Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Finanslov sender millioner til nedrivning

En af Nordfyns Kommunes mest iøjenfaldende og forfaldne bygninger var den tidligere maskinfabrik i Ore, der blev revet ned i foråret 2019. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Den finanslov, som regeringen fremlagde 6. december, afsætter 150 millioner kroner til at nedrive tomme ejendomme.
Annonce

Nordfyn: Årets finanslov sender flere penge til forskønnelse af landsbyerne.

En rapport fra det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, viser at helt op til 22.000 huse er klar til nedrivning. I nogle landsogne drejer det sig om 25 procent af alle ejendomme.

Ud over at bruge 150 millioner kroner på nedrivninger, så ændrer partierne samtidig på, hvor meget kommunerne skal betale for indsatsen – hvilket reelt hæver indsatsen til 187,5 millioner kroner, fremgår det af puljen.

- Hvis en ejendom ellers opfylder de forskellige krav, der findes for nedrivningspuljens anvendelse, så er det kommunen, der står for opgaven, og på Nordfyn har vi valgt, at kommunen påtager sig hele udgiften for nedrivning og oprydning, fortæller bygningskonsulent Per Frydkjær.

Annonce

Screening for farlige stoffer

- Vi har et ingeniørfirma, der gennemgår bygningen grundigt for eventuelle miljøfarlige stoffer. Det kan være PCB, der i en årrække blandt andet blev brugt i vinduesfuger - eller en syv - otte forskellige tungmetaller i for eksempel malingen. Derefter udarbejder vi et udbudsmateriale, hvor det fremgår, hvordan de forskellige dele skal behandles. Hvad der skal pilles manuelt ned, hvor det skal køres hen og vi kontrollerer, hvor meget der er kørt væk, fortæller Per Frydkjær.


Det betyder blandt andet, at vi ikke kan hjælpe en ejer, der har planer om at sælge grunden som byggegrund, hvor nedrivningen vil give en økonomisk gevinst, og hvis der for eksempel udbetales en eller andet form for forsikringsydelse, vil den blive modregnet i støtten.

Per Frydkjær, bygningskonsulent, Nordfyns Kommune


Det er først og fremmest de ejere, der ikke selv har midlerne til en nedrivning, Nordfyns Kommune kan gå ind og hjælpe.

- Det betyder blandt andet, at vi ikke kan hjælpe en ejer, der har planer om at sælge grunden som byggegrund, hvor nedrivningen vil give en økonomisk gevinst, og hvis der for eksempel udbetales en eller andet form for forsikringsydelse, vil den blive modregnet i støtten, fortæller Per Frydkjær.

Annonce

Ekstra penge til landsbyfornyelse

Samtidig med nedrivningspuljen afsættes der i finansloven også 25 millioner kroner til at understøtte landsbyfornyelse.

Det kan for eksempel være områdefornyelse af gader, torve og pladser, igangsættelse af sociale eller kulturelle aktiviteter, istandsættelse af nedslidte boliger eller forsamlingshuse samt nedrivning og fjernelse af skrot på boligejendomme, fremgår det af aftalen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce