ligesom har Aston Villa lidt for mig selv. Det er næsten for nemt bare at holde med Liverpool eller Barcelona.

Jesper Bugge Kold


Og den største nedtur?

- Jeg husker engang, da de rykkede ned. Jeg gik i 9. klasse, og vi var på lejrskole, da de skulle spille den sidste og afgørende kamp. Jeg fik lov at gå ned til købmanden og købe avisen, og så læste jeg, at de kun havde spillet 0-0 og rykkede ned. Ingen af de andre skulle se, hvor ked af det jeg var, så jeg krøb ned under dynen og kneb en tåre.

Annonce

Lige nu er det ret fedt

Lige nu er det faktisk en rigtig god sæson at være Aston Villa-fan.

- Det er først i denne sæson, at jeg egentlig elsker samtlige spillere. Tidligere har de måske ikke haft råd, og så har de haft en venstre back, der var ringe, eller en midtbanespiller, man kunne løbe lige igennem. Men nu har de et hold, der for en gangs skyld er rigtig fedt. Der er kun tre ikke-englændere på holdet, og deres anfører, Jack Grealish, er født og opvokset i klubben. Det er jo en god, gedigen arbejderklub, siger Jesper Bugge Kold og fremhæver netop Jack Grealish som det måske største idol, han har haft i klubben gennem årene.

- Det er den bedste tid siden 90'erne at være Aston Villa-fan, mener Jesper.

Annonce

Har Aston Villa for sig selv

- Jeg kan også godt lide, at det er et hold, som ikke alle andre holder med. Jeg kan godt lide underdogs. Jeg kan godt lide, at jeg ligesom har Aston Villa lidt for mig selv. Det er næsten for nemt bare at holde med Liverpool eller Barcelona.

- Og så kan jeg jo godt lide, at der er følelser på spil. Hvis man holder med Manchester City, bliver man skuffet, hvis de spiller 1-1. Når man holder med Aston Villa, bliver man glad, når de spiller 1-1. Men det er jo heller ikke rart, og det er ikke sundt for sjælen at holde med "et lortehold".

Jesper Bugge Kold har aldrig været på Villa Park i Birmingham - men han ser alle Aston Villas kampe på tv. Foto: Palle Søby

- Man bliver ikke klogere med årene, og efter 40 år stiller jeg stadig forventninger til dem. Men det er blevet meget stille og roligt. Tidligere kunne jeg godt sidde og komme med udbrud og være ved at bryde sammen. Nu er jeg blevet mere rationel omkring det. Det er ikke sådan, at min familie kan høre, når de andre eller Aston Villa scorer. Jeg tager det meget mere stille og roligt, men jeg har da set alle kampe i denne sæson på tv.

- Jeg læser også en masse op til kampene og bagefter. Jeg læser, hvordan de engelske aviser "rater" spillerne og ser, om jeg er enig.

Annonce

Det hele er i hjertet

Jesper Bugge Kold har aldrig selv været i Birmingham og set en kamp på Villa Park. Han har kun set Aston Villa live en enkelt gang i en Toto Cup-kamp mod OB i Odense. Det var ikke nogen stor oplevelse, og Aston Villa stillede med et B-hold.

- Det er måske lidt voldsomt at tage en tur til England for at se 90 minutters fodbold. Jeg kan godt leve uden. Men forfatteren Jesper Wung-Sung, som jeg kender, er helt vild Manchester United-fan og er hele tiden derovre. Så han er vildt frustreret over, at han ikke kan komme derover i øjeblikket, fortæller Jesper Bugge Kold.

Hans hjem i Svanninge er ikke spækket med Aston Villa-udstyr. En trøje er faktisk det eneste bevis på hans kærlighed til klubben.

- Jeg fik trøjen, da jeg stoppede på TV2 Sport, dengang vi flyttede til Fyn. Der står "Bugge" på ryggen, og så har trøjen nummer fem, fordi det var Martin Laursens nummer, da han spillede i klubben.

- Andre synlige beviser har jeg ikke. Det hele er inde i mit hjerte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce