Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens Indspark: Hvad er vaccinen mod Trump?

Peter Thor Andersen. Foto: Ard Jongsma/Stillwords.com

I dag bliver Joe Biden officielt ny præsident i USA i stedet for Donald Trump. Mange her i Faaborg og i store dele af den vestlige verden har det nok som om, vi i dag vågner badet i sved efter et mareridt. Jeg drømte, at en helt utilregnelig, narcissistisk mand var blevet Verdens mægtigste mand. Han bestemte selv, hvad der var sandt og falsk og fyrede folk, når han ikke gad høre på dem mere og opildnede sine fans til at blive voldelige og angribe dem, der prøvede at stoppe ham.

Det var ikke en drøm!

Og vi ved vel et eller andet sted godt, at det hele ikke er slut i dag?


Hos os er der dog også stor forskel på arbejdsliv, indkomst og fritid for en veluddannet funktionær på den ene side og på den anden side en ufaglært arbejder. Der har altid været forskelle, men nu har vi på mange måder fået et Danmark, hvor de to ikke møder hinanden. De bor ikke samme sted, de bruger ikke samme medier, de laver ikke det samme i fritiden.


En ting er, at Trump selv er så gammel, at han måske ikke stiller op og vinder over Biden i 2024. Noget andet er, at Trump i enhvert henseende mere er et ekstremt udtryk for noget kedeligt ved vores tidsalder, som man ikke kan fjerne ved at fjerne Trump. Man kan sige med en metafor, vi alt for vel kender i disse måneder, at Trump er en virus, vi mangler en vaccine mod.

Hvad er så præcis virussen, og hvad kan fungere som vaccine eller middel til ”flokimmunitet”?

Det gætter mange eksperter og politikere på, og mange af os andre med. Jeg ser tre forskellige tendenser, der løber sammen i fænomenet Trump. De tre tendenser forstærker hinanden, og de er alle sammen også til stede i fredelige Danmark.

For det første er der en stadig større forskel på den hverdag, som forskellige grupper på arbejdsmarkedet lever under. Det udnyttede Trump.

Hos os er der dog også stor forskel på arbejdsliv, indkomst og fritid for en veluddannet funktionær på den ene side og på den anden side en ufaglært arbejder. Der har altid været forskelle, men nu har vi på mange måder fået et Danmark, hvor de to ikke møder hinanden. De bor ikke samme sted, de bruger ikke samme medier, de laver ikke det samme i fritiden.

Når det er sådan, er der noget nær frit slag for en dygtig politiker, som vil piske en stemning op mod ”de andre”. Det gælder, hvis man vil puste til fremmedhad, men det gælder også, når man vil udskamme dem, der køber for meget hakket oksekød.

Om skribenten: Peter Thor Andersen

Bopæl: Faaborg

Beskæftigelse: Museumsdirektør på Øhavsmuseet Faaborg

Engageret i andet: Foreningen Vores Faaborg & Egn samt Destination Fyn og Geopark Det Sydfynske Øhav. Næstformand på Ryslinge Høj- og Efterskole.

Fritidsbeskæftigelser: Vandring i vores flotte landskab og at heppe på min datters håndboldhold i Faaborg ØH.

For det andet er vi næsten sygeligt optagede af at dyrke karismatiske enkeltpersoner.

Trump blev landskendt i et realityshow, hvor hans refræn var: Du er fyret.

Hvor vi engang blev født til et liv i arbejderbevægelsen, højskolebevægelsen osv., vælger vi nu nogle ”guruer”, som viser vejen: kommentatorer, radioværter, enkeltpolitikere. Statsminister Mette Frederiksen har flere hundrede tusind følgere på instagram og facebook, hvilket gør hende selv og hendes ”egne medier” stærkere end de ”rigtige medier”, når det kommer til rækkevidde.

Og hermed er vi fremme ved det tredje element: sociale medier. Skriver du et synspunkt med nuancer og forbehold i en høvisk tone, når du ikke langt. Skriver du ”fake news”, så får du til gengæld ”gang i gaden”. Det gjorde Trump.

Igen er der dog skræmmende paraleller til Danmark. Da nogle landmænd med traktorer kørte til København for at demonstrere i ”minksagen”, delte Facebook sig i to. Den ene gruppe lavede opslag om en statsminister, der var blevet diktator, og den anden udskammede landmændene fra Jylland og mente, at de var købt af propagandaorganisationen ”Bæredygtigt Landbrug”.

Hvad er vaccinen mod denne her virus? Hvis jeg skal være knusende ærlig, så ved jeg det faktisk ikke. Jeg er også i tvivl, om der er nogle andre, som har fundet den? Jeg er imidlertid overbevist om, at vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at ”provokere os selv” til hele tiden at være nysgerrig på det, som ”de andre” siger, gør og mener. Vi skal blive synlige for hinanden og udvikle en måde at blive klogere på hinanden gennem dialog og samvær. Det er mit nytårsforsæt. Ellers er jeg bange for, at der kommer en ”anden bølge” af Trump i USA og Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce