Annonce
Rundt om Viborg

Corona-tider presser muslingefiskere: Far og søn i venteposition

Kaj-Lykke Larsen og hans søn Mark Lykke (t.h.) bor henholdsvis i Hjarbæk og Løgstrup og har samarbejdet siden 2004. De sidste fem år med Mark Lykke som indehaver af Muslingeriet. Nu er familievirksomheden voldsomt truet af corona-krisen. Foto: Jane Gisselmann
Mark Lykke og hans far Kaj-Lykke har lige netop nu cirka 1700 ton økologiske linemuslinger klar til høst. Over 90 procent af deres salg går til restauranter i Holland, Belgien og Frankrig. Corona-krisen er derfor særdeles alvorlig for deres ellers blomstrende forretning.
Annonce

Løgstrup/Hjarbæk: Et par måger hænger roligt i morgenbrisen over havnebassinet i Hvalpsund. Himlen er klar og lyseblå med et strejf af rosa. Fjorden er blikstille.

Mark Lykke og hans far, Kaj-Lykke Larsen, står ved kanten af havnebassinet klar til at sejle ud til deres "muslingemarker". Under normale omstændigheder ville de for længst have mødt ind på arbejdet. Sidste år ved denne tid var de på fjorden allerede ved solopgang. Nu møder Muslingeriets medarbejdere først ind ved syv-tiden – og i stedet for at hive det ene ton spiseklare, økologiske linemuslinger op af fjorden efter det andet, er det vedligeholdelsesarbejde og pleje, mandskabet først og fremmest er i gang med.

Mark Lykke og Kaj-Lykke Larsen bruger meget af deres tid på at gruble over, hvad der skal ske med deres livsværk.

Efter planen skulle fiskerihavnen i Hvalpsund have myldret med håndværkere. En ny hal til Muslingeriets hastigt voksende forretning skulle have vokset sig stor i løbet af foråret 2020. Familien Lykke nåede lige akkurat at afblæse byggeprojektet, da den i midten af marts hurtigt fornemmede konsekvenserne af covid-19.

Over 90 procent af de linemuslinger, der bliver høstet ud for Hvalpsund, bliver bestilt af restauranter i Belgien, Holland og Frankrig. Sidste år i høstsæsonen fik Muslingeriet ugentligt bestillinger på gennemsnitligt 150 ton friske linemuslinger, der blev høstet, pakket og sendt af sted i lastbiler til de muslingehungrende kunder.

Belgiernes nationalret er muslinger og pomfritter - moules frites. En eksklusiv fransk restaurantkæde med 80 restauranter er så vild med det danske produkt, at kæden kun ønsker at bruge Muslingeriets linemuslinger i den danske høstsæson, der går fra marts til juni.

Det eneste positive, man kan sige om corona, er, at jeg har kunnet have ungerne med på arbejde. De elsker det.

Mark Lykke, muslingeopdrætter

Annonce

Halvdelen konkurs

Nu er alting afblæst. Belgien, Frankrig og Holland er blandt de EU-lande, der er hårdest ramt af covid-19. Alle restauranter er lukket på ubestemt tid, og Muslingeriet må nøjes med at høste nogle få ton om ugen, som bliver bestilt af supermarkeder og delikatessekæder. Kaj-Lykke Larsen ryster på hovedet og stirrer ud over fjorden, mens vi sejler ud til "muslinge-markerne" på muslingebåden "Lykke".

Det er anden gang, han oplever, at medvind på et splitsekund bliver til modvind. Kaj-Lykke Larsen var en af de første danskere, der begyndte at opdrætte muslinger på line. Han startede sin virksomhed i 2004 og blev efterfølgende direktør i Dansk Linemusling. I 2009 havde Dansk Linemusling en produktion på 1000 ton linemuslinger om året, men da finanskrisen ramte, gik virksomheden konkurs.

De seneste fem år har han været ansat af sin egen søn i Muslingeriet, som næsten har fordoblet produktionen, så der i øjeblikket hænger cirka 1700 ton spiseklare linemuslinger i "markerne" på fjorden. Sammen har far og søn udviklet linemuslingekonceptet, og de fastslår uden at blinke og med tydelig stolthed i blikket, at deres produkt er et af verdens førende på området.

De har sammen udviklet det helt rigtige fartøj til høst, og har sammen glædet sig over, virksomheden de seneste fem år er vokset støt. Nu skal de sammen finde en farbar vej ud af krisen.

- Det er hårdt det her. Det er der ingen tvivl om. Men det er det jo for alle. De siger i Frankrig, Belgien og Holland, at hvis restauranterne åbner nu, går 20 procent af dem konkurs. Hvis de først åbner til sommer, går 50 procent af dem konkurs. Og der ikke noget, der tyder på, at de kommer til at åbne før tidligst juli, påpeger Kaj-Lykke Larsen.

Far og søn er enige om, at covid-19 vil få endnu flere alvorlige økonomiske konsekvenser i resten af verden end i Danmark, som trods alt har et solidt sikkerhedsnet under de fleste ramte – men hjælpeordninger og støttepakker er ikke designet til muslingebranchen. Mark Lykke har fem fuldtidsansatte og en deltidsansat på lønningslisten. Fem års konstant vækst har betydet, at Muslingeriet har afviklet meget gæld.

- Så nu kan vi ikke få gavn af pakkerne. Sådan er det bare. Det er der ikke noget at gøre ved, konstaterer Mark Lykke.

Annonce

Ingen sand i linemuslinger

Vi er nået fra havnebassinet til rækkerne med linemuslinger, der er hæftet til bøjer, der vugger blidt på den blikstille fjord. Allerede fra kanten af muslingebåden kan man skimte de meterlange liner fyldt med muslingerne.

Muslingerne er samme slags som de blåmuslinger, der bliver skrabet op fra havbunden. Blåmuslinger kan godt lide at sætte sig fast på noget. Derfor ser man typisk klaser af muslinger ved bådebroer på lystbådehavne og sten. Men langt den meste muslingeyngel dumper ned på havbunden, hvor de vokser sig store. Ved at hænge liner op i fjorden, fanger linerne den muslingeyngel, der ellers ville være drevet forbi. Linemuslinger kræver støtte og sortering. Som muslingerne vokser sig store, skal de støttes af en "sok", for at kunne hænge fast på linen. Til gengæld er de spiseklare i løbet af et år, mens den traditionelle blåmusling, der vokser på havbunden, først er spiseklar efter tre år.

Far og søn kan tale længe om linemuslingens velsignelser.

- Mange tror, at muslinger er sådan nogle små seje nogen, der knaser mellem tænderne. Sådan er linemuslinger ikke. De er ikke i nærheden af sandbunden, og de vokser lynhurtigt, fordi de lever af algerne i overfladevandet, siger Kaj-Lykke Larsen og bliver suppleret af Mark Lykke.

- Det er ligesom at sammenligne en høne med kylling. Vores linemuslinger er friske og bløde i smagen, siger Mark Lykke.

Linemuslinger fungerer som et levende rev i fjorden, fordi de lever af alger, der flyder forbi.
Annonce

Renser fjorden

Med en krog griber Mark Lykke fat i en af linerne og firer den roligt op over vandoverfladen, til muslingerne hænger i snore to meter over fjorden med morgensolen i baggrunden. Muslingerne er helt tynde i skallen, fordi de vokser så hurtigt, og de er nærmest brunlige i farven. Selvom far og søn i årenes løb har høstet tonsvis af linemuslinger, er de åbenlyst stadig dybt fascinerede af deres produkt, der også har en gavnlig effekt på vandkvaliteten i fjorden.

- Alger flyder primært i overfladevandet. Dem spiser vores muslinger, så de sørger for at holde overfladevandet fri for alger, forklarer Kaj-Lykke Larsen og fortsætter.

- Vores muslinger fungerer som et stor rev. Der er masser liv, rejer og småfisk omkring vores liner. Linemuslingerne sørger for en helt anden biodiversitet i fjorden.

Far og søn har samarbejdet siden 2004, da Mark Lykke var en stor knægt. Marks kone, Karina, er også ansat i Muslingeriet.
Annonce

Kan leve en uge

Mens linemuslingerne hænger på i vandoverfladen, klapper de skallerne sammen. Da de bliver sænket ned i deres rette element igen, åbner de sig, og små luftbobler pibler op til overfladen.

Når linemuslingerne er høstet, kan de leve i fem til syv dage på køl. En del af de sydeuropæiske købere putter linemuslingerne tilbage i saltvand, for at forlænge deres levetid, hvor de ubesværet lever videre. Det ændrer dog ikke på, at linemuslinger er et udpræget sæsonprodukt med en forholdsvis kort levetid.

Forårets nye yngel flyder i øjeblikket forbi og sætter sig på de selvsamme liner, som de etårige muslinger sidder på. I takt med, at de vokser, vil de skubbe de store muslinger af linen, så de går tabt på bunden. Mark Lykke og Kaj-Lykke Larsen tænker derfor i alternativer. Hvis covid-19 ikke slipper sit tag i Europa, risikerer de at miste et helt års høst – med mindre de høster deres linemuslinger og sender dem til kog som dåsemad.

- Det vil vi meget nødig, men det kan blive nødvendigt, hvis der ikke sker noget, siger Kaj-Lykke Larsen.

- Det er ligesom at være landmand. Vi står 100 procent klar til at høste. Alt er ideelt lige nu, men vi har ingen købere, supplerer Mark Lykke og stirrer ud over sine "marker" fra vinduerne på muslingebåden.

"Muslingemarkerne" er klar til høst, men produktet mangler købere. 90 procent af linemuslingerne bliver spist på restauranter i Holland, Belgien og Frankrig, som i øjeblikket er lukket på grund af covid-19.
Annonce

Familievirksomhed

Vi sejler forbi Muslingeriets nyeste båd "Elvira", hvor et par ansatte er i gang med at tilse linerne. Far og søn har sammen udviklet og designet "Elvira", som Mark Lykkes syv-årige datter har lagt navn til. Båden er designet til at kunne sejle over bøjer og liner og til at skabe den mest optimale arbejdsplads for de ansatte.

Selvom far og søn går op og ned ad hinanden hver eneste dag – som regel ugens syv dage – er de ikke blevet trætte af hinanden endnu. 41-årige Mark Lykke begyndte sin karriere som muslingefisker, allerede da han gik ud af 9. klasse. Han havde nøjagtig samme lyst til saltvand som sin far, og det lader til, at tredje generation muslingefisker er på vej. Mark Lykkes yngste barn – sønnen Nor på seks år – er lige så vild med at fiske som sin far og sin farfar. Marks kone Karina er også ansat i virksomheden og tager sig af administration samt detail- og engrossalget i Danmark.

- Det eneste positive, man kan sige om corona, er, at jeg har kunnet have ungerne med på arbejde. De elsker det. Især Nor. Han vil meget hellere med os ud og fiske, end han vil i børnehave, siger Mark Lykke, der bor med sin familie i Løgstrup to kilometer fra sine forældre, som bor i Hjarbæk .

Fjorden er verdens bedste arbejdsplads mener far og søn, der håber og tror at deres virksomhed overlever krisen.
Annonce

Specialdesignet makreldåse

Selvom Muslingeriet er en familieejet virksomhed, har den uforudsigelige fremtid og krisens konsekvenser ikke betydet sammenstød.

- Min far er virkelig en rolig mand. Han kan godt blive irriteret, og vi kan godt være uenige om små detaljer, fordi vi begge to er nørder med det her, men vi skændes ikke. Han er en utrolig "trolle" fyr, siger Mark Lykke og fortsætter.

- Noget af det stærke ved Muslingeriet er, at vi er familieejet. Min kone kunne ikke engang lide muslinger, da hun startede. Nu elsker hun dem og har udviklet en masse opskrifter med muslinger. Det er ikke bare vores levebrød det her. Det er vores liv.

Det er småting, der udgør forskellen på de to muslingeopdrættere med navnet Lykke. Mark Lykke insisterede på at den nye båd skulle kunne sejle over dobbelt så hurtigt, som den gamle, og selvom hans 61-årige far rystede opgivende på hovedet over sønnens kådhed og lyst til fart, ser Lykke-senior alligevel helt tilfreds ud, når han fortæller, at "Elvia", der mest af alt minder om en flydende makreldåse, sejler 25 knob i timen.

Regeringens hjælpepakker er ikke designet til muslingebranchen. Mark Lykke kan intet få i kompensation.
Annonce

Ingen ben i muslinger

På vej tilbage til havnebassinet i Hvalpsund stikker en sæl snuden op af fjorden. Dem er der masser af i Limfjorden fortæller Kaj-Lykke Larsen og peger ivrigt på sælen og på de områder, hvor de plejer at sole sig. Selvom corona-krisen er fatal for mange af Muslingeriets kunder i Frankrig, Belgien og Holland, er han overbevist om, at virksomheden vil overleve. Han håber desuden, at krisen kan minde folk om, at alting ikke behøver at gå så stærkt.

- Mange har levet i et hamsterhjul. Jeg håber, at flere hopper ud af hamsterhjulet, siger han, mens Mark behændigt manøvrerer den store muslingebåd elegant på plads i havnebassinet.

Både far og søn håber også, at danskerne får øjnene op for linemuslingerne, som kan købes på havnen i løssalg eller bestilles ved fiskehandlere.

- Det virker helt mærkeligt, at vi har så efterspurgt et produkt, og så sender vi stort set det hele ud af landet, siger Mark Lykke og trækker på skuldrene.

Familien Lykke spiser naturligvis masser af muslinger selv, men omkring 1700 ton kommer de nok næppe igennem.

Heller ikke selvom Kaj-Lykkes motto er: Muslinger er sunde – og dem er der ingen ben i.

Sidste år ved denne tid høstede Muslingeriet 150 ton linemuslinger om ugen. I øjeblikket er der stort set ingen bestillinger.
Linemuslinger er tynde i skallen, fordi de vokser sig spiseklare i løbet af et år. En traditionel blåmusling vokser på havbunden og bliver først spiseklar efter tre år.
Elvira ligner en flydende makreldåse, men hun kan skyde 25 knob og er familien Lykkes seneste specialbyggede muslingebåd.
Fremtiden er uvis for familien Lykke.
Høstsæsonen strækker sig fra marts til juni. Corona-krisen kunne dermed ikke komme på et værre tidspunkt for muslingeopdrætterne.
Muslinger yngler i foråret. I øjeblikket flyder ny yngel forbi og sætter sig på linerne. I tak med at ynglen vokser, vil det skubbe de "modne" muslinger af linen, så årets høst dermed går tabt.
Kaj-Lykke Larsen er en af landets mest erfarne linemuslingeopdrættere. Han blev hårdt ramt under finanskrisen og havde ikke drømt om et scenarie, som det, der udspiller sig nu.
Muslingeriets muslinger kan købes fra havnebassinet i Hvalpsund og bestilles ved fiskehandleren.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce