Annonce
Kaj-Lykke Larsen og hans søn Mark Lykke (t.h.) bor henholdsvis i Hjarbæk og Løgstrup og har samarbejdet siden 2004. De sidste fem år med Mark Lykke som indehaver af Muslingeriet. Nu er familievirksomheden voldsomt truet af corona-krisen. Foto: Jane Gisselmann
Rundt om Viborg

Corona-tider presser muslingefiskere: Far og søn i venteposition

Mark Lykke og hans far Kaj-Lykke har lige netop nu cirka 1700 ton økologiske linemuslinger klar til høst. Over 90 procent af deres salg går til restauranter i Holland, Belgien og Frankrig. Corona-krisen er derfor særdeles alvorlig for deres ellers blomstrende forretning.
Annonce
  • Kaj-Lykke Larsen og hans søn Mark Lykke (t.h.) bor henholdsvis i Hjarbæk og Løgstrup og har samarbejdet siden 2004. De sidste fem år med Mark Lykke som indehaver af Muslingeriet. Nu er familievirksomheden voldsomt truet af corona-krisen. Foto: Jane Gisselmann
  • Linemuslinger fungerer som et levende rev i fjorden, fordi de lever af alger, der flyder forbi.
  • Far og søn har samarbejdet siden 2004, da Mark Lykke var en stor knægt. Marks kone, Karina, er også ansat i Muslingeriet.
  • "Muslingemarkerne" er klar til høst, men produktet mangler købere. 90 procent af linemuslingerne bliver spist på restauranter i Holland, Belgien og Frankrig, som i øjeblikket er lukket på grund af covid-19.
  • Fjorden er verdens bedste arbejdsplads mener far og søn, der håber og tror at deres virksomhed overlever krisen.
  • Regeringens hjælpepakker er ikke designet til muslingebranchen. Mark Lykke kan intet få i kompensation.
  • Sidste år ved denne tid høstede Muslingeriet 150 ton linemuslinger om ugen. I øjeblikket er der stort set ingen bestillinger.
  • Linemuslinger er tynde i skallen, fordi de vokser sig spiseklare i løbet af et år. En traditionel blåmusling vokser på havbunden og bliver først spiseklar efter tre år.
  • Elvira ligner en flydende makreldåse, men hun kan skyde 25 knob og er familien Lykkes seneste specialbyggede muslingebåd.
  • Fremtiden er uvis for familien Lykke.
  • Høstsæsonen strækker sig fra marts til juni. Corona-krisen kunne dermed ikke komme på et værre tidspunkt for muslingeopdrætterne.
  • Muslinger yngler i foråret. I øjeblikket flyder ny yngel forbi og sætter sig på linerne. I tak med at ynglen vokser, vil det skubbe de "modne" muslinger af linen, så årets høst dermed går tabt.
  • Kaj-Lykke Larsen er en af landets mest erfarne linemuslingeopdrættere. Han blev hårdt ramt under finanskrisen og havde ikke drømt om et scenarie, som det, der udspiller sig nu.
  • Muslingeriets muslinger kan købes fra havnebassinet i Hvalpsund og bestilles ved fiskehandleren.

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce