Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens Indspark: Fem kvarters vandrende tanker om badebroer, Bolero og Blichfeldt

Jørn Lorenzens vandretur går blandt andet langs Langelinie. Foto: Maria Retoft Pedersen

Som jeg nævnte det i min seneste klumme, går jeg mine fem kvarter hver dag. Siden sidst er der gået to måneder, og jeg har vandret godt 500 km rundt i vores dejlige by. I den forbindelse er der folk, der spørger mig: "Hvad går du og tænker på, når du sådan går rundt?"

Det kan være rigtig mange ting.

Somme tider lader jeg mig bare overvælde af naturen – højvande ved Langelinie og flotte nymalede blå bænke, broer, der har måttet overgive sig for vinterens luner, og kanonerne, der for tiden peger i den helt forkert retning. Lidt mere mod øst, tak.

Annonce

Jeg kan også gå og memorere det seneste skakparti, jeg har spillet – meget sundt for hukommelsen. Det skal jeg vende tilbage til i en fremtidig klumme – og så er der selvfølgelig podcast og masser af musik. Man kan høre rigtig mange symfonier på 500 km. Den ene dag stødte jeg på den 7. symfoni af Shostakovich og opdagede pludselig sammenhængen mellem denne symfoni og Bolero af Ravel, om hvem man sagde, at den mand måtte være sindssyg for at kunne skrive dette stykke musik. Det samme må så Shostakovich have været. En forrygende sats, som jeg kun kan foreslå til musikelskere.

Hov – jeg fortalte sidst om vores flotte plejehjem ved Sundsøen, og at jeg aldrig så hverken personale eller beboere på mine ture. Det har jeg set nu.

Jeg gætter mig til, at der var fødselsdag blandt plejepersonalet. De var i hvert fald samlet til en tår kaffe i en af de fællesrum, der vender ud mod søen. Dejligt – så er der altså personale ansat, og jeg kan måske gennem den næste måned også få øje på en beboer.

Tilbage til musikken.

Om skribenten: Jørn Lorenzen

Bopæl: Faaborg.

Stilling: Pensioneret musikskoleleder.

Fritidsbeskæftigelse: Leder +60-holdet i Faaborg Badmintonklub. Aktiv på Faaborg Skakklubs førstehold i Fynsserien.

Jeg har lyst til at fortælle om – hvad jeg vil betegne som en af de bedste tekster, jeg nogensinde er stødt på. Det er Anders Blichfeldt, der står fadder til ordene, og det er også ham selv, der både har lavet musikken og fremfører den med en timing, der skal høres. Gå ind på Youtube og søg på Anders Blichfeldt og Tik Tak – så kommer den.

Den indeholder så mange lag, at man måske ikke får det hele med første gang, man hører den.

Så tag den én gang til eller to, tre, fire gange. Den kan holde til det.

Tik, tak, tik, tak tiden går. Dage bli´r til uger og måneder til år.

Tik, tak find din egen vej, en dag kører toget vid´re uden dig.

Man kan høre rigtig mange symfonier på 500 km. Den ene dag stødte jeg på den 7. symfoni af Shostakovich og opdagede pludselig sammenhængen mellem denne symfoni og Bolero af Ravel, om hvem man sagde, at den mand måtte være sindssyg for at kunne skrive dette stykke musik. Det samme må så Shostakovich have været.

Fra klummen

Ja en dag ska´ du dø, en dag ska´ du væk, men alle de andre dage ska´ du ik´.

Jeg er kommet op på Torvet, hvor jeg bliver overrumplet af militærkøretøjer og får en association til invasionen af Ukraine. Kommer til at tænke på Putin, denne selviscenesatte nar, der mener sig berettiget til at dømme mellem liv og død. I Danmark har vi valgt en helt anden person til at agere dommer i den sag, og han er i hvert fald ikke russer.

Nå – jeg kommer til mig selv og kan se, at der bliver optaget en film, som jeg vil glæde mig til at se, når den kommer i 2023. Dejligt, at Faaborg bliver brugt til at optage film i. Jeg spoler hurtigt gennem De Grønne Slagtere, De Fortabte Sjæles Ø, Adams Æbler samt 1864 og flere Far til Fire-film. Vi kan godt være lidt stolte over, at vi kan bruges til Film Fyns mange gode film.

Tilbage til Anders Blichfeldt, hvor han bruger fire gode veninder til at indlede hvert vers.

Jørn Lorenzen, ekstern klummeskribent i Ugeavisen Faaborg.

Vi følger dem fra de er næsten 40 og skal på byens hotel. Her spiller Big fat Snake, og vi støder på veninderne igen, da de nærmer sig de 60. Her mindes de, at de skrålede med på Bonjour Madame. De bliver også 70, og de tar igen på byens hotel, hvor der ikke er så mange trapper. De synger igen med på Bonjour Madame, men nu er det ikke Big fat Snake, men ham æææh, arch, hvad er det nu han hedder. Nå men de bliver også 80, de er blevet enker, men vil på byens hotel – selv om de er lidt bange for, at musikken er for høj ”for det orker vi ik´”. Den ene får rakt et par briller, og kan nu se, at det er en, der hedder Anders Blichfeldt, der underholder. De må konstatere, at ”ham har vi ik´ hørt før”. En herlig uselvhøjtidelighed.

Jeg går hjem ad Langelinje og glæder mig over alle de små forklarende tekster, der er blevet anbragt ved kirkegårdene, slæbestedet, Klinten og flere steder, der fortæller om Faaborg historie.

Annonce
Midtfyns Posten

Underholdning i Åløkkeparken

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Prøv kræfter med kajaksejlads i Faldsled

Annonce
Midtfyns Posten

Minister på besøg: Faaborg-Midtfyn Kommunes erhvervsrygsæk skal inspirere hele landet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Rus & Riller med pop-up shop hos Falsled Strand Camping

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Skakklub kom styrket ud af coronaen

Ugeavisen Faaborg

Nu går træskæreren i gang: Kæmpe træstamme skal være blikfang foran Øhavsmuseet

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Machokatten Kala slår til om natten

Ugeavisen Faaborg

Musikforening fejrer jubilæumsår med folkegave

Ugeavisen Faaborg

På med næsen og snør løbeskoene - for nu skal der skaffes penge til hospitalsklovnene

Ugeavisen Faaborg

'Downton Abbey: En ny æra' har premiere i Helios

Ugeavisen Faaborg

Havnevandring og workshop: Kom med dine input til at sikre Faaborg mod højvande

Ugeavisen Faaborg

Solskoldninger, pollenallergi og ømme ankler går nok: Men én ting har doktoren respekt for

Ugeavisen Faaborg

Badass-brodering md Trine Runge Jessen i Faldsled

Ugeavisen Faaborg

Støttekroner gør ny sangvandring mulig

Annonce