Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ud og se med SFVJ: Fyns flotteste togtur

Efter et par hyggelige timer - og det synes både store og små passagerer -  er veterantoget tilbage i Faaborg. Foto: Palle Søby
En tur med veterantoget fra Faaborg til Korinth er både en afslappende og vidunderlig tur gennem smukke landskaber og hyggelige landsbyer og samtidig en nostalgisk rejse tilbage til dengang, man kunne køre med tog til alle de fynske købstæder.
Annonce

Faaborg: Man skal passe på med at være subjektiv og patriotisk, når det handler om ens eget lokalområde. Men lige i dette tilfælde tør jeg godt være det: Det her er Fyns flotteste togtur!

Men det er kun relativt få dage om året, man kan opleve turen. Nemlig de dage - især her i sommerperioden - hvor Syd Fyenske Veteranjernbane lader sit vidunderlige gamle materiel rulle ud fra Faaborg til Korinth og tilbage igen.

Strækningen på 12 kilometer er blot en del af den gamle jernbanelinje mellem Faaborg og Ringe. Men mellem Korinth og Ringe er skinnerne fjernet, og der i stedet lavet en fin natursti for gående, cyklende, ridende og så videre.

Det er en imponerende togstamme, der køres med i denne tid: Et diesellokomotiv og fire vogne. Foto: Palle Søby

I den geografisk mærkværdige Faaborg-Midtfyn Kommune havde det ellers været oplagt med et hurtigtog - eller måske ligefrem en letbane - mellem kommunens to hovedbyer, Faaborg og Ringe. Men det er en helt anden snak.

Finn Jensen og Birgitte Børsmose fra Esbjerg er kommet sejlende i deres båd til Faaborg, og så skulle de da lige prøve en tur med veterantoget. Og de har taget alle deres tre herlige hunde med. Foto: Palle Søby

Vi må nøjes med veterantoget Faaborg-Korinth tur/retur og tager med en torsdag formiddag klokken 11 fra Faaborg. Alt disponielt materiel er rullet frem, det vil sige diesellokomotivet fra 1952, tre passagervogne plus en pakkevogn til cykler, barnevogne, kørestole og den slags. Altså et fuldt tog med fire vogne.

Annonce

115 passagerer er med

Egentlig er der plads til 160 i toget, men på grund af corona har de halveret antallet til 80 pladser, som alle er booket på forhånd.

- Men hvis det er familier, må de godt sidde sammen, og det kan give plads til nogle ekstra, som vi så sælger billetter til lige før afgang, forklarer Jørn Knudsen, formand for Syd Fyenske Veteranjernbane og dagens lokomotivfører.

Lokomotivfører Jørn Knudsen og togfører Jørgen Christensen lige før afgang fra Faaborg. Foto: Palle Søby

Det ender med, at der er 115 passagerer med toget, da det ruller af sted hen over den trafikerede Svendborgvej. Toget kører ud af Faaborg og passerer trinbrættet Lucienhøj ved Pipstorn Skov. Her er så smukt og så betagende en udsigt over øhavet, at man har lyst til at stå af og blive et par dage.


Det er helt vildt. Jeg tror ikke, vi har oplevet noget i stil med det her før. Vi har tidligere haft tog, der har været helt fulde, men så kontinuerligt, som det har været denne sommer, har vi ikke oplevet før.

Jørn Knudsen, formand for Syd Fyenske Veteranjernbane


Videre går det gennem Alléskoven mod landsbyerne Katterød og Pejrup, hvor veteranbanen har en remise, som de bruger til opbevaring af togmateriel.

Det går ikke vildt stærkt, cirka 40 kilometer i timen, så det er let at nyde det afvekslende landskab, der glider forbi. Det sidste stykke mod Korinth går gennem skoven, og pludselig er vi ved endestationen. Det har taget en halv time at køre hertil.

Annonce

En times ophold i Korinth

Alle stiger ud, og nu har folk en times pause, hvor de kan summe lidt rundt i byen, måske besøge Galleri Korinth eller bare spise madpakken i området omkring stationen.

Kirsten Andersen og Bodil Nielsen er klar med forfriskninger i kiosken på Korinth Station. Foto: Palle Søby

I den gamle stationsbygning er der ventesal og kiosk, hvor frivillige sælger kaffe, kage, is m.v.

Man kan også slentre en tur videre ud ad naturstien, fx derud hvor man kan se lige over til Jim Lyngvilds Ravnsborg.

Eller man kan kigge på, at togfolkene rangerer lokomotivet om på den anden side af vognene, så det fortsat er forrest på tilbageturen. På stationen er der en drejeskive, så de kan vende lokomotivet, når de kører med damplokomotiv.

Flere mænd i den modne alder står og følger med og fotograferer og filmer sceneriet.

Veterantog Faaborg-Korinth

Syd Fyenske Veteranjernbane har base på Banegårdspladsen 10 i Faaborg.

Der er gratis parkering bag Faaborg Museum cirka 100 meter fra indgangen til veterantoget.

Turen fra Faaborg til Korinth tager en halv time, og efter en halv times ophold returnerer veterantoget. På afgange kl. 11.00 fra Faaborg er der dog en hel times ophold i Korinth, så tag gerne madkurv med.

Ved den nyrestaurerede Korinth Station er det muligt at købe is, kaffe m.v., og du kan læse mere om jernbanen mellem Faaborg og Ringe.

Ved stationen er der også legeplads, madpakkehus og fitnessredskaber, toilet og god adgang for kørestole.

Resten af august kører veterantoget hver torsdag fra Faaborg klokken 11 og 14 og retur fra Korinth klokken 12.30 og 15.

De nævnte ture køres også søndag 2. august og tirsdag 4. august.

Herefter kører toget 13. og 15. oktober i eftersferien, og der er juletog 5. og 6. december.

Syd Fyenske Veteranjernbane er omfattet af regeringens sommerpakke, og derfor er der 50 procent rabat på billetter i skolernes sommerferie.

Lokomotivfører Jørn Knudsen og togfører Jørgen Christensen får en velfortjent kaffepause i togfolkenes personalerum i stationsbygningen.

Stort set alle ture hele juli har været fuldt booket. Foto: Palle Søby

Også Syd Fyenske Veteranjernbane kan mærke, at den sommer, der ellers i begyndelsen af coronakrisen så ud til at blive en katastrofe, nu er blevet en af de bedste nogensinde i Faaborg-området.

- Det er helt vildt. Jeg tror ikke, vi har oplevet noget i stil med det her før. Vi har tidligere haft tog, der har været helt fulde, men så kontinuerligt, som det har været denne sommer, har vi ikke oplevet før. Vi har stort set været fuldt booket på alle afgange hele juli, fortæller Jørn Knudsen og tilføjer, at de derudover har 10 særtog booket i august.

Annonce

Man ser alt fra bagsiden

Uden for stationen sidder Trine Skov og Frederik Rytter fra Viborg med pigerne Ingrid på syv og Agnes på fem og spiser is i solen.

- På sådan en togtur ser du det hele ligesom fra bagsiden. Man kan se ind i folks haver, og der er mange sjove ting at kigge på. Pludselig kører man ind i skoven, og næste øjeblik kører man midt i kornmarken. Det synes jeg er helt fantastisk, siger Frederik Rytter.

- Mine bedsteforældre havde ikke selv bil, så de kørte altid med tog, når de skulle nogen steder hen. Det her er faktisk pigernes første togtur nogensinde, fortæller Trine Skov.

Og Ingrid og Agnes synes begge, det er både sjovt og hyggeligt at køre med det gamle tog.

Frederik Rytter og Trine Skov fra Viborg med pigerne Ingrid på syv og Agnes på fem. Det er pigernes første togtur nogensinde. Foto: Palle Søby
Annonce

"Tak for en dejlig tur"

Klokken 12.30 er det tid til afgang tilbage mod Faaborg. Vi kører tilbage gennem skoven, Pejrup, Katterød, Pipstorn, udsigten over øhavet og til sidst forbi Faaborg Miniby.

Klokken cirka 13 er vi tilbage i Faaborg. Der er igen leben på perronen. Alle ser glade ud og siger "tak for en dejlig tur", når de passerer Jørn Knudsen og Jørgen Christensen på vej ud.

- At se alle de her glade mennesker er jo toppen af flødeskummet på lagkagen. Og denne sommer er flødeskummet rigtig højt, siger Jørn Knudsen.

Pludselig er der masser af liv på den ellers stille station i Korinth, da toget ankommer. Foto: Palle Søby
Der er flere "tognørder" blandt passagererne, som følger med i rangeringen på stationen i Korinth. Foto: Palle Søby
Veterantoget er tilbage i Faaborg, og mange af de 115 passagerer siger "tak for en dejlig tur", da de passerer veteranbaneformand og lokomotivfører Jørn Knudsen. Foto: Palle Søby
Togfører Jørgen Christensen og lokomotivfører Jørn Knudsen får en lille kaffepause i togfolkenes lokale på Korinth Station. Foto: Palle Søby
Der er god tid til at spise madpakke under det timelange ophold i Korinth. Foto: Palle Søby
Ved Lucienhøj på strækningen mellem Faaborg og Pipstorn Skov har man en fantastisk udsigt over øhavet. Foto: Palle Søby
Morten Vindfeldt og Vibeke Skaarup med Maj på to år og Kalle på fire kommer fra Hadsten og er på campingferie i Nab. De havde ikke booket billetter på forhånd, men var heldige at få plads her på 3. klasse. Foto: Palle Søby
Togfører Jørgen Christensen giver signal til afgang fra Faaborg. Foto: Palle Søby
Veterantoget er tilbage i Faaborg, og flere skal lige have taget billeder sammen med lokomotivfører Jørn Knudsen og togfører Jørgen Christensen. Foto: Palle Søby
På tilbageturen gør toget et kort stop i Pejrup. Foto: Palle Søby
I Korinth skal der rangeres, så lokomotivet kommer om i den anden ende af vognstammen. Foto: Palle Søby
Togfører Jørgen Christensen kobler lokomotivet til vognstammen efter endt rangereing i Korinth. Foto: Palle Søby
Det er perfekt med en time i Korinth, hvor der er fine muligheder for at spise madpakken. Foto: Palle Søby
Nogle har taget cyklen med for at cykle videre ad naturstien mod Ringe. Foto: Palle Søby
Der er nok at holde styr på for togfører Jørgen Christensen og lokomotivfører Jørn Knudsen, der tjekker passagerlisten inden afgang fra Faaborg. Foto: Palle Søby
Her er vi på 3. klasse, en såkaldt bænkevogn, der i gamle dage blev brugt som badetog fra Odense til Kerteminde om sommeren. Resten af året fungerede den som godsvogn. I vognen står et skilt: "Ikke til kvæg og ildelugende gods". For man ville ikke have, at det skulle lugte grimt, når badegæsterne skulle køre med om sommeren. Foto: Palle Søby
Trine Skov og Frederik Rytter fra Viborg med pigerne Agnes på fem og Ingrid på syv hygger sig på Korinth Station. Foto: Palle Søby
Det gamle diesellokomotiv er 68 år gammelt og bygget hos Frichs i Aarhus. Foto: Palle Søby
Diesellokomotivet blev oprindelig brugt på jernbanen Vemb-Lemvig-Thyborøn. Foto: Palle Søby
Indgangen til veteranjernbanens station på Banegårdspladsen i Faaborg. Foto: Palle Søby
Veterantoget holder klar til afgang fra Faaborg. Foto: Palle Søby
Jørn Knudsen tjekker passagererne på listen før afgang. Foto: Palle Søby
Efter et par hyggelige timer er veterantoget tilbage i Faaborg. Foto: Palle Søby
Klar til afgang fra Pejrup på tilbageturen. Foto: Palle Søby
Veterantog fra Faaborg til Korinth. Foto: Palle Søby
Veterantog fra Faaborg til Korinth.
Veterantog fra Faaborg til Korinth.
Veterantog fra Faaborg til Korinth.
Veterantog fra Faaborg til Korinth.
Veterantog fra Faaborg til Korinth.
Veterantog fra Faaborg til Korinth.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce