Corona-tider presser muslingefiskere: Far og søn i venteposition
Kaj-Lykke Larsen og hans søn Mark Lykke (t.h.) bor henholdsvis i Hjarbæk og Løgstrup og har samarbejdet siden 2004. De sidste fem år med Mark Lykke som indehaver af Muslingeriet. Nu er familievirksomheden voldsomt truet af corona-krisen. Foto: Jane Gisselmann
Mark Lykke og hans far Kaj-Lykke har lige netop nu cirka 1700 ton økologiske linemuslinger klar til høst. Over 90 procent af deres salg går til restauranter i Holland, Belgien og Frankrig. Corona-krisen er derfor særdeles alvorlig for deres ellers blomstrende forretning.
Copy link address
Jane Gisselmann viborg@viborgfolkeblad.dk
Annonce
Kaj-Lykke Larsen og hans søn Mark Lykke (t.h.) bor henholdsvis i Hjarbæk og Løgstrup og har samarbejdet siden 2004. De sidste fem år med Mark Lykke som indehaver af Muslingeriet. Nu er familievirksomheden voldsomt truet af corona-krisen. Foto: Jane Gisselmann
Linemuslinger fungerer som et levende rev i fjorden, fordi de lever af alger, der flyder forbi.
Far og søn har samarbejdet siden 2004, da Mark Lykke var en stor knægt. Marks kone, Karina, er også ansat i Muslingeriet.
"Muslingemarkerne" er klar til høst, men produktet mangler købere. 90 procent af linemuslingerne bliver spist på restauranter i Holland, Belgien og Frankrig, som i øjeblikket er lukket på grund af covid-19.
Fjorden er verdens bedste arbejdsplads mener far og søn, der håber og tror at deres virksomhed overlever krisen.
Regeringens hjælpepakker er ikke designet til muslingebranchen. Mark Lykke kan intet få i kompensation.
Sidste år ved denne tid høstede Muslingeriet 150 ton linemuslinger om ugen. I øjeblikket er der stort set ingen bestillinger.
Linemuslinger er tynde i skallen, fordi de vokser sig spiseklare i løbet af et år. En traditionel blåmusling vokser på havbunden og bliver først spiseklar efter tre år.
Elvira ligner en flydende makreldåse, men hun kan skyde 25 knob og er familien Lykkes seneste specialbyggede muslingebåd.
Fremtiden er uvis for familien Lykke.
Høstsæsonen strækker sig fra marts til juni. Corona-krisen kunne dermed ikke komme på et værre tidspunkt for muslingeopdrætterne.
Muslinger yngler i foråret. I øjeblikket flyder ny yngel forbi og sætter sig på linerne. I tak med at ynglen vokser, vil det skubbe de "modne" muslinger af linen, så årets høst dermed går tabt.
Kaj-Lykke Larsen er en af landets mest erfarne linemuslingeopdrættere. Han blev hårdt ramt under finanskrisen og havde ikke drømt om et scenarie, som det, der udspiller sig nu.
Muslingeriets muslinger kan købes fra havnebassinet i Hvalpsund og bestilles ved fiskehandleren.