Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Vi kan være stolte af landsbyerne

Højt humør i Haastrup, da landsbyen officielt fik overrakt prisen som Årets Landsby. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce

Jeg vil begynde denne klumme med et kæmpestort tillykke til Haastrup med titlen som årets landsby. Den var intet mindre end velfortjent.

Haastrup kom igennem coronanedlukningen og formåede oven i købet at styrke sammenholdet i en svær tid. Og det fik ildsjælene heldigvis også vist dommerkomiteen, som kvitterede med den ærefulde titel i skarp konkurrence med to andre landsbyer.

Jeg havde fornøjelsen af at deltage i prisoverrækkelsen i Haastrup Forsamlingshus i min weekendvagt for nylig. Selv om den ikke blev helt så festlig - med deltagelse af alle landsbyboerne - som det oprindeligt var planlagt, så var det i den grad en dag, hvor det ikke skortede på pæne ord om Haastrup og de danske landsbyer i øvrigt.

Og Faaborg-Midtfyn Kommune er fuld af driftige landsbyer.

- 70 procent af borgerne i vores kommune bor i landsbyer og landdistrikter. Her er det ikke noget eksotisk, landsbyerne er rygraden i vores kommune. Og noget af det, der kendetegner vores landsbyer og herunder også Haastrup, er, at de venter ikke på, andre løser problemerne for dem. De handler selv, sagde borgmester Hans Stavnsager ved prisoverrækkelsen.

Et eksempel på det oplevede jeg selv et par timer senere på samme weekendvagt, hvor jeg lagde vejen forbi Freltofte. Her har 56 af byens borgere hver betalt et sted mellem 10.000 og 50.000 kroner for at købe Nyboe Kro, da det forlød, at kroen var ved at blive solgt til en motorcykelklub med tilknytning til rockermiljøet.

Men her stod landsbyboerne sammen og tog sagen i egen hånd. Ville det samme være sket i Odense eller i Storkøbenhavn? Jeg ved det ikke, men jeg kan have min tvivl.

Under coronakrisen er vi nok mange, der er blevet mere opmærksomme på, hvad det egentlig betyder, hvor vi bor. De gratis naturoplevelser i Faaborg og omegn er virkelig kommet til sin ret, nu hvor vi ikke har kunnet rejse sydpå. Vi har nydt godt af de åbne vidder og den blå himmel. Og da vores sædvanlige fællesskaber blev lukket ned, kunne vi mærke, hvor meget vi savnede dem.

Historien om landsbyerne er ikke længere kun fortællingen om lukkede skoler, for få busruter og manglende tilflytning. Det er fortællingen om beboere, der vælger fællesskabet til, kæmper mod fordommene og den naturlige udvikling og skaber et samfund, der kan få mennesker til at flytte fra stenbroen og ud på landet.

Og noget tyder på, at vi har ændret vores opfattelse af landsbyerne. Det viser en undersøgelse lavet i 2020 for Videncentret Bolius af YouGov.

Da samme undersøgelse blev lavet i 2014, svarede 74 procent, at omtalen af Danmarks yderområder var negativ eller meget negativ. I dag er det kun 59 procent, som svarer, at de opfatter retorikken som negativ eller meget negativ.

Det er slet ikke så skidt at bo i Udkantsdanmark. Og lad os så lige se, om ikke en af Faaborg-Midtfyns andre landsbyer byder sig til, når Årets Landsby 2021 skal kåres. Jeg krydser fingre.

Lidt lokalpatriot har man vel lov til at være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce