Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens pladetip: Sam Cooke og kampen for sort identitet

Leif Schou, Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne, fortæller om albummet Sam Cooke Live at the Harlem Square Club. Privatfoto
Annonce

Sam Cooke Live at the Harlem Square Club er fra 1963. Han stod på dette tidspunkt som tidens største soul- og popsanger med utallige hits hos både sort og hvidt publikum. Han blev skudt året efter under temmelig mystiske omstændigheder.

Cooke var på dette tidspunkt kendt for at pleje omgang med Malcolm X og Muhammad Ali, begge markante borgerretighedsforkæmpere og foregangsmænd for sort identitetskamp. Han var selv en dygtig forretningsmand og meget bevidst om, at penge fra sortes musik alt for ofte faldt i andres lommer. Cooke blev en spirende sort meningsdanner. Blev han også en trussel over for en musikbranche domineret af hvide interesser?

Hans død fik i hvert fald en tvivlsom efterforskning, og omstændighederne diskuteres stadig.

I begyndelsen af 60’erne skulle en plade slå igennem på radiostationerne for at sælge.

Radiostationerne var i hård konkurrence om reklamepengene og gjorde alt, hvad de kunne for at stryge deres lyttere med håret. Pladeselskaberne fokuserede hårdt på at skabe hits og holde styr på kunstnernes image for at få dem så meget i æteren som muligt. I begyndelsen af 60’erne skulle det stadig være hvidt, ungt, pænt og ufarligt for at storsælge i USA.

Live at the Harlem Square Club er optaget foran et sort publikum. Optagelsen ligger gemt væk i RCA’s arkiver helt frem til 1985.


Pladeselskaberne fokuserede hårdt på at skabe hits og holde styr på kunstnernes image for at få dem så meget i æteren, som muligt. I begyndelsen af 60’erne skulle det stadig være hvidt, ungt, pænt og ufarligt for at storsælge i USA.

Fra artiklen


Hvordan lyder en koncert i 1963? Orkestret skal virkelig arbejde, det summer og brummer, når de går til den, Sam Cookes stemme får kant og power, når det er nødvendigt, næsten bluesshout beskidt. Det er en ægte varm klubstemning på bag-gear, hvor der er kort og direkte kontakt mellem publikum og artist.

Hvis man skal opleve Sam Cooke på toppen, som musiker, sanger og entertainer, så er denne plade et virkeligt godt bud. Den var for sort for sin samtid, den er et musikalsk lys fra en af de største afroamerikanske gospel-, soul-, R&B- og popkunstnere.

Albummet er tilgængeligt på dit bibliotek og på din musiktjeneste.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce